Latin Amerika ülkesi Şili’de cansız bedeni demir parmaklıklara asılı bulunan pandomim sanatçısı Daniela Carasco’nun ölümü tartışılırken, halk protestolarını takip eden bir kadın gazeteci de evinde ölü bulundu.
Başkent Santiago’da, Albertina Martínez Burgos isimli 38 yaşındaki fotoğrafçı ve gazetecinin, 22 Kasım günü evinde ölü bulunduğu, bedeninde şiddet izlerine rastlandığı ve savcılığın olayı cinayet olarak araştırdığı öğrenildi.
El Unversal’in haberine göre Martinez Burgos, diğer gazetecilerle birlikte beş haftadan uzun süredir devam eden halk protestolarını ve özellikle Santiago’daki İtalya Meydanı’ndaki eylemleri takip ediyordu. La Jornada’nın haberinde ise gazetecinin, Şili askeri polisinin (Carabineros) protestoculara yönelik saldırılarını kayıt altına aldığı belirtildi.
Savcılıktan yapılan açıklamada otopsinin henüz sonuçlanmadığı ancak soruşturmanın cinayet soruşturması olarak sürdürüldüğü ve gazetecinin çektiği fotoğrafların ve ilgili malzemelerinin de çalındığının tespit edildiği belirtildi.
ŞİLİ’DE NELER OLDU: İŞKENCE, TACİZ, TECAVÜZ, ÖLÜM...
Latin Amerika’nın ekonomik ve politik istikrar bakımından örnek gösterilen ülkesi Şili’de son 30 yıldır görülmemiş bir sosyal patlama yaşanıyor. Ekim ayında başkent Santiago’da metro ücretlerine 30 pezo zam yapılmasını turnikelerden atlayarak protesto eden gençlere dönük orantısız polis şiddeti, 18 Ekim’den itibaren gösterilerin tüm ülkeye yayılmasına neden olmuştu. Hükümete karşı bir savaş başlatıldığını söyleyen sağcı devlet başkanı Sebastian Piñera, halkın tepkisine OHAL ve 16 bölgede sokağa çıkma yasağı ilan ederek yanıt verdi. Bunun üzerine sendikalar ve meslek örgütleri 23-24 Ekim’de genel greve çıktılar. 17,5 milyonluk ülkenin 3 milyonunun yaşadığı başkent Santiago’da 25 Ekim’de 1 milyon 200 bin kişi sokakta hükümetin istifasını talep etti. Her ne kadar Piñera, halktan özür dileyip 10 maddelik bir iyileştirme reformuna gideceğini açıklayarak kabineyi istifaya çağırsa da, özellikle sokağa çıkma yasakları esnasında tırmanan devlet şiddeti protestoların sürmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu arada gösteriler sırasında 23 kişi hayatını kaybederken, 1218 kişi yaralanmış ve 9 bin 203 kişi gözaltına alınmıştı. Yaralananlardan en az 230'u, polislerin kullandığı havalı silah mermilerinin yüzlerine isabet etmesi sonucu görme yetisini kaybetmişti.İşkenceyle gözaltına alınanlar arasında kadınlar özel olarak hedefe konuyor. Birçok kadın gözaltında çıplak işkenceye, tacize ve tecavüze maruz kaldığını bildiriyor. Sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerinde çalışan kadınlarla lise ve üniversite öğrencisi kadınların katılımının dikkat çektiği protestolarda, şiddet kadınların temel meselesi haline gelmiş durumda. Tarihsel kökeni Dominik’te Mirabal kız kardeşlere yönelik devlet şiddetinde yatan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününün yaklaştığı bu günlerde Latin Amerikalı kadınlar bir kez daha aynı sorunla karşı karşıya. Öyle ki, 1973’te darbeyle yönetime el koyan ve 1990’a kadar iktidarda kalan askeri diktatör Pinochet dönemini aratmayacak olaylar yaşanıyor. “Ni Una Menos” (Bir Eksik Olmayacağız) Şili Koordinasyonu, “Piñera Diktatörlüğünde kaybedildiler, tecavüze uğradılar ve işkence gördüler” pankartı altında toplanarak, protestolar sırasında kaybolan kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdılar. Bu durum metro zammıyla başlayan eylemlerin yönünü de değiştirdi. Kadınlar, hâlâ Pinochet anayasasının yürürlükte olduğu Şili’de anayasal değişiklik talep ediyor.
Kaynak: Evrensel Gazetesi/ Elif Görgü
Ekmek ve Gül/ Fulya Alikoç
İlgili haberler
Halklar ayakta, kadınlar en önde!
Köklü bir toplumsal dönüşüm arzusunun sahiciliği görmek için eylemlerin ön saflarına bakmak bile yet...
Latin Amerika’da ABD destekli ‘kadın kırımı’
20. yüzyıldan günümüze devam eden ekonomik, politik ve askeri ABD müdahaleleri, uyuşturucu karteller...
Şili, gözaltında öldürüldüğü sanılan ‘La Mimo’ içi...
Şili’de gözaltına alındıktan sonra işkence edilmiş cansız bedeni bulunan Pandomim Sanatçısı Daniela...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.