Kız kardeşlerimize soruyoruz, yanıtı birlikte arıyoruz
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar kadınların mahalledeki sorunlarını öğrenmek ve sorunlara birlikte çare bulmak için kolları sıvadı.

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak İkitelli, Mehmet Akif gibi mahallelerde kadınların sorunlarını, taleplerini öğrenmek ve birlikte hareket etmek için kadınlarla parklarda, pazarlarda, mahallenin uğrak yerlerinde anket çalışması sürdürdük. Anketi uzattığımızda önce yanıtlamaktan imtina eden kadınlar, derneğimizi anlatıp sohbeti ilerlettiğimizde meraklanmaya başladılar.

Anketimizin sorularından olan "Kadın olarak hayatta ne gibi sorunlar ve zorluklar yaşıyorsunuz?”

sorusuna kadınlardan gelen cevaplar birbirine benzerdi. Ev ve iş yükünün ağırlığı, taciz ve şiddet, çocukların eğitimi gibi yanıtlar anket belgelerimiz arasında yer alıyordu.

Anketimizi yanıtlayan çalışan kadınlar kendilerine ayıracak zamanının kalmadığından, uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarından bahsediyordu. Kadınlar, bu soruna dair çözüm önerisi de yaparak “Çalışan kadınlara gece vardiyası kaldırılsın” diyordu. Ankete yansıyan bir diğer yakıcı sorun ise geçim derdi. Her gün çarşıya pazara gelen zamlar kadınları her geçen gün daha çaresiz hissettiriyor. 

Kadınların giyimlerine karışılması, kıyafetleri ile yargılanması ve eşlerin kadınlar üzerindeki baskısı kadınların günlük olarak yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. Korku, endişe, güvensizlik ise kadınların en yaygın hissettiği şeyler.

MAHALLENİN SORUNLARINI SORDUK

Mahallemizde yaşadığımız sorunlar nelerdir diye sorduğumuz soruya kadınlar; sosyal alanların olmaması, kavgalar, araba ve park yeri sorunu, kreş gibi eğitim alanlarının eksikliği, hayvan barınağı, çöplerin birikmesi, evlerin eski olmasına rağmen kiraların yüksek olması gibi yanıtlar verdiler.

Mahalledeki sorunlara yanıt ararken dikkat çeken başka bir yanıt ise Suriyelilerin mahalleden gitmesi yönündeydi ancak aynı ankette nüfusu oldukça yüksek olan Suriyeli kadınlar en büyük sorunu kendilerine yapılan ayrımcılık ve yalnızlık olduğunu dile getirdiler. Yerli ve mülteci kadınların aynı mahallede yaşasalar bile iletişimleri sınırlı.

Anket çalışmamız devam ederken mahallede olabildiğince kadınların sorunlarını tespit edip hep birlikte çözüm bulmak için çaba sarf etmeyi sürdüreceğiz. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Fatmalardan bir Fatma

Emek sömürüsünün dergah kıskacından kaçışın, yoksulluğun insanların vicdansızlığından değil büsbütün...

‘Hakkımız olanı istemeden alamayız’

Antep’te kimya fabrikasında çalışan işçi bir kadın anlatıyor: ‘Çalışmaya başladığım ilk ay fabrika İ...

Güneş hiç bu kadar cep yakmamıştı

‘Bir hafta ailemiz, sevdiklerimizle tatil yapmak hatta güneş kremi kullanmak bile lüks oldu. Güneş h...