13 milyon daha az kadın istihdam edilecek
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2021'de 2019'a göre 13 milyon daha az kadının istihdam edileceğini öngörüyor.

Kovid-19 salgınıyla beraber kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlik de derinleşti. ILO’ya göre 2021’de 2019’a göre 13 milyon daha az kadın istihdam edilecek. 2019-2020 döneminde kadınların istihdam oranı yüzde 4,2 düştü.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2021'de dünyada çalışma çağındaki kadınların yüzde 43,2'sinin işe alınacağını, bu oranın erkeklerde yüzde 68,6 olacağını öngördü.

Kovid-19 salgınının, piyasada kadınlar ile erkekler arasındaki eşitsizlikleri kötüleştirdiğine işaret eden örgütün yeni politika özetinde, "2021'de iş anlamında kadınlar açısından öngörülen büyüme erkeklerininkinin önüne geçerken bu, kadınları pandemi öncesi istihdam seviyelerine taşımak için yeterli olmayacak" ifadesi kullanıldı.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ ABD’DE

2021'de 2019'a göre 13 milyon daha az kadının istihdam edileceği belirtilirken 2019-2020 döneminde kadınların istihdam oranının yüzde 4,2, erkeklerinkinin yüzde 3 düştüğü, kadınların istihdamında en büyük düşüşün yüzde 9,4 ile Amerika'da yaşandığı vurgulandı.

Kadınların istihdamında ikinci en büyük düşüşün Arap ülkelerinde (yüzde 4,1), daha sonra sırasıyla Asya Pasifik (yüzde 3,8) Avrupa ile Orta Asya (yüzde 2,5) ve Afrika'da (yüzde 1,9) gözlendiği aktarıldı.

ŞİLİ VE KOLOMBİYA’DA ÖNLEM

ILO, salgın sırasında kadınların işlerini kaybetmemesi ve hızla yeniden istihdam edilmesi için önlemler alan ülkelere Şili ve Kolombiya örneklerini verdi. Bu ülkelerde yeni işe alımlarda kadınlar için daha yüksek ücret sübvansiyonu uygulandığı bildirildi.

ILO raporunda salgın sürecinde Kolombiya ve Senegal'in kadın girişimcileri güçlü biçimde destekleyen ülkeler arasında yer aldığına, Meksika ve Kenya'da kadınların kamu istihdam programlarından fayda sağlamasını temin etmek için kotalar belirlendiğine işaret edildi.

TÜRKİYE’DE KADIN İŞSİZLİĞİ ARTIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son olarak yayımladığı veriler ILO’nun dünya ölçeğinde ulaştığı sonucun Türkiye için de geçerli olduğunu ortaya koydu. TÜİK’in raporuna göre cinsiyet bazında bakıldığında mayısta bir önceki aya göre erkek istihdamı 117 bin kişi artarken kadın istihdamı 332 bin kişi azaldı. Son bir yılda kadın işsiz sayısı 228 bin kişi artarken erkek işsiz sayısı yalnızca 25 bin kişi arttı. Kadın işsizliği mayıs ayında yüzde 15,5 olarak kayıtlara geçti. DİSK-AR’ın İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporunda ise geniş tanımlı işsizlik, erkeklerde yüzde 23,9 ve kadınlarda yüzde 33,7 düzeyinde gerçekleşti. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 9,8 puan.

Kaynak: Birgün
Fotoğraf: DHA


İlgili haberler
Bölgede genç kadın işsizliği daha derin!

Malatya ve Adıyaman’dan genç kadınlar işsizlik karşısında paylarına ya göç yolunun ya da evliliğin d...

Kadın işsizliği artıyor!

TÜİK’in açıkladığı işgücü verilerine göre bir ayda kadın istihdamı 332 bin kişi azaldı. Mayıs 2021 i...

DİSK Genel-İş Türkiye'de Genç İstihdam Raporu: Her...

DİSK Genel-İş Türkiye'de Genç İstihdam Raporu'na göre genç kadınların istihdama katılımı genç erkekl...