Sınırların Ötesi: Kadınlar hakları için, eşitlik için, barış için sokakta!
Dünyanın pek çok ülkesinde kadınlar savaşa karşı, ağır çalışma koşullarına, eşitsizliğe karşı ses çıkartıyor.

Sınırların ötesinde bu ay, pek çok şey oluyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Ukrayna bir kriz bölgesine döndü ve emperyalist devletler arasındaki rekabetin en açık ve halklar için en şiddetli bir biçimi bugün Ukrayna’da yaşanıyor. Dünya halkları ise geçmiş savaş deneyimlerinin, paylaşım çıkarlarının kendilerine nasıl bir gelecek getireceğini biliyor ve savaşa karşı her yerde ses çıkarıyor. Sadece savaşa karşı değil, bugün kadınlar, patronların pandemiyi fırsata çevirmesiyle ağırlaşan çalışma koşullarına, düşük ücretlere, cinsiyet eşitliğinin üzerinden buldozerle geçen hükümetlere karşı da eylemdeler…


LİTVANYA: ‘BU SAVAŞI İSTEMİYORUZ’

Litvanya’nın başkentindeki Rus Büyükelçiliği’nde birkaç bin kadın Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto ederek Rus kadınlarını ayağa kalkıp Ukrayna’daki savaşı durdurmaya çağırdı.

“Bugün Rus askerlerinin annelerine mesaj gönderiyoruz. Bu savaşı durdurabilirsiniz... Sokaklara çıkıp ‘çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz, bu savaşı istemiyoruz’ deyin” dedi yürüyüş organizatörü Daiva Zeimyte.

HALKLAR BARIŞ İSTİYOR
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekâtı dünyanın birçok ülkesinde protesto ediliyor. Rusya’da da on binlerce savaş karşıtı Putin yönetiminin ağır baskısına rağmen ellerinde Rusça “Savaşa hayır” dövizleriyle sokaklara çıkarak Ukrayna’dan askerlerin çekilmesini istedi.
ABD, Kanada, Lübnan, İspanya, Almanya, İngiltere, Yunanistan ve daha pek çok ülkede halklar savaşa karşı sokaklara döküldü.

Fotoğraf: Pelin Şener

ALMANYA: KADIN İŞÇİLER GREVE ÇIKIYOR!

Almanya’da sosyal ve eğitim hizmet iş kolunda TİS görüşmeleri işverenlerin, daha ilk görüşmede Ver.di sendikasının ana taleplerini “gerçekleştirilmesi zor” diyerek reddetmesi, çalışanlarda öfkeye yol açtı. Ver.di ülke genelinde kreşler, sosyal hizmetler ve engellilere yönelik yardım kuruluşlarında çalışan tüm çalışanlarını 8 Mart’ta resmen greve çağırdı.

Ver.di, Sendikası 8 Mart’ta çoğunluğu kadın olan sosyal ve eğitim hizmetlerinde çalışanların greve çıkacağını duyurduğu ve Almanya’daki herkese 8 Mart’taki grevi destekleme çağrısında şu ifadeleri kullandı: “8 Mart 2022 bizim için özel bir gün. Bu yıl, Dünya Kadınlar Günü’nde eylemlerimizin merkezinde olan sosyal ve eğitim hizmetlerine verilen değeri artırma konusuna odaklanacağız. Dünya Kadınlar Günü'nün kökleri, kadınların sendikal mücadeleleri ve kadın grevleri geleneğinde yatmaktadır. Bununla bağ kuruyoruz.”

“Mesele Ekmek ve Gül’dür” denilen açıklamada, kadınların 100 yıl önce olduğu gibi bugün de daha fazla saygı, daha fazla eşitlik ve eşit ücret için mücadele ettikleri belirtilirken, “Çalışanların çoğunlukla kadınların olduğu mesleklere, çoğunlukla erkeklerin çalıştığı mesleklere göre hâlâ daha az saygınlık gösteriliyor ve daha kötü ücret şartları hâkim. Sosyal ve eğitim hizmetleri için bu özellikle geçerlidir” denildi.

Sosyal ve eğitim hizmetlerinde çalışanların neredeyse tamamının kadın olduğu bildirilen çağrıda, çalışma ve ücret koşullarının iyileştirilmesi, kalifiye eleman eksikliğini aşmak için etkili önlemleri alınması gibi konuların on yıllardır ertelendiği bildiriliyor: “Şimdiye kadar eksik olanı hep birlikte talep etme zamanıdır. Bu bir kadın grevi olacak!”

