Temizlik yapacağız diye canınızdan olmayın
Evlerdeki tehlikeli kimyasallar zararları küçümsenerek tedbir alınmadan ve gelişigüzel bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Bu önerileri dikkate alın!

Geçtiğimiz hafta Ağrı`nın Doğubeyazıt ilçesinde bir kadının lavabo temizliği esnasında “açıktan aldığı” lavabo açıcısı olan tozun üzerine sıcak su döktüğünde çıkan buhar ve sıçrayan sıvıyla yüzü yandı. Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi uyarıyor: Daha yoğun temizlik malzemesi kullanmak daha hijyenik ortamlar yaratmak anlamına gelmez! Kimyasalları kullanırken sağlığınızdan olmayın.
Kimya Mühendisleri şöyle diyor:

Lavabo açıcıları yaklaşık olarak yüzde 98 oranında sodyum hidroksit içermektedir. Oldukça güçlü bir baz olan sodyum hidroksit, laboratuvarlarda kullanıldığında kişisel koruyucu donanımla kullanılması ve risk analizleri sonucu olası sıçrama, maruziyete karşı göz duşu, boy duşu ve kontaminasyona karşı çeşitli yöntemler önerilir. Evlerde kullanımında oldukça denetimsiz bir tehlikeli kimyasalın evlerimize girdiğini söyleyebiliriz. Sıcak su ile buluştuğunda sodyum hidroksitin oluşan su buharı ile cildi tahrip etme potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca açıktan alındığı söylenen ve denetimsizce satılmış olan bu ürünün içeriği tam olarak bilinememektedir. Dolayısıyla satılan ürünün sıcak su ile gerçekleşen ekzotermik reaksiyonunda vereceği zarar öngörülemeyecektir. Satılan üründe NaOH ile birlikte, su ile reaksiyona girebilecek başka bir kimyasal olabilir. Bir başka ihtimal de lavabo açıcısı ürün ile birlikte asidik bir ürünün daha kullanılma ihtimalidir. Tüm bu ihtimaller sabit olmakla beraber evimizde yutulması, sıçraması, sıcak su ile ekzotermik reaksiyon sonucu oluşan buhar ile tahriş etmesi potansiyeli olan kimyasal ürün yerine fiziksel lavabo açma yöntemlerinin kullanılmasını önerebiliriz.
Temizlik kimyasallarının içerikleri denetlenmeli, açıkta, etiketsiz şekilde satılmaları engellenmelidir. Etiketlerin üzerinde malzemenin kullanımı, koruyucu tedbirler ve maruziyet durumunda nasıl müdahale edileceği bilgilerinin yer alması sağlanmalıdır.
Ev temizliği yapan tüm bireylere de kimyasalların kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyoruz. Bir daha evlerimizde bu tür kazaların yaşanmaması dileğiyle ağır yaralanmış olan Halime H.`ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”


Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi daha önce bu tür kazalara dikkat çekmek ve alternatif kullanım önerileri sunmak için Evimizdeki Tehlikeli Kimyasallar başlıklı bir broşür yayınlamıştı. Broşürü siz de buraya tıklayarak edinebilirsiniz
Bu kaza ile birlikte tekrar hatırlatıyorlar: Başta belediyeler olmak üzere tüm ilgili kuruluşlarla ortak çalışmayla broşürün hanelere dağıtımı ve konunun halka anlatımı için uzmanlarımızla hazırız.
Belki siz de kendi mahallenizde, derneğinizde Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile iletişime geçip bu yönde bir bilgilendirme talep edebilirsiniz...
İşte iletişim numaraları: 0212 449 37 10


İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: 114 aklınızın bir köşesinde dursun

Daha fazla köpük, daha fazla temizlik demek değildir!

Ev kadınlığı: Ne maaş, ne sigorta... Akşama kadar...

Hem doktor, hem aşçı, hem kuaför, hem bekçi, hem mühendis, hem itfaiyeci, hem pastacı, hem dondurmac...

Temizlikçi bir kadının kaleminden ‘kendileri’

Susanne Neumann 36 yıl temizlik işçiliği yapmış, şimdi ise kanser tedavisi görüyor. Bu arada boş dur...

Emeğiyle var olan ama görünmeyen kadınlar: Ev işçi...

Kimi hiçbir güvenlik önlemi olmadan yüksek binaların camlarına çıkarak mecburiyetten cam siliyor, ki...

GÜNÜN DİKKATİ: Güneşten korunun!

İster denizin kenarında, ister köyde tarlanın ortasında olun, muhakkak güneşten korunun. Güneşten ko...

BİR MESLEK: Ev kadını

Koca bulmak da yetmiyordu. Zaten koca bulmamak gibi bir seçenek sanki yoktu. Önemli olan bulduğun ko...