Çin’de kadınlara ‘eve dönün’ çağrısı
Bütün eşitlik iddialarına rağmen Çinli yetkililer son zamanlarda ülke kadınlarına sürekli “evinize dönün” mesajı veriyor.

21 Ağustos’ta Çinli kadın hakları aktivisti Wu Rongrong, Shanxi eyaletindeki bir polis karakoluna başvurarak lisansüstü eğitim için gideceği Hong Kong’a seyahat izni almak istedi. Polis, başvurusunu “Okula devam edip ne yapacaksınız? Evine dön” diyerek reddetti.
Bütün eşitlik iddialarına rağmen Çinli yetkililer son zamanlarda ülke kadınlarına sürekli “evinize dönün” mesajı veriyor.
Nüfusu giderek yaşlanan Pekin, 2016 yılında ailelerin iki çocuk sahibi olmasına olanak vermek için ‘tek çocuk’ kuralını değiştirdi. Bununla beraber Çin’deki eyalet düzeyinde 31 devlet kurumunun 30’u doğum izni sürelerini uzatarak 190 güne çıkardı. Ama babalık izni için hala hiçbir adım atılmış değil.
Çin’de yapılan bir ankette şirketlerin yüzde 75’inin doğum hakları nedeniyle kadın çalışan istihdam etmekten kaçındıklarını ortaya koyuyor. Ankete katılan Çinli kadınların yüzde 33’ü ise doğumdan sonra ücretlerinin kesildiğini söyledi. Çin’de son 10 yılda hızlı ekonomik büyümeye rağmen kadınların işgücüne katılma oranı üç puan düşmüş durumda.
Devlet medyası ve bazı yerel yönetimler “eve geri dönen kadınlar”ın erdemleriyle ilgili bir kamuoyu kampanyası düzenliyorlar. Eyalet haber ajansı Xinhua’da Şubat 2016’da yayınlanan bir makale “kadınların evde olmasının yalnızca çocukların gelişimi ve ailenin refahı için değil aynı zamanda topluma faydaları dolayısıyla da çok önemli olduğunu” yazarken, hükümetin kontrolündeki China Youth Daily tarafından yayınlanan yakın tarihli bir makale, kadınların “evde kalmak ve çocuklara bakmak için daha uygun” olduğunu söyledi. 2015 yılında Pekin hükümeti evlilik kayıt bürosuna astığı afişlerde şunu söylüyordu: “İyi bir ev hanımı ve iyi anne olmak kadınların en büyük başarısıdır.”

İlgili haberler
Esneklik ve kadın emeği

Esnek çalışma sanki bütün kadınların tercihiymiş gibi yansıtılıyor. Oysa güvencesiz ve düşük ücretli...

Okul öncesi öğretmenleri çocuklarının eğitim masra...

Avustralya’da okul öncesi ve erken çocukluk eğitimi alanında çalışan eğitimciler ve işçiler son 20 y...

ABD’li kadınların işgücüne katılımı 2000’den bu ya...

ABD’de kadınların işgücüne katılım oranı 2000’de yüzde 60’ken 2001’de yüzde 57’ye düştü.