GÜNÜN RAKAMI: Kaçırılan kadınların yüzde 60’ı cinsel saldırıya uğruyor
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisinin raporuna göre 2017’de insan ticareti yapanlar tarafından kaçırılanların yaklaşık yüzde 60’ı cinsel saldırıya maruz bırakılıyor. Bunların çoğunluğu ise kadın ve çocuklar.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin raporuna göre insan ticareti yapanlar tarafından kaçırılanların çoğu cinsel saldırıya maruz bırakılıyor. Rapora göre 2017 yılında bu kişilerin yüzde 60’ı cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Cinsel saldırının en fazla Amerika, Avrupa ve Güneydoğu Asya’da yaşandığı kaydedildi.

Rapora göre, cinsel saldırıya maruz bırakılanların yüzde 34’ü zorla çalıştırılıyor. Bu özellikle Afrika’nın büyük bölümü ile Ortadoğu’da öne çıkan sömürü yöntemi. Birçok kişi ise dilenmeye zorlanıyor ya da iç organları zorla alınıyor. Raporda ayrıca, bu insanların yüzde ikisinin birden fazla şekilde suistimal edildiği belirtiliyor.

İnsan ticaretine maruz bırakılanların yüzde 49’unun kadınlar, yüzde 23’ünün ise çocuklardan oluştuğunun belirtildiği raporda, kadınların yüzde 83’ünün, çocukların ise yüzde 72’sinin cinsel saldırıya maruz bırakıldığı kaydediliyor. Erkeklerin yüzde 82’sinin ise zorla çalıştırıldığı ifade ediliyor.

Rapora göre 2016 yılında insan ticareti yapanlar tarafından kaçırılan yaklaşık 25 bin kişi kayıtlara geçti. Raporda 2011 yılından bu yana mağdur sayısında yüzde 39’luk bir artış tespit edildi ve söz konusu artışın dünyanın bazı bölgelerinde artık çok daha kapsamlı şekilde takip edilmesine bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda dikkat çekilen bir diğer konu ise, dünyanın pek çok yerinde inan ticareti yapanların cezalandırılmaması. Özellikle Sahra altı ülkelerde insan kaçakçılığıyla mücadele için kabul edilen yasaların uygulanması konusunda önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekildi.

Federal Emniyet Teşkilatının verilerine göre; Almanya’da da insan ticaretinde artış kaydedildi. Teşkilatın verilerine göre 2017 yılında 171’i 18 yaşın altında olmak üzere toplam 671 kişi cinsel saldırıya maruz bırakıldı, zorla çalıştırıldı veya dilenmeye zorlandı. Bu bir önceki yıla oranla yüzde 25’lik bir artışa işaret ediyor.

İlgili haberler
Türkiye’de mülteci kadınların durumu

Dünya Mülteciler Günü’nde kadın mültecilerin durumunu sosyolog Nilüfer Körükmez ve Suriyeli mülteci...

Mülteciler cinsel istismar tehdidi altındayken ne...

Urfa'daki Telhamut Mülteci Kampı ile tekrar gündeme gelen mülteci kadın ve çocukların maruz kaldıkla...

GÜNÜN DİKKATİ: Dünyadaki mülteci çocukların yarısı...

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) verilerine göre, dünya çapında toplam...