Binlerce çocuk suça sürüklendi
Adli İstatistiklere göre suça sürüklenen çocuklara yönelik 2020’deki yargılamalardan 20 bin 236 hapis cezası çıktı.

Adalet Bakanlığı’nca yayımlanan Adli İstatistikler, yüz binlerce çocuğun suça sürüklendiğini ortaya koydu. İstatistiklere göre, 2020 yılında suça sürüklenen çocuk sayısı 99 bin 919 olurken, “Suça sürüklenen çocuklar” kapsamında ele alınan toplam dosya sayısı ise 209 bin 689’u buldu.

Suça sürüklenen çocuklara yönelik 2020’deki yargılamalardan 20 bin 236 hapis cezası çıktı. Toplam 5 bin 926 çocuğa verilen hapis cezası ise ertelendi. Suça sürüklenen çocukların dosyalarının görüldüğü ceza mahkemelerinde 2020 yılında, 19 bin 365 adet de adli ve idari para cezası kararı alındı.

SUÇA SÜRÜKLENME YAŞI 12'YE DÜŞTÜ

Suça sürüklenen çocukların cinsiyetleri, yaşları ve suç türlerine de verilerde yer verildi. Suça sürüklenen çocuklara dayandırılan suçların başında 64 bin 745 dosya ile “Malvarlığına karşı suçlar” geldi. Verilere göre, “Hürriyete karşı suçlar”, suça sürüklenen çocuklara dayandırılan suçlar arasında ikinci sırada yer aldı. Mal varlığına karşı suç işlediği gerekçesiyle yargılanan çocukların 30 bin 100’ünün 12-15 yaş aralığında olduğu bildirildi.

UYUŞTURUCUDAN HÜKÜM GİYDİLER

Kullanmak için uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın almak ve bulundurmak ile uyuşturucu madde ticaretini yapmak ya da ticaretini kolaylaştırmak suçlarını kapsayan, “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” kapsamında yargılanan çocuk sayısı da kara tabloyu gözler önüne serdi. Verilere göre, 2020’de 7 bin 485 çocuk, uyuşturucu kullanmak ya da ticaretini yapmak gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Çocukların bin 500’ünün 12-15 yaş aralığında, 5 bin 800’ünün ise 15-18 yaş aralığında olduğu öğrenildi.

ÜÇ BÜYÜK KENT BAŞI ÇEKİYOR

Suça sürüklenen ve “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” kapsamında yargılanan çocukların Ankara, İstanbul ve İzmir kentlerine ilişkin verileri ise şöyle sıralandı:

Uyuşturucu satın almak, bulundurmak ya da kullanmak suçlamasıyla yalnızca İstanbul’da çocuklara ilişkin 2020 yılında 335 hüküm kararı alındı.

İzmir’de ise “Uyuşturucu kullanmak için satın almak ya da uyuşturucu ticaretini kolaylaştırmak” başlığı altında 2020 yılında çocuklara yönelik 683 dosya açıldı. İzmir ceza mahkemeleri, çocuklara ilişkin dosyalarda toplam 269 mahkûmiyet kararı verdi.

Ankara’da ise çocukların uyuşturucu madde ticaretini kolaylaştırmaktan yargılandığı davalardan toplam 77 mahkûmiyet kararı çıktı. 2020 yılında Ankara’da 61 çocuk, uyuşturucu kullandığı gerekçesiyle hüküm giydi.

Kaynak: BirGün
Fotoğraf: Unplash


İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: 9 yılda bir milyona yakın çocuk suça...

Türkiye İstatistik Kurumunun adli istatistik verilerine göre 9 yılda 859 bin 759 çocuğun suça sürükl...

Sovyetler’de her çocuk eşit, her çocuk değerli!

Çocukların tüm ihtiyaçlarının karşılandığı, her türden istismarın önlenmesi için devletin seferber o...

5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...