Dünya’da kamu işçileri ve kamu emekçileri 'kemer sıkmaya' karşı grevde!
Pek çok ülkede 'kemer sıkma' adı altında kadınların yoğun çalıştığı kamu sektöründe ücretler düşük tutuluyor, iş yükü artırılıyor. Kamu çalışanları ise bunun karşısında greve gidiyor.
Arjantin'de eğitimciler grevde

Arjantinli devlet okulu öğretmenleri, devlet üniversitesi profesörleri ve idari personel 23 Mayıs Perşembe günü ücretler ve çalışma koşulları nedeniyle ülke çapında bir protesto grevine gitti. “Kemer sıkma politikaları” ile kamusal hizmetlere ayrılan bütçeyi azaltan, kamu çalışanlarının maaşını düşüren ve işten çıkarmaların önünü açan Javier Milei’yi protesto eden öğretmenler eğitime ayrılan bütçenin artırılmasını talep ediyor.

Geçen hafta en kitlesel protestolara sahne olan Misiones eyaletinde, grevci öğretmenler Posadas kentinde hükümet jandarmalarının müdahalesine maruz kaldı.

Grevciler, ücret artışlarının yanı sıra, Milei tarafından kısa süre önce kaldırılan Ulusal Öğretmen Teşvik Fonu'nun da geri getirilmesini talep ediyor.

CTERA sendika liderlerinden Angelica Graciano, “Üniversiteler ve zorunlu sistemdeki diğer kurumlar için eğitim finansmanı talep ediyoruz. FONID'in geri getirilmesini ve eşitsizlikler için tazminat miktarının arttırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Öğretmen sendikaları, devletin personel maaşlarının bir kısmını finanse etmek için kullandığı öğretmen teşvik fonunun (FONİD) kesilmesini engellemek için Nisan ayında grev çağrıları yapmış, kitlesel katılımlı yürüyüşler gerçekleştirilmişti. Bugün ise CTERA’nın çağrısı ile okul altyapılarının geliştirilmesi, FONID ödemesi talebiyle kongre binası önünde buluşulacak.

Fotoğraf: CTERA

Yunanistan'da ulusal kamu emekçileri grevi

Yunanistan'da kamu sektörü çalışanları geçtiğimiz hafta salı günü 24 saatlik bir grev yaparak yüzde 10'luk genel bir ücret artışı, gelir vergisinden muaf maaşın 12 bin avroya yükseltilmesi ve ikramiyelerin yeniden ödenmesi çağrısında bulundu.
Öğretmenler, sağlık çalışanları ve belediye çalışanları greve katılırken, ulaşım işçileri sendikaları üyelerine greve gitme çağrısında bulunmadı. Grev çağrısında bulunan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), reel ücretlerin kemer sıkma önlemlerinin başladığı 14 yıl öncesine göre yüzde 40 daha düşük olduğunu söyledi. ADEDY ayrıca hastanelerde, okullarda ve diğer kamu hizmetlerinde kalıcı sözleşmelerle işe alımların arttırılması çağrısında bulundu.

EMEKLİ OLAN KADAR YENİ KAMU PERSONELİ İSTİHDAMI YAPILACAK

ef.syn'in haberine göre sendikalar Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkiliyle görüştü ve yetkilinin “mali kısıtlamaları” gerekçe göstererek tüm talepleri reddettiği bildirildi. Yetkili, hükümetin sadece emekli olan ya da ayrılanların yerine yetecek kadar yeni kamu çalışanı alacağını söyledi.

Portekiz’de kamu işçileri daha iyi çalışma koşulları için bir günlük grev yaptı

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Portekiz'de kamu sektörü çalışanları hastanelerde, okullarda, mahkemelerde ve diğer hizmetlerde 24 saatlik bir grev yaptı ve binlerce kişi Lizbon'da düzenlenen bir protestoya katıldı.

Kamu Yönetimi Sendikaları Ortak Cephesi, en az yüzde 15'lik bir ücret artışı ya da aylık maaşlarda en az 150 avroluk bir artışın yanı sıra çalışma koşulları ve personel seviyelerinde iyileştirmeler yapılması çağrısında bulundu.

Madrid ve Valencia’da büyük öğretmen grevi

İspanya'nın Valencia ve Madrid kentlerinde öğretmenler bu hafta grev yaptı ve binlerce kişi kentlerde düzenlenen mitinglere katıldı.

