GÜNÜN KADINI: Minna Canth
Bir işçi ailesinden gelen Minna Canth, eşi öldüğünde 7 çocuğuyla bir başına kaldı. Ancak tiyatro oyunları yazan Canth, kadınların evlilikte mülkiyet hakkı elde etmesi için mücadele etti.

Finlandiyalı yazar ve kadın hakları aktivisti Minna Canth, Ulrika Wilhelmina Johnsson adıyla 19 Mart 1844’te doğdu, 12 Mayıs 1897’de öldü. Canth tekstil ustası Gustaf William Johnson ve eşi Lovisa Ulrika’nın kızıydı. Bir işçi ailesinin kızı olmasına ve ebeveynlerin karşı çıkmasına rağmen yüksek bir eğitim almaya çalıştı, ancak erkek egemen eğitim kurumları nedeniyle başarısız oldu. Hippolyte Taine, Herbert Spencer, Henrik Ibsen ve John Stuart Mill gibi birçok çağdaş yazarın eserlerini okudu. Johan Ferdinand Canth ile evlendi. Eşinin ölümünden sonra yedi çocuğuyla yoksulluk içinde yaşadı ama kısa bir süre sonra ilk büyük tiyatro eserini yayımladı. Anadili İsveççe olmasına ve Fransızca öğrenmesine rağmen, çoğunlukla Fince yazdı. Edebiyat açısından natüralizm veya Fin gerçekçiliğinin önde gelen temsilcisi olarak kabul edilir.

KADINLARIN MÜLKİYET PAYLAŞIMI SORUNUNU ANLATAN OYUNLAR YAZDI
İşçi kadınların durumunun iyileştirilmesi ve özellikle kadın hakları için yazıları, oyunları ve hikayeleriyle politik olarak mücadele etti. Bazı eserleri geçici olarak yasaklandı. Finlandiya’da kadın meselesini yasal bir konu olarak ele alan, evlilikte kadın haklarında köklü bir reform çağrısı yapan ve belki de görünür başarı elde eden kadınlardan biriydi. En ünlü oyunu Työmiehen Vaimo’da (İşçinin Karısı), sarhoş kocası kısa sürede har vurup harman savurduğu için ataerkil evlilik kuralları nedeniyle tüm servetini kaybeden bir kadını anlatır: “Hukuk erkek tarafında, kadının onu engellemesinin hiçbir yolu yok.” Canth bu dramayı 1885’te yazdı. Amacı yalnızca kadına karşı yasaların adaletsizliğini, erkeklerin sarhoşluğunu ve cahilliğini değil, aynı zamanda kadınların nahifliğini, yüzeyselliğini ve kendilerine sunulan toplumsal rolü kabullenişlerini mahkum etmekti. Eserinin yayınlanması ve oynanmasından birkaç ay sonra, Finlandiya’da evlilikle ilgili yasa temelden değiştirildi ve kadının mülk ve kazançlarına serbestçe sahip çıkabileceği mülkiyet paylaşımı yürürlüğe girdi. Bu reformu Minna Canth’ın dramının hızlandırıp hızlandırmadığı tartışmalıdır. Canth’ın öne çıkan diğer iki eserinden biri Kauppa-Lopo (Hurda-Lopo, 1889) hikayesidir. Ana rol, hırsızlık nedeniyle hapishanede zor zamanlar geçiren gezgin ev işçisi kadın tarafından oynanır. İkinci oyunu Drama Anna-Liisa (1895) ise çocuk katili olarak suçlanan bir kadının yaşadıklarını ele almaktadır. Diğer bilinen eserleri Papin perhe (Papaz Ailesi), Murtovarkaus (Soygun), Kovan Onnen Lapsia (Şanssız Çocuklar) ve Sylvi dramalarının yanı sıra Hanna ve Köyhää Kansaa (Fakir İnsanlar) romanlarıdır.

İlgili haberler
26 Şubat 1870| Gabrielle Duchêne doğdu

Gabrielle Duchêne, hazır giyim endüstrisindeki ev işçilerinin sömürülmesine karşı, daha yüksek ücret...

GÜNÜN KADINI: Yüzlerce köleyi özgürleştiren kadın,...

Amerika’da kölelik düzenine başkaldırmış, canı pahasına bu düzene karşı çıkmış bir militandı Harriet...

GÜNÜN KADINI: Anna Simson

Anna Simson, Almanya'da ilk kadın derneklerinin kurucularından ve kadın eğitimi konusundaki öncülerd...