Dünyada meme kanserinden sonra kadınlarda en çok ölüme yol açan kanser türü, Serviks yani rahim ağzı kanseridir. Dünya Sağlık Örgütü verileri, her yıl yaklaşık 570 bin yeni vaka görüldüğüne ve 311 binden fazla ölüm olduğuna işaret etmektedir. Bu sebeple bu kanser türü biz kadınların en çok korktuğumuz ancak bir taraftan da yeteri kadar tanımadığımız kanser türlerinden biri.
Rahim ağzı kanserini önleyen aşı, HPV tip 6, 11, 16 ve 18’in neden olduğu kanser öncesi düşük dereceli lezyonları ve genital siğilleri önlüyor ve 9-46 yaş grubundaki kadınlarda kullanılabiliyor.
Bu kanserin aşısı her ne kadar var olsa da bundan birçok kadın haberdar değil, haberi olanların birçoğu da devlet karşılamadığından aşıyı yaptıramıyor.
SERVİKS’İN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kadınlarda önemli organlardan birisi rahimdir. Rahim ağzı, rahmin girişinde bulunan küçük bir alandır. İşte bu küçük alana yerleşen çeşitli virüslerin bazıları siğile sebebiyet verirken bazıları kansere yol açmaktadır.
Serviks (rahim ağzı) kanseri belirtilerinden en önemlisi cinsel ilişki sırasında ve sonrasındaki kanamalardır.
Bunun yanı sıra sürekli tekrarlanan vajinal akıntılar, rahim bölgesindeki ağrılar serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileridir. Gelişim sürecine baktığımızda ise uzun bir süreç seyredebilir.
NASIL BULAŞIR?
HPV virüsünün küçük yaralar, sıyrıklarla da bulaştığı gözlemlense de çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Bir kez vücuda girdiğinde hücrelerin içine yerleşir hücrelerin genetik yapısını etkiler ve uzun yıllar boyunca sessiz kalabilir ya da zaman zaman ortaya çıkar. Gün geçtikçe bu şikâyetlerle başvuran kadınların smear sonucunda HPV görülmesi giderek artmaktadır. Önemli olan bu hastalığa yakalandıktan sonra tedavi olmak değil yakalanmamak için tedbir almaktır. Virüs kolay girer zor çıkar ya da çıkmaz. Bu yüzden tüm insanların bu virüsü yakından tanıması, vücudunun herhangi bir yerinde bu virüsle ilgili lezyonlardan şüphelenirse beklemeden doktora başvurması gerekmektedir.
NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?
Serviks (rahim ağzı) kanserinden korunmak için aşılar var. Bu aşılarla serviks (rahim ağzı) kanseri önlenebilir bir hastalık türü olmuştur. HPV aşısı 9 ile 46 yaş arası her kadın ister öncesinde HPV virüsüyle karşılaşsın ister karşılaşmasın bu aşıyı yaptırabilir. Aşının başarı oranı yüzde 100 olduğundan özellikle erken yaşlarda kadınların bu aşıyı yaptırmas gerekir.
HPV aşısı üç dozdan oluşuyor, birincisi yapıldıktan bir iki ay sonra ikinci doz ve altı ay sonra üçüncü doz, koldan uygulanıyor. HPV aşısı uygulandıktan sonra ise kadınların en az yılda bir kez doktor kontrolüne gitmeleri ve gerek HPV virüsüne gerek başka hastalıklara yol açabilecek virüslere karşı önlem almaya devam etmesi gerekmektedir. Ancak ülkemizde 3 doz HPV aşısının güncel fiyatı 2 bin 85 lira. Bu sebeple kadınların bu aşıya ulaşması ne yazık ki mümkün olmuyor. Oysa aşıya erişim ücretsiz ve kadın, erkek herkesin hakkı olmalıdır. Ücretsiz HPV aşısı eşit, parasız ve ulaşılabilir sağlık hakkının gereğidir.
Kaynak: Ekmek ve Gül arşivi
Görsel: Freepik
İlgili haberler
HPV halk sağlığı sorunudur, aşısı haktır
Maddi zorluklar bu denli yakamıza yapışmışken fiyatı 1800 liraya varan HPV aşısı ne yazık ki ‘lükse’...
Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ücretsiz ol...
Binlerce insanın hayatını kurtarabilecek olan HPV aşısı, Türkiye’de ulusal aşı programında değil. Sa...
HDP: HPV aşısı ücretsiz olsun
HDP’li kadın milletvekilleri Meclise verdikleri kanun teklifinde HPV aşısının 9-12 yaş arası çocukla...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.