Faşizme karşı direnen bir kadın: Helene Heyckendorf
Helene Heyckendorf 15 Kasım 1893'te Hamburg'da doğdu. 21 Nisan 1945'te Neuengamme toplama kampında asıldı.

Almanya Komünist Partisi (KPD) üyesi Helene Heyckendorf, faşizme karşı en önemli direniş gruplarından biri olan Bästlein-Jacob-Abshagen örgütü çevresindendi. Grubun 300 üyesi, Nazi rejimine karşı öncelikle büyük şirketlerden başlayarak mücadele etmek ve savaşa hızlı bir şekilde son vermek için çalışmaktaydılar. 30'un üzerinde Hamburg firması ve tersanesinde bir komplo ağı kuruldu. Direnişçiler kölece çalıştırılan yabancı zorunlu işçilere yardım etti, savaşın gerçek seyri hakkında onları ve halkı bilgilendirdi ve sabotajlar gerçekleştirdi. Örneğin Helene'nin eşi Max, İskandinavya'ya kaçış yolları organize etti. Grup Gestapo tarafından açığa çıkarıldıktan sonra Max Heyckendorf kaçarak tutuklanmaktan kurtuldu. Onun yerine, Helene Heyckendorf aynı aileye ait olduğu için rehin alındı. Nisan 1945'te, savaşın bitiminden kısa bir süre önce, diğer 12 kadın ve 58 erkekle birlikte Neuengamme toplama kampındaki tutuklama sığınağında yargılanmadan asıldı. Naziler, savaşın son aşamasında Müttefiklere tanıklık edebilecek önemli tanıkları yok etmeye çalışmaktaydılar. 

Direniş grubu Bästlein-Jacob-Abshagen savaşın son günlerine kadar faaliyetlerini sürdürmeyi başardı. Blohm & Voss tersanesinde, 1950'lerde, işyeri işçi temsilciliği sekizi Bästlein grubundan olan öldürülen on bir tersane işçisinin anısına bir anıt tabela asılması kararı aldı. Bugün, tabelanın nerede olduğu maalesef bilinmiyor. Blohm & Voss'un kendisi de İkinci Dünya Savaşı sırasında Neuengamme'den binlerce köle işçi çalıştırdı.

1877'de kurulan Hamburg tersanesi Blohm ve Voss, Birinci Dünya Savaşı'nda savaş endüstrisinin ayrılmaz bir parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında, denizaltı yapımında uzmanlaşmış tersane, aynı zamanda 1939'da Nazi ve savaş propagandasının öncülerinden oldu. Ekim 1944'den itibaren tesisin hemen yanında 600 köle işçinin 'barındırıldığı' Neuengame toplama kampının bir dış kampı vardı.

Savaşın bitmesinden bir yıl sonra, Nazi Mağdurları Birliği, Heyckendorfların evinin önüne bir anıt plaketi yerleştirdi. Ancak yetkililer tarafından kaldırıldı. 1980'lerden bu yana HH-Bergedorf'ta komünist direnişçi Helene Heyckendorf adına bir sokak tabelası ve evlerinin önünde ona ve eşine ait iki tökezleme taşı vardır.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Mary Kenney O'Sullivan

Mary Kenney O'Sullivan, yaşamı boyunca kadınların oy hakkı, yoksulların barınma hakkını savundu. İşç...

GÜNÜN KADINI: Amalie Brust

Amalie Brust, Almanya’da tekstil işçisi olan bir kadındı. Nazi rejimine karşı direniş savaşçısı olan...

GÜNÜN KADINI: Souha Bechara

‘İçimizdeki yangın’ filmine ilham olan, kendini devrime adamış bir kadın: Souha Bechara.