Yaz aylarında hava sıcaklarındaki artışa bağlı oluşan terleme ve sıvı kaybı, susama duygusunu daha çok hissettiriyor. Vücuttaki her organın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için kaybedilen sıvının yerine konulması ve düzenli su tüketimi çok önemli. Su içmeden geçirilen birkaç saat sonrasında elektrolit dengesi bozulabiliyor, halsizlik ve bitkinlik gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Yalnızca sıvı alımı ve su tüketimi değil bazı besinlerin sofralarda düzenli olarak bulunması da vücudun su ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor. Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Berna Ertuğ, sıvı ihtiyacını ve susuzluğu gideren besinler hakkında bilgi verdi.
Salatalık: İçeriğinde yüzde 95 oranında su bulunan salatalık, yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı. Ayrıca A ve C vitaminleri bakımından da zengin.
Kavun: Kavundaki su oranı da yüzde 90 ile salatalığı aratmıyor. Aynı zamanda iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağı da olan kavun, kan basıncını düzenliyor, kabızlığı gideriyor ve tok tutuyor.
Karpuz: Karpuzun da hakkını teslim etmek gerekir. Su içeriği yüzde 92 oranında olan karpuz Beta-karoten, likopen ve C vitamini bakımından da oldukça zengin. İçeriğindeki B vitaminleri ile gün içinde enerjiyi korumaya yardımcı oluyor. Kan dolaşımını hızlandırıyor ve zararlı maddeleri damarlarınızdan uzak tutarak kolesterol seviyesinin yükselmesini engelliyor. Ancak yaz aylarında en fazla tüketilen ve serinlik veren karpuzun, yüksek miktarda şeker içerdiği de unutmayın.
Domates: İçeriğindeki likopen sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren domates dolaşımın yavaşlamasına da engel oluyor. İçeriğindeki yüzde 95’e yakın su ile hücreleri su kaybından kurtarıyor, ayrıca domatesteki likopen miktarı, pişirildiğinde ve parçalandığında daha fazla artıyor.
Biber: Bol miktarda A ve C vitamini de içeren biber de yüzde 90’dan fazla su içeriyor. İçeriğindeki vitaminlerle, hücrelerin sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Kabak: Yapısında yüzde 90’dan fazla oranda su bulunduran sebzelerden biri de kabak, bu yüzden yaz sıcaklarında ağır yiyecekler tüketmek yerine, kabak ile pek çok yemek seçeneği hazırlanabilir.
Marul: Ortalama yüzde 95 oranında su bulunana marul da özellikle yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olmalı. C vitamini açısından da zengin olan marulun açık yeşil renkte olanı daha fazla su içeriyor.
Limon: İçeriğinde yüzde 90’dan fazla su bulunduran limon, yaz aylarında şekersiz limonata şeklinde tüketilebilir.
Çilek: C vitamini bakımından çok zengin olan çileğin içeriğinde de yüzde 90’dan fazla su bulunuyor. Kalp ve damar hastalıklarını önlüyor, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı oluyor. Lifli yapısı sayesinde çile de uzun süre tok tutuyor.
Yoğurt: Yüzde 80 oranında su bulunan yoğurt, içerdiği yararlı bakterilerle aynı zamanda oldukça etkili bir bağırsak düzenleyici. Kemikler, dişler, kaslar ve sinir iletimleri için çok yararlı.
SUSUZLUK VÜCUT DENGESİNİ BOZUYOR
İnsan vücudundaki su oranlarının korunması yaşamsal önem taşıyor. Vücutta yüzde 2’lik bir su azalması olduğunda bile asit dengesinde değişimler meydana geliyor. Yüzde 7’lik bir değişim, insan vücudunda yorgunluk ve halsizliğe hatta halüsinasyon görmeye yol açabilir. Yüzde 10’luk bir değişim ise böbrek fonksiyonlarını sonlandırıp ölümle sonuçlanabilir.
KAYBEDİLEN SU YERİNE KONULMALI
Vücut bazı zamanlarda daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Sıcak havalar, hareket, fazla proteinli ve tuzlu besinlerin tüketimi, terleme, idrara çıkma gibi aktiviteler vücudun su ihtiyacının artmasına neden olur. Ayrıca vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda, solunum yolu ve ishal gibi sorunlarda, bağırsak yoluyla su kaybedilir. Gün boyu kaybedilen toplam su miktarı 2.5 litreye ulaşırken, pek çok kişi bunun bilincinde ve farkında olmadan vücudunu susuz bırakıyor. Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi ve bu sayede vücudun fonksiyonlarını tamamlayabilmesi için vücudun su dengesinin korunması gerekir.
ÇAY KAHVE SUYUN YERİNİ TUTMAZ
Vücudun yeterli miktarda sıvı alabilmesi için günde en az 2-2.5 litre su tüketilmesi gerekir. Vücut direncini kaybetmeden, susuzluk duygusu hissedilmeden su tüketilmeli. Özellikle yaz aylarında asitli içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi, içilen çay ve kahvenin de miktarının fazla olması, sık idrara çıkmaya ve sıvı kaybına yol açabilir. Bu nedenle suyun yanında daha çok taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı limonata, ayran ve maden suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edilmeli.
EGZERSİZ YAPARKEN SUSUZ KALMAYIN!
Yaz aylarında egzersiz yapılırken de su tüketimine dikkat edilmeli. Egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakika aralarla yarım bardak su içilmeli. Ayrıca sıcak havalarda beslenme programına vücudun su ihtiyacını karşılayan besinler dahil edilebilir.
İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Biraz çiçek yer misiniz?
Bol güneşli ışıl ışıl bir havada çimlere uzanıp mis gibi çiçek kokularını içinize çektiğinizi hayal...
6 maddede yiyerek cilt güzelliği
Doğru zamanda, doğru miktarda besin tüketmek hem beyne faydalı hem de cilde. Beslenme ve Diyet Uzman...
GÜNÜN BİLGİSİ: Daha rahat bir uyku için bu bitkile...
Rahat ve kaliteli bir uykuyu kim istemez. Peki bu bazı bitkilerle daha mümkün hale geliyor desek? Ha...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.