HDP: HPV aşısı ücretsiz olsun
HDP’li kadın milletvekilleri Meclise verdikleri kanun teklifinde HPV aşısının 9-12 yaş arası çocuklara ve erişkinlere ücretsiz uygulanmasını önerdi.

HPV virüsünün (Human papilloma virus) neden olduğu rahim ağzı kanserine karşı tüm Türkiye genelinde aşılama yapılması talebi Meclis gündemine taşındı. HDP’li kadın milletvekilleri tarafından sunulan kanun teklifinde HPV aşısının 9-12 yaş arası çocuklara ve erişkinlere ücretsiz uygulanması ayrıca 2022’nin “HPV ile Mücadele ve Farkındalık Yılı” ilan edilmesi istendi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık imzasını taşıyan kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı:

“Her dozu ücretli uygulanan bu aşıların 2 bin TL’yi geçen maliyeti birçok toplum kesimi için çok büyük bir maliyettir. Bu maliyeti nedeniyle aşı birçok kişi tarafından yapılmamaktadır. HPV aşısı hem kız hem de erkek çocuklarında 9-12 yaşlarından başlayarak, kadınlarda ise yaş sınırı olmaksızın uygulanabilir. Mevcut durumda Türkiye’de bu aşıyı yaptırmak isteyen kişiler tek doz için yaklaşık 600 lira ödemek zorunda kalmaktalar. HPV aşısının ulusal aşı programına alınmasıyla daha az maliyetle kanser hastalığı önlenebilecek ve binlerce kadının hayatı kurtulacaktır.”

Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de teklifinin gerekçesinde kadınların rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok kanserden kendini korumak için ayıracak bütçesi bulunmadığına dikkat çekerek “HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi halk sağlığının tesisi açısından mecburi bir konumdadır” dedi.

Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit da teklifinin gerekçesinde, “Vakit kaybetmeksizin aşının sigorta kapsamına alınması ve herkesin ulaşılabilir şekilde ücretsiz erişebileceği formülün hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. HPV aşısının kanser hastalıklarını önlemesi gerekçesi bile virüse karşı geliştirilen aşının ücretsiz şekilde sağlanmasına yetecek bir neden olabilmelidir. Bu sebeple aşının ulusal aşılama programına alınması ve ücretsiz bir şekilde herkesin bu aşıya erişiminin sağlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 570 bin kadın aşıyla önlenmesi mümkün olan rahim ağzı kanserine yakalanıyor. 311 bin kadın bu virüs nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Kaynak: Jinha

Fotoğraf: Pixabay


İlgili haberler
HPV halk sağlığı sorunudur, aşısı haktır

Maddi zorluklar bu denli yakamıza yapışmışken fiyatı 1800 liraya varan HPV aşısı ne yazık ki ‘lükse’...

Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ücretsiz ol...

Binlerce insanın hayatını kurtarabilecek olan HPV aşısı, Türkiye’de ulusal aşı programında değil. Sa...

GÜNÜN BİLGİSİ: Serviks (rahim ağzı) kanseri hakkın...

Serviks (rahim ağzı) kanseri nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Nasıl korunabiliriz? Tedavi...