Emeklilerin maaşından kesilen, çalışanların eczanelerde ödedikleri muayene katılım paylarına SGK zam yaptı. Hastaların 2016 yılında ödediği 5 lira devlet hastanelerine 6 liraya, eğitim araştırma hastaneleri için verdikleri 5 lira yüzde 40 zamla 7 liraya, üniversite hastanelerinde muayene katılım payı ise yüzde 60 artışla 5 liradan 8 liraya yükseltilirken, özel hastanelerde muayene olmaya giden hastalar 12 lira yerine 15 lira ödeme yapacak.
Sağlıkta (reform) dönüşüm diye halka sunulan ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz, ulaşılabilir, özel ve kamudaki tüm hastanelerden faydalanabileceği söylemi ile çