Almanya’da 8 Mart’ın ardından
Almanya’da bu yılın 8 Mart’ı kitlesel bir katılımla gerçekleşti. Pek çok şehirde Ver.di Sendikası üyesi işçiler hakları için greve çıktı, daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi bir ücret talep etti.

Almanya’nın birçok şehrinde gerçekleştirilen 8 Mart eylem ve kutlamalarında kadınlar, savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe, ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı talepleriyle sokaklara döküldüler. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, sabahın erken saatlerinde birçok şehirde Ver.di grevleriyle başladı. Sosyal hizmetler ve eğitim iş kolunda binlerce emekçi greve çıktı. Ver.di’nin yanı sıra eğitim iş kolunda örgütlü ve toplu iş sözleşmelerine iştirak eden GEW Sendikası da üyelerini greve çağırdı. Hamburg, Hannover, Köln, Kassel, Göttingen, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Mannheim Düsseldorf ve daha birçok şehirde kitlesel eylemler düzenlendi. Almanya genelinde binlerce kreş ve sosyal kurum kapalı kaldı. İlki 25 Şubat’ta yapılan toplu sözleşme görüşmelerin ikinci turu 21-22 Mart tarihlerinde yapılacak.

Almanya’da sosyal hizmetlerde çalışan daha çok bakım emeği yükünü üstlenen kadın emekçiler küçümsenmekten, gözden çıkarılmaktan, sürekli yoğun emekle çalışmaktan bıkmış durumda. 
AMOZAN İŞÇİLERİ DE GREVE ÇIKTI

Bir başka grev haberi de Amazon çalışanlarından geldi. Amazon tekelinin Almanya’daki 6 lojistik merkezinde 7 ve 8 Mart günleri grev yapıldı. Toplu sözleşme hakkı için mücadele eden Amazon işçileri, “görüntü ve gerçeği” ortaya koymak için iki anlamlı günde greve çıktılar.

Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di, Amazon tekelinin Almanya’daki 6 lojistik merkezinde çalışan işçileri 7 ve 8 Mart’ta tam gün greve çağırdı. Rheinberg, Werne, Koblenz, Leipzig ve Bad Hersfeld’de bulunan iki depoda pazartesi sabah vardiyasından itibaren başlayan grev 8 Mart gece vardiyası bitimine kadar devam etti. Ver.di tarafından yapılan grev çağrısında sendikanın işçileri iki anlamlı günde greve çağırdığı bildirildi. “7 Mart eşit ücret günü ve 8 Mart uluslararası kadın günü. Her iki günün Amazon işçileri için büyük anlamı var” denilen çağrıda, “Amazon tekeli toplu sözleşme imzalamayarak perakende satış ve online mağaza alanında imzalanan sözleşmelerde elde edilen haklardan işçilerin faydalanmasını engelliyor. Bizde eşit ücret gününde toplu sözleşmenin olmadığı Amazon ve toplu sözleşmelerin geçerli olduğu işletmeler arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için greve çıkıyoruz” denildi.

H&M ÇALIŞANLARI DA GREVE ÇIKTI

Perakende alanında H&M çalışanları da değişik şehirlerde greve çıktı. Bielefeld, Köln, Paderborn, Stuttgart, Ausburg, Münih gibi birçok şehirde işten çıkarmaların son bulması, güvenceli çalışma koşulları isteyen çalışanlar, 7 ve 8 Mart tarihlerinde grev yaparak haklarını savundu.

MÜCADELECİ ÖĞLE MOLALARI

8 Mart Salı günü hem Ver.di hem de DGB’ye bağlı diğer sendika şubeleri ya da mücadeleci temsilciliklerin girişimiyle birçok işletme ve fabrikada işçi kadınlar molalar vererek 8 Mart’ı kutladı. Kimi yerlerde, kadın işçiler toplu kahvaltı ederken kimi fabrikalarda da sendikalar kadınlara gül dağıttı. Düsseldorf Havaalanında temizlik iş kolunda çalışan işçiler de 8 Mart’ı sendika ve işyeri temsilciliğinin girişimiyle birlikte kutladı.

