GÜNÜN KADINI: Lucia Varga
Macar-Avusturyalı tarihçi Lucia Varga Nazi barbarlığının neden olduğu açlık ve hastalıkla boğuşarak şeker komasına girdi ve 26 nisan 1941'de hayata gözlerini kapadı.

Lucie Varga, Nazi barbarlığının bir sonucu olarak hayatı ve çalışmaları aniden sona eren son derece yetenekli bir tarihçiydi. 36 yaşında öldüğünde, önemli bir tarihçi olarak kariyerine yeni başlamıştı. Diploma tezine ek olarak, Nasyonal Sosyalizm, Ladinia'da (Güney Tirol) cadılık inancı veya Orta Çağ'ın dini cemaatlerinden Katharlar gibi konularla ilgili son derece ilginç makaleler ve incelemeler bıraktı.  

Nasyonal Sosyalizm üzerine ünlü çalışmasında (1937), statüsünü kaybetme korkusunun, ortak dürtüsü "sosyal onuru" savunmak olan bir grup adamı nasıl birleştirdiğini gösterir. Varga, Nazi toplumsal onur kavramını ciddiye aldı ve Nazi hareketinin sembolik ve duygusal boyutunu ve sonunda kitlesel bir harekete yol açan yarı-dini örgütlenme biçimlerini ilk ortaya koyan kişi oldu. Varga, Macar orta sınıf bir Yahudi aileden geliyordu. Doğumundan kısa süre önce anne ve babası ayrıldı, babası Macaristan'da kaldı, annesi Avusturya'ya taşındı.

Lucia Varga, Rose Stern adıyla 21 haziran 1904'te Viyana'da doğdu. Eugenie Schwarzwald'ın ilerici okulundan mezun olduktan sonra doktor Josef Varga ile evlendi ve Viyana'da tarih okumaya başladı. Eşinden ayrıldı, filozof Franz Borkenau ile evlendi Paris'e göç etti ve Lucien Febvre'nin (Marc Block ile "zihniyet tarihi"ni kurdu) bir çalışanı oldu. Varga'nın tarihi nesnelere yeni sorularla yaklaşma yeteneği Febvre'nin araştırmasını hızlandırdı. Bu işbirliği Lucie Varga için feci sonuçlara yol açan bir aşk ilişkisine yol açtı. Febvre evli olduğu için ilişkisinin skandala yol açacağı ve sosyal statüsünü sarsacağı düşüncesiyle bir seyahati sırasında Güney Amerika'ya kaçtı ve Varga'yı kendi kaderine terk etti. Fransa'da göçmenler için düzenlemeler gittikçe daha kısıtlayıcı hale geldi. Varga sırayla, bir mutfak aletleri firmasının temsilcisi, fabrika işçisi, çevirmen ve çiftlik işçisi olarak çalıştı. Ekonomik sıkıntılar içinde düzensiz beslenme, yıllardan beri sürmekte olan şeker hastalığı için gerekli olan insülin temin edememe, zayıflama sonucu diyabetik komaya girdi ve 36 yaşında 26 nisan 1941'de hayata gözlerini kapadı.

İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Saartjie Baartman

Avrupalılara benzemediği için ömrü köle pazarlarında geçen Baartman’ın yaşadığı dehşet ölümüyle bile...

GÜNÜN KADINI: Tecavüze karşı mücadele eden Kongolı...

Savaşta tecavüze maruz kalan Kongolu kadınlarla dayanışan ve sığınma merkezi açan İnsan Hakları Akti...

GÜNÜN KADINI: Arishina Kruglova

Şubat Devrimi’nde binlerce işçiye önderlik eden bir işçi kadın Arishina Kruglova’nın mücadele inadın...