Almanya'da eğitim ve sosyal hizmet sektöründe gerçekleşecek greve ilişkin Sevinç Sönmez'in daha detaylı haberini okumak için TIKLAYIN

NİJERYA: EŞİTLİĞİ REDDEDEN PARLAMENTOYA KARŞI KADINLAR AYAKTA!

Nijeryalı kadınlar, milletvekillerinin cinsiyet eşitliğini amaçlayan 5 yasa tasarısını reddetmesini Ulusal Meclis önünde protesto ettiler.

Yüzlerce kadın milletvekillerinden toplumsal cinsiyet yasalarını tekrar gözden geçirmelerini istediler ve milletvekillerini yasaya karşı oy vererek kadınların yönetime dahil olma ve temsil edilme fırsatını reddetmekle suçladılar.

Yasa tasarılarından biri, atanmaya dayalı siyasi pozisyonların yüzde 35'ini kadınlara tahsis etmeyi amaçlıyordu. Başka bir mevzuat, Ulusal ve Eyalet Meclislerinde kadınlar için özel sandalyeler yaratmanın önünü açıyordu.

Protestocular, yasa tasarılarının reddinin kadınların yıllarca süren çabalarını geriye ittiğini söyledi.

Kadınlar, Nijerya'daki tüm ülke nüfusunun neredeyse yarısını oluşturuyor, ancak Nijerya'nın siyasi alanında büyük ölçüde yetersiz temsil ediliyor. Şu anda Nijerya'nın iki meclisli yasama meclisinde görev yapan 469 yasa koyucunun yalnızca 19'u kadın.

Fotoğraf: Unsplash

GUATEMALA: SAVAŞ SIRASINDA KADINLARA TECAVÜZ EDENLER 30 YIL SONRA CEZALANDIRILDI

Guatemala’da onlarca yıldır süren silahlı çatışmadan kurtulanlar, Guatemala mahkemesinin beş eski paramiliter devriye görevlisini savaş sırasında yerli kadınlara tecavüz ve cinsel tacizde bulunmaktan suçlu bulan kararını memnuniyetle karşıladı.

Yargıçlar Yassmin Barrios ve Gelvi Sical Pazartesi günü, Guatemala ordusunun 1960'tan 1996'ya kadar 36 yıllık çatışma sırasında 36 Yerli Maya Achi kadınının ev içi köleliğe, cinsel şiddete ve tecavüze maruz kaldığına hükmetti. Mahkeme, sözde “Sivil Öz Savunma Devriyeleri” adlı paramiliter grubun beş eski üyesini 1980'lerin başında işlenen suçlardan 30 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Fotoğraf: Unsplash (Arşiv)

HAİTİ: GÜNDE 5 DOLAR YAŞAMAK İÇİN YETMEZ!

Haiti'de fabrika işçileri daha yüksek ücret talep etmek için greve gitti. Tekstil ve diğer mallar üreten fabrikalarda çalışan işçiler, dokuz saatlik çalışma için günde 500 Guatemala Quetzalı (5 $) kazandıklarını ve günde en az 1.500 Guatemala Quetzalı (15 $) almayı talep ettiklerini söyledi.

Maaşlarında üç yıldır artış olmayan işçiler, yalnızca ulaşım için günde 200 Guatemala Quetzalı (2 $) harcadıklarını ve maaşlarının temel ihtiyaçları karşılamadığını ifade ediyorlar.

Manşet fotoğrafı: Flickr

İlgili haberler
Kraliçe Shakespeare: Zulme kalkan mı, zalim mi?

Tiyatro Nükte’nin oyuncu ve yönetmeni Özlem Özkoşar, Shakespeare’in 11 oyununu ve sonelerini süzerek...

Bir market işçisinin günlük rutini: Korku, baskı,...

Market işçisi bir kadın; hastalığını belgelediği için kurnazlıkla suçlanmış, izin günü hakkını isted...

Erkekler ne de kolay mağdur(!) oluyor!

Yoksulluğa ve işsizliğe karşı mücadele etmeden nafaka hakkına sahip çıkılması mümkün mü?