SAVAŞA HAYIR!
Gün boyu gerçekleşen eylem ve etkinliklerde kadınlar Ukrayna’daki savaşa da karşı çıktılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosuna (UNHCR) göre, şimdiye kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 1,7 milyondan fazla insan Ukrayna’dan kaçtı. Kadınların özellikle savaşlarda risk altında olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, Almanya’nın silahlanma bütçesini artırdığına dikkat çekilerek savaşa ve silahlanmaya bütçe yerine sağlığa, eğitime, doğanın korunmasına bütçe ayrılması istendi. Savaşın bir an önce durması talep edildi.
EYLEMLER KİTLESEL GEÇTİ

Almanya’nın birçok şehrinde gün boyu eylem ve etkinlikler düzenledi. Kadınlar aktüel talepleriyle alanlarda oldular. Göçmen Kadınlar Birliğine bağlı dernek ve gruplar da bulundukları şehirlerde eylemlere katılıp konuşmalar yaptı, canlı performanslar sergiledi. Şehirlerindeki 8 Mart ağlarında uzun bir süredir 8 Mart hazırlıklarını farklı kadın örgütleriyle birlikte sürdürüyorlardı. DİDF ve DİDF Gençlik de örgütlü olduğu şehirlerde talepleriyle 8 Mart eylemlerine katıldı.

EYLEMLERDEN, KUTLAMALARDAN…

Sevinç Sönmez, Yeter Özbolat, Tülin Çokdeğerli, Serap Sönmez, Mehtap Çallı, Mehtap Kandilli bildiriyor:

BERLİN

2019 yılından bu yana 8 Mart’ın resmi tatil olduğu başkent Berlin’de 8 Mart’ta çok sayıda miting, kampanya ve etkinlik gerçekleştirildi. Rosa Luxemburg-Platz’da kadın örgütleri, feminist gruplar, sendikacılar ve iklim aktivistlerinden oluşan bir ittifakın düzenlediği mitinge yüzlerce kişi katıldı. Protesto gösterileri tüm gün şehir genelinde gerçekleşti. Bundes für Sexuelle Selbsbestimmung’un çağrısını yaptığı aralarında GKB Berlin’in de olduğu çok sayıda kadın örgütü saat 11.00 de bir araya gelerek ceza yasalarında yer alan kürtajla ilgili yasaların suç olmaktan çıkarılması talep edilirken ücret ve bakım işleriyle ilgili konuşmalar yapıldı.
‘CLARA İÇİN GÜLLER’
Marzahn-Hellersdorf kadın ağı, “Kadın hakları için dayanışma içinde aktif!” sloganıyla Clara Zetkin anıtının önündeki geleneksel çiçek bırakma töreni gerçekleştirdi. Etkinliğe politikacı ve aktivistler katıldı.
Film gösterimleri, gün boyu süren kültürel etkinlikler arasında dikkat çeken bir başka şey de mor yolculuktu.
BİSİKLETLİ KADINLAR ALANDA
19. yüzyılın sonunda, kadınların bisiklete binmesi hâlâ sosyal normlara yönelik bir provokasyon olarak algılanıyordu. Bugün sadece özgürleşmenin değil, aynı zamanda büyük şehirlerdeki trafik sorununun da bir simgesi olarak bisikletli kadınlar da alanlardaydı.
Alliance of Internationalist Feminists-Berlin’in “Sınırlarınızı ve faşizminizi yıkacağız!” sloganı ile düzenlediği yürüyüş, önceki yıl da olduğu gibi kitlesel geçti. Oldukça renkli olan yürüyüşte kalabalıktan dolayı harekete geçmek zordu.
Yürüyüşte cinsiyetçiliğe, savaşa, ırkçılığa, kapitalist sisteme, eğitime, çevreye ve daha birçok konuya yönelik döviz ve pankartlar yer aldı.
GKB Berlin olarak Bündnis für Sexuelle Selbstbestimmung organize ettiği Omas Gegen Recht, Frauenkreise, Koreli kadınlar, DİDF Jugend, GEW ve diğer kadın örgütlerinin de yer aldığı “Benim bedenim, benim seçimim, sesini yükselt!” sloganı ile düzenlenen etkinlikte gerçekleşti.
Etkinlikte konuşmalar yapıldı, tiyatro ve ritim gösterisi gerçekleşti.
Gerek 8 Mart etkinliği öncesi, gerekse etkinlik günü hazırlıklara çok sayıda üye katıldı ve eylemde yer aldı.
Etkinliğin ardından, Allience of Internationalist Feminists yürüyüşü yapıldı.
HAMBURG


