BEKEV’den ‘eğitim’ seferberliği
İzmir’de faaliyet yürüten Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği Evi eğitimde ve okullarda yaşanan sorunlara karşı eğitim seferberliği başlattı.

Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği Evi (BEKEV), müfredatta yapılan değişikliklerle eğitimin giderek bilimsellikten ve laiklikten uzaklaştırılmasına karşı okul önlerinde bildiriler dağıtarak, velileri mücadeleye çağırdı.
Okullarda çocuklara yanlış ve çağdaş olmayan bilgiler verilmesine, ders kitaplarında kadınları eşit yurttaş olarak görmeyen söylemlere karşı çalışma yürüten dernek, okullarda yaşanan altyapı sorunları nedeniyle de kadınların ilgi odağı.

TAM GÜNÜN YÜKÜ DE KADINLARA ÇIKTI
Derneğin karşısında bulunan Mimar Kemalettin İlkokulu bu yıl tam gün uygulamasına geçti. Normal koşullarda tercih edilecek bir uygulama olan bu durum, kadınların yükünü daha da artırdı.
Çünkü okulun yemekhanesinin inşaatı henüz bitmedi, bittiğinde de velilerden günlük 5, haftalık 25 lira yemek ücreti isteniyor. Yemekhanede sulu yemek yok, kantinde de satılan tost, pizza gibi yiyeceklerin yanı sıra makarna bulunuyor farklı olarak.
Kadınlar okulda satılan yiyecekleri hem pahalı hem de sağlıksız buldukları için evden getirdikleri yemekleri, okul kapısının önünde, kaldırımlarda, duvar kenarlarında yediriyorlar çocuklarına. BEKEV’in daveti üzerine, bazı veliler çocuklarına öğle yemeğini dernekte yedirmeye başladı.
Okul önünde görüştüğümüz kadınlardan biri, okula giden iki çocuğu olduğunu, günlük 10 lira yemek ücretine bütçesinin yetmeyeceğini söyledi. Bir başka veli, istenen yemek ücretinin ayda 100 lira olduğunu belirterek, “Ayda 100 liraya ben bütün mutfak malzememi alırım” diye konuştu. Bu sorun nedeniyle çocukları okula servisle gelen kadınlar da, öğle saatinde okula gelmek durumunda kalıyor.
Yemek sorunu nedeniyle tam gün uygulamasının kendilerine eziyet haline geldiğini dile getiren kadınlar, sınıfların kalabalığından da şikayetçi. Eğitimin gitgide köreltildiğini düşünen veliler, müfredattan da şikayetçi.

‘SADECE KOCAMA DEĞİL SÜLALESİNE İTAAT ETTİM’
Ders kitaplarında kadınların kocalarına itaat etmelerini salık veren söylemlere tepki gösteren genç bir kadın, “Ben sadece kocama itaat etmedim, sülalesine itaat ettim. Benim 4-5 kocam vardı” diye anlattı: “Evlendim, görümcem, kocası, kayınpederim, kayınvalidem vardı, eşim vardı, sonra bir de çocuğum oldu. Aynı evde idik. Bütün temizlik, yemek her şey bana aitti. On sekizimi doldurmadan kucağıma aldım çocuğumu. Çok ezildim. Kocamın ailesi ile kaç yıl birlikte yaşadık. O kadar zor duruma düştüm, o kadar sıkıntı çektim ki gözüm çocukları bile görmedi, bırakıp gittim. İki gün sonra eşim geldi. Çocukların hasretinden geri geldim. Çözüm oldu mu? Hayır!”

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Kadınlardan biri, “Eee bildirileri dağıttınız, bundan sonra ne olacak?” sorusunu yöneltmiş BEKEV’li kadınlara. Öneriyi de yine kendisi yapmış; “İmza kampanyası yapalım, ‘böyle müfredat istemiyoruz’ diyelim.” Kadınlardan dernekte tüm bu sorunlarla ilgili bir toplantı düzenlenmesi önerisi de gelmiş.
BEKEV’li kadınlar şimdi bir yandan bu önerileri hayata geçirmeye çalışırken, dernek bünyesinde bir de kitaplık oluşturmayı hedefliyor. 14 Ekim’de açılması planlanan kitaplık için kitap bağışı çağrısı yapıyorlar. Eğitimle ilgili çeşitli konularda uzmanların katıldığı aydınlatma faaliyetleri, okuma ve film günleri düzenlenmesi de planlanan işler arasında.

İlgili haberler
Kadın eğitimciler anlatıyor: Cinsiyetçi ve baskıcı...

Kadın eğitimciler, eğitimin durumunu ve öğrencilere yansımasını değerlendirdi...

Okullar açıldı, masrafı boyu aştı

“Geçen yıl muhtardan fakirlik belgesi aldım, aidat vermedim ama bu yıl nasıl alırım, alabilir miyim...

Sadece çocuklarımızın değil ülkenin de geleceği ka...

Eğitimin paralı hale getirilmesi, okulların temizliği ve güvenliğinin yanında velilerin kaygı listes...