Amazon Almanya’da grev: Toplu sözleşme yok, koşullar ağır, ücretler düşük
Amazon tekelinin Almanya’daki 6 lojistik merkezinde 7 ve 8 Mart günleri grev yapıldı. Toplu sözleşme hakkı için mücadele eden Amazon işçileri, ‘görüneni ve gerçeği’ ortaya koymak için greve çıktı.

Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di, Amazon tekelinin Almanya’daki 6 lojistik merkezinde çalışan işçileri 7 ve 8 Mart’ta tam gün greve çağırdı. Rheinberg, Werne, Koblenz, Leipzig ve Bad Hersfeld’de bulunan iki depoda pazartesi sabah vardiyasından itibaren başlayan grev 8 Mart gece vardiyası bitimine kadar devam etti.

‘ANLAMLI İKİ GÜN’

Ver.di tarafından yapılan grev çağrısında sendikanın işçileri iki anlamlı günde greve çağırdığı bildirildi. “7 Mart eşit ücret günü ve 8 Mart uluslararası kadınlar günü. Her iki günün Amazon işçileri için büyük anlamı var” denilen çağrıda, “Amazon tekeli toplu sözleşme imzalamayarak perakende satış ve online mağaza alanında imzalanan sözleşmelerde elde edilen haklardan işçilerin faydalanmasını engelliyor. Bizde eşit ücret gününde toplu sözleşmenin olmadığı Amazon ve toplu sözleşmelerin geçerli olduğu işletmeler arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için greve çıkıyoruz” denildi.

Almanya genelinde kadın işçilerin aynı işi yapmalarına karşın erkek işçilerden yüzde 18 daha az ücret aldığına dikkat çekilen Ver.di çağrısında, “TİS’lerin geçerli olmadığı işletmelerde bu oran yüzde 36’ya kadar çıkabiliyor. Tam da bunun için 8 Mart’ta greve çıkmak ve kadın işçilerin maruz kaldığı ücret adaletsizliğine dikkat çekmek çok anlamlı” vurgusu yapıldı.

GERÇEK VE YANILSAMA

Bad Hersfeld’de yapılan grevlerin örgütlenmesinden sorumlu sendikacı Mechthild Middeke yaptığı açıklamada, Amazon tekelinin kamuoyunda kendisini, ‘çeşitliliği ve eşitliği destekleyen, teşvik eden bir şirket’ olarak yansıttığını söyledi. “Ama bu gerçeği yansıtmıyor” diyen sendikacı, “Gerçekte Amazon’da çalışanların ne ve ne kadar yapması gerektiğini bilgisayar algoritması belirliyor. İşçilerin bireysel konumlarına bağlı olarak gösterebilecekleri performans veya yaşam koşulları dikkate alınmıyor. Bu kadar yoğun stres altında çalışan işçiler hastalanıyorlar. 7 ve 8 Mart grevleriyle Amazon’daki gerçek ve yanılsamayı ortaya koyacağız” dedi.

Amazon’da tek başına çocuk yetiştiren çok sayıda kadının çalıştığını da sözlerine ekleyen Middeke, “Bu kadınlar Amazon’daki zor çalışma, kötü ücret koşullarının yanında zor yaşam koşullarıyla da boğuşuyorlar” diye konuştu.

Sınırların Ötesi: Kadınlar hakları için, eşitlik için, barış için sokakta!

İlgili haberler
Amazon için yasadışı çalıştırılan Çinli çocuklarda...

Evrensel Gazetesinden Elif Görgü’nün hazırladığı Dünya Turu’nda bu hafta okulda olması gerekirken ya...

Sınırların Ötesi: Kadınlar hakları için, eşitlik i...

Dünyanın pek çok ülkesinde kadınlar savaşa karşı, ağır çalışma koşullarına, eşitsizliğe karşı ses çı...

Almanya’da Ver.di sendikası 8 Mart’a greve çağırıy...

Almanya’daki Ver.di sendikası, Sosyal ve Eğitim Hizmet iş kolunda devam eden TİS görüşmeleri nedeniy...