Bu yıl Hamburg’da 8 Mart kutlamaları sabah saatlerinde Ver.di ve GEW sendikalarının kreş çalışanlarını uyarı grevlerine çağırması ile başladı. Grev Elbphilharmonie önünde başladı. Yaklaşık 2000 kişinin katıldığı mitingde sendikacılar ve işyeri temsilcileri talepleri için mücadele edecekleri mesajını verdiler. Eylem Hamburg DGB binasının önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından sona erdi. Bu alanda çalışan göçmen kadın emekçiler de greve katıldı.

Akşam saat 17.00’den itibaren 4 farklı alandan yıldız yürüyüşü yapıldı. Eylemlerin çağrısını 8 Mart inisiyatifinin yanı sıra Alman Sendikalar Birliği, Ver.di, Hamburg Göçmen Kadınlar Birliği, Internationaler Jugend, DIDF-Hamburg ve Hastaneler inisiyatifi birlikte yaptı. Toplamda 5000 kişi katıldı. “Kadına yönelik şiddete, tacize ve ayrımcılığa hayır!”, “Savaşa hayır”, “Silahlanmaya değil, eğitime ve sağlığa bütçe” gibi talepler ağırlıklı taşındı. Dammtor kolunda GKB Hamburg adına Güler Ulaş bir konuşma yaptı. Hamburg DGB başkanı Tanya Chalway , Internationaler Jugend , DIDF Jugend, Ver.di sendikası adına konuşmalar yapıldı. Hamburg GKB koro ve ritim grubu canlı performans sergiledi. Günlerdir 8 Mart’a hazırlanan kadınlar eylemde coşkuluydular. Bütün kollardan gelen kitle Hamburg Jungfernsietg’de buluştu. Buluşma anında coşku daha da arttı. Bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla katılım daha fazla oldu. Özellikle genç kadınların katılımı yoğundu. İçerik olarak savaş karşıtı talepler de öne çıktı.

MÜNİH
Münih’te Ver.di Sendikasının çağrısıyla Sosyal ve Eğitim Hizmet iş kolunda görevli binlerce çalışanın gerçekleştirdiği grev eylemi ile başladı. Grevciler Königs Meydanı’nda kurdukları stantlarla imza topladı, sahneden yapılan konuşmalarla sorunlarını dile getirdi ve dans ederek şarkılar söyleyerek eylemlerini sonlandırdılar. Konuşmalarda çalışma koşullarının zorluklarından, fazla mesailerin kendilerini nasıl yıprattığından bahseden konuşmacılar, savaşa bütçe ayırmayı planlayan hükümetin çalışanların koşullarının düzeltilebilmesi için gerekeni yapmamasını eleştirdi. Kreşlerde ve yaşlı bakımı alanındaki problemlere gereken özen gösterilmezse toplumsal yaşam standartlarının da bundan etkileneceğini de dile getirdiler. Sendika gençliği ise çalışma alanlarındaki sorunlara değinerek çalışan gençlerin de sorunlarla boğuştuklarını ve bunun gençlerde bir umutsuzluk ve öfkeye yol açtığını dile getirdi. Gençler, gelecekleri için mücadeleye devam edeceklerini ve geleceklerini kimsenin ellerine bırakmayacaklarını belirtti. Grev eylemini danslarıyla sonlandıran katılımcılar buradan sonra 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarına katıldı. Yürüyüşte de öne çıkan talepleri eşit ise eşit ücret, savaş yerine eğitime bütçe ayrılması, kadına yönelik şiddette karşı daha etkin mücadele, sığınmaevlerinin artırılması, kürtaj yasasında yeni düzenlemesi, 218 ve 219a maddelerinin kaldırılması oldu.
Kadınlar konuşmalarında da işyerlerindeki sorunlardan, eşit işe eşit ücret alamamaktan, pandemiyle daha da artan kadına yönelik şiddetin kadınların hayatlarını zorlaştırdığından bahsetti. Sığınmaevlerinin sayılarının sürekli azaltılmasının da şiddete uğrayan kadınları çaresiz bıraktığına değinilen konuşmalarda, yaşanan savaş ortamından da en çok kadınların ve çocukların etkilendiği vurguladı, savaş bölgesinden gelenler için gerekenlerin yapılması talep edildi.
Gün boyu coşkuyla devam eden 8 Mart etkinlikleri ve yürüyüşü Latin Amerikalı kadınların coşkulu müzikleri ile sona erdi.


MANNHEİM

Mannheim da sendikaların ve değişik kadın örgütlerinin 3 aydır birlikte hazırladığı 8 Mart etkinlikleri büyük bir katılım ve coşkuyla geçti. Mannheim’da, Ver.di sendikasının çağrısını yaptığı grev, sendikaların 8 Mart etkinlikleri ve değişik kadın örgütlerinin düzenlediği yürüyüşle birlikte örgütlenerek, neredeyse tüm gün süren bir program hazırlandı. Sabah saatlerinde sendika binasında bir araya gelerek son hazırlıkları tamamlayan kadınlar buradan öğle saatlerinde başlayan greve katıldı ve destek verdi. Alte Feuerwache de yapılan mitinge 1100 sosyal hizmet ve eğitim hizmetleri alanında çalışan genç kadınların katılımı ağırlıktaydı. Sendika temsilcilerinin ve sosyal hizmet ve eğitim hizmetleri alanında çalışan eğitimcilerin öne çıkan talepleri daha iyi ücret ve mesleklerinin saygınlık görmesi. Sahnede söz alıp konuşan eğitim emekçileri, çocuk ve gençlik alanında yaptıkları işin toplumsal anlamda taşıdığı öneme ve değere dikkat çekti. Ayrıca TİS sürecinde toplumun her kesiminden destek talep ettiler. Miting alanından sendika binasına yürüyen eğitim emekçileri pek çok değişik atölyeye de katıldı. Göçmen Kadınlar Derneği Rhein Neckar da burada, bu yıl 8 Mart eylemlerine damgasını vuran “Gücümüzün üstünde çalışıyoruz-Görülmüyoruz-Az ya da hiç ücret almıyoruz” sloganının sığınmacı ve göçmen kadınlar açısından ne anlam ifade ettiğini ele aldığı bir atölye gerçekleştirdi.

Daha sonra sendika binasında yapılan 8 Mart konuşması ve kabare gösteriminin ardından toplu halde 8 Mart yürüyüşüne katılındı.

Geçtiğimiz yıllara oranla daha kitlesel ve coşkulu geçen, çoğunluğunu genç kadınların oluşturduğu yürüyüşte müzik, tencere ve tava sesleri eşliğinde atılan sloganlarda savaşa karşı barış mesajları verildi, grevde olan eğitim emekçilerine de dayanışma sözü verildi. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda ise, “eşit işe eşit ücret”, “kadın yoksulluğuna hayır!”, “bakım işleri daha fazla değer görsün ve adil ücretlendirilsin”, “Grev!-Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz”, savaşa değil sağlık, eğitim ve vazgeçilmez olan mesleklere bütçe ayrılsın”, “bu sistemi değiştireceğiz”, “218 de kaldırılsın!, Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe hayır! Patriyarka yıkılsın!” talepleri öne çıktı. Değişik kesimlerden ve daha fazla katılımın sağlandığı ve dolayısıyla coşkulu geçen 8 Mart’ın sonunda, sendikalar ve kadın örgütlerinin temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde bu birlikteliğin devam etmesini istediklerini dile getirdi.

KÖLN
Sabah Ver.di greviyle başlayan 8 Mart gün boyu Köln’de de değişik etkinliklerle devam etti. İki farklı yerde gerçekleşen eylemlere de yaklaşık 1500 çalışan katıldı. Akşam saatlerinde ise Köln 8 Mart ağının düzenlediği yürüyüş gerçekleşti. “Ataerkillikle savaş, kapitalizmle savaş, 8 Mart’ta sokaklarda ol” çağrısıyla düzenlenen ve 4 binin üzerinde kişinin katıldığı eylemde farklı bloklar halinde yüründü. Köln’de sağlık ve bakım alanında çalışanların sağlıkla ilgili inisiyatiflerin bloğuna katılım güçlü oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mücadele ederken ya da şiddet nedeniyle yaşamını yitiren ve aramızda olmayan kadınlar için de etrafı pankartlarla çevrili sembolik boş bir blok vardı.DİDF Köln, Didf Gençlik ve GKB Köln’de eyleme talepleriyle katıldılar.
GÖPPİNGEN/GEİSLİNGEN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, Göppingen de kadın kurum ve örgütleri miting düzenledi. Mitingde yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddete, pandemi politikalarına, sağlık alanında yapılan tasarruflara karşı öfke vardı. Geislingenli kadınların da katılarak destek verdiği mitingde konuşmacılar eğitim ve sosyal hizmetler alanına, temizlik sektörü gibi alanlarda daha fazla ücret talep ettiler. Miting müzik ve İtalyan dans grubu Mary-Dance’ın dans gösterimiyle sona erdi.

7 Mart’ta Geislingen’de Ver.di sendikasının düzenlediği grev ise katılım beklenenin üzerinde oldu. Coşkuyla geçen eyleme göçmen kadınların katılımı da yoğundu.


KARLSRUHE
8 Mart Birliği’nin çağrısı ve Ver.di, GEW sendikaları, Karlsruher Frauenbündnis für Selbstbestimmung der Frau, değişik feminist grupların yanı sına Karlsruhe Göçmen Kadınlar Derneğinin de katıldığı eylemlerde kadınlar taleplerini haykırdı.
Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemlerde Ver.di ve GEW sendikalarının grevle ilgili talepleri dile getirildi, paragraf 218’in kaldırılması istendi ve Türkiye’deki 8 Mart eylemleri selamlandı. Karlsruhe GKB bakım işinde çalışan göçmen kadınların durumu ile ilgili bir konuşma yaparken perakende alanında farklı mağazalar önünde çalışanların katılımıyla konuşmalar yapılarak kötü çalışma koşullarına dikkat çekildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Almanya’da 8 Mart 2022 | Daha iyi çalışma koşullar...

Almanya'da 8 Mart'a eğitimcilerin grevi damga vurdu, Almanya'nın çeşitli şehirlerinde son yılların e...

Sınırların Ötesi: Kadınlar hakları için, eşitlik i...

Dünyanın pek çok ülkesinde kadınlar savaşa karşı, ağır çalışma koşullarına, eşitsizliğe karşı ses çı...

Hak ettiğimizi almak için daha fazla eylem!

Ver.di, Sosyal ve Eğitim Hizmet iş kolunda devam eden TİS görüşmeleri nedeniyle 8 Mart’ta tam günlük...

Almanya’da Ver.di sendikası 8 Mart’a greve çağırıy...

Almanya’daki Ver.di sendikası, Sosyal ve Eğitim Hizmet iş kolunda devam eden TİS görüşmeleri nedeniy...

Almanya DİDF: Emekçi kadınlar olarak 8 Mart’ta tal...

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu yayınladığı bildiriyle, Almanya'da kadınların yaşadığ...

Amazon Almanya’da grev: Toplu sözleşme yok, koşull...

Amazon tekelinin Almanya’daki 6 lojistik merkezinde 7 ve 8 Mart günleri grev yapıldı. Toplu sözleşme...