GÜNÜN KİTABI: Türkiye’nin ilk ‘Feminist Alfabe’si aktivizmle başlıyor
Çocukların bu kelimelerle karşılaşmaları; öncelikle kendi olma halleriyle, sonra da diğerleri ile kuracakları ilişkide onları güçlendirebilir.

“Kelimeler” dünyamızın sınırlarını belirliyorlar. Çocuklar ise doğdukları andan itibaren cinsiyetlendirilmiş bir dünyanın içine düşüyor. Çocuklar için üretilen “ilk kelimelerim” benzeri ilk kitaplar çoğunlukla benzer kelimelerle başlıyor “a anne, b baba”. Kız ve oğlanların ileride olması gerekenler konumlar, meslekler, sahip olması gereken davranışlar henüz bebeklerin ağzından sözcükler dökülemezken bile, böyle kitaplarla destekleniyor.

Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler sebebiyle zarar görüyor, kalıplara sıkıştırılıyor ve oldukları gibi olmalarına, kendi yollarını çizmelerine, duygularını ifade etmelerine izin verilmiyor. İşte tam da bu sebeple çocuklar feminist bir alfabeye, yeni kelimelere, ihtiyaç duyuyorlar. Bu amaçla hazırlanan ilk feminist alfabe Uluslararası AF örgütü tarafından basıldı.

Çocuklar için feminizmi tanımlamak zor bir mesele. Alfabe bu bakımdan tek tip bir tanımlamadan ziyade, kız çocuk ve kadın olmayı her tür varoluşuyla birlikte tanımlamaya çalışıyor. Alfabenin ilk kelimesi ‘aktivizm’ iken son kelimesi ‘kendine zaman ayırmak’. Alfabedeki kelimeler “güçlü” algılanan kelimeler kadar “naif” kelimeleri yan yana getiriyor. Kelimeler/kavramlar bir değer hiyerarşisine sokulmuyor.

Çocukların bu kelimelerle karşılaşmaları; öncelikle kendi olma halleriyle, sonra da diğerleri ile kuracakları ilişkide onları güçlendirebilir. Kız, oğlan veya queer çocukların eşdeğerli bir şekilde yaşadığı, toplumsal kalıpların kırıldığı, yargıların yer almadığı, çocukların haklarıyla var olduğu bir dünya için yeni kelimeler herkes için gerekli.

Feminist Alfabe Set’inde Neler var:

Feminist Alfabe: Çocuklar yeni, barışçıl, toplumsal cinsiyet kalıplarından sıyrılmış kelime ve kavramlarla tanışsın diye hazırlanmış bir “boardbook”. Aktivizm, barış, eğitim hakkı, ısrar, merak, cesaret gibi kelimeler ve kelimeleri anlatan resimlerden oluşuyor.

Kullanıcı Rehberi: Çocuklarla çalışacak kişiler için hazırlandı. Her bir kelime ile ilgili şu içeriğe sahip; neden bu kelimeyi seçtik, kelimenin anlamı, feminizm ve çocuk hakları ile ilişkisi, arkadaş kelimeler (kavramı destekleyen kelimeler), kavramla ilgili kitaplar ve şarkılar, kavramla ilgili etkinlik. Kitapta 120 kadar kitap önerisi, 30'dan fazla etkinlik ve 28 çocuk şarkısı bulunuyor. Kitaptaki etkinlikler fotokopi ile çoğaltmaya ve kullanıma uygun tasarlandı.

Oyun Kartları: Kitapta yer alan kelimeleri tasvir eden resimlerinden oluşuyor. Oyun, resimlerin arkadaş kelimeler aracılığıyla anlatılarak kelimenin tahmin edilmesine dayanıyor.

Poster: Tüm kelime ve resimleri içeren poster.

Boş Poster: Çocuklar kendi kelimelerini üretsinler ve resimlesinler diye hazırlanmış harf bölmeleri olan poster.

Alfabe ekibinde kimler var?
Alfabe Ekibi: Hatice Kapusuz, Özge Oğuz
Resimleyen&Tasarlayan: Linda Nihan
Son Okuma: Sibel Yükler, Zişan Kürüm
Yayın Koordinatörü: Mehmet Onur Yılmaz
Yayımlayan: Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Basım: Ceket Medya


İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Ada

Bize yabancı olan korku uyandırır. Peki korku ne zaman nefrete dönüşüp insanlıktan çıkar? En önemlis...

GÜNÜN KİTABI: Bir Azmin Kırılgan Hikayesi

12 yaşında başlayan kas hastalığıyla, 37 yaşında eve mahkum olmuş bir kadın Meryem. Onu hayata bağla...

GÜNÜN KİTABI: Türkiye’nin ilk ‘Feminist Alfabe’si...

Çocukların bu kelimelerle karşılaşmaları; öncelikle kendi olma halleriyle, sonra da diğerleri ile k...