Europa Press'in haberine göre Madrid'de öğretmen sendikaları Salı günü bir grev çağrısında bulunarak okul saatlerinin ve sınıf mevcutlarının azaltılmasını, maaşların diğer özerk topluluklar seviyesine çıkarılmasını ve çalışma koşullarında başka iyileştirmeler yapılmasını talep etti. Bu grev, 8 Mayıs'taki bir günlük iş bırakma eyleminin ardından öğretmenlerin bu taleplerle gerçekleştirdikleri ikinci grev. Sendikalar öğretmenlerin yüzde 67'sinin iş bıraktığını söylerken Madrid Topluluğu yüzde 23.4'ünün iş bıraktığını açıkladı.

Valensiya'daki öğretmenler, Generalitat Valenciana'daki sağcı koalisyon hükümetinin eğitim politikalarına karşı çıkmak için Perşembe günü iş bıraktı. The Leader'ın haberine göre Generalitat, okul inşaatları ve mesleki eğitim için ayrılan fonları kesmeyi planlıyor ve 206 anaokulu ve ilkokul sınıfını kapatacak. Ayrıca okul bölgesi sistemini değiştirmeyi planlıyor, böylece ebeveynler kendi mahalleleri dışındaki okulları seçebilecekler. Sendikalar bunun orantısız bir şekilde varlıklı ailelere fayda sağlayacağını ve “ayrıştırıcı” olduğunu söyledi.

“Eğitim özgürlüğü yasası” olarak adlandırılan yeni yasaya da birçok öğretmen karşı çıkıyor. The Leader'ın haberine göre, yasa velilere her ders için hangi dilin -İspanyolca ya da Valensiyaca- kullanılacağı konusunda oy kullanma hakkı tanıyor. Sendikalar bunu Valensiyaca'ya bir saldırı olarak nitelendirdi ve geri çekilmesi çağrısında bulundu.

İspanya’da “Eğitim özgürlüğü yasası” (LOMLOE) başka neler içeriyor? Yeni yasa, eğitim sisteminde daha fazla merkeziyetçilik ve yetkilendirme getiriyor. Özel okulların rolünü güçlendiriyor ve bu okulların kamu finansmanından daha fazla yararlanmasını sağlıyor.

Europa Press'in haberine göre, Generalitat'ın Eğitim Bakanı, sağcı Halk Partisi'nden (PP) José Antonio Rovira, eğitim politikalarını geri çekmeyi reddetti ve bunların “Valencialıların çoğunluğu tarafından onaylanan bir seçim programı” olduğunu iddia etti.

Sırbistan’da 26 bin öğretmenden okullardaki şiddete karşı bir günlük grev

Sırbistan'daki yüzlerce okulda görev yapan öğretmenler, Bačka Palanka kasabasında bir öğretmene yapılan saldırıya tepki olarak geçen hafta Çarşamba günü iş bıraktı. Öğretmen, eski bir öğrencisinin kendisine kaldırım levhasıyla vurmasının ardından hastaneye kaldırıldı.

Blic'in haberine göre Sırbistan Eğitim Çalışanları Sendikası, avukatlara yönelik şiddeti kapsayan özel bir yasa olduğunu ve bu yasanın öğretmenleri de kapsamasını istediklerini söyledi. Sendikaya göre 860 okuldaki 26 bin üyesi iş bıraktı.

Ganalı yargı çalışanları ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle ulusal greve gitti

Gana'daki yargı çalışanları, geçen yılın Şubat ayından itibaren ve geçen yılın Temmuz ayından bugüne kadar maaşlarına ek olarak almaları gereken ödeneklerinin ödenmemesi nedeniyle 16 Mayıs'ta süresiz ulusal greve gitti.

Yapılan açıklamada, “Bu durum, mahkeme binalarına gidiş gelişlerimizi önceden finanse etmeye devam etmemizi neredeyse imkansız hale getirdi” denildi.
İşçilere borçlarının Mayıs ayında ödeneceği sözü verilmişti. Bu sözün tutulmaması grevi tetikledi.

Kaynak:Wsws

İlgili haberler
Tasarruf bahane, kamuda esnek çalışmayla hak gaspl...

Tasarruf, OVP, kalkınma planları... Kamu emekçisi kadınlar iktidarın geleneğini sürdürdüğü; 80'lerde...

Avustralya'da sosyal hizmet uzmanlarına düşük ücre...

Avustralya'da sosyal hizmet uzmanlarına düşük ücret ödenmesi, kadına yönelik şiddete ayrılan düşük d...

Ücretli öğretmen: 'Hayatın her yönüyle mücadele ed...

'Öğretmenler olarak olmayan hayat güvencemizi yani yaşam hakkımızı talep ettik. Aynı anda birçok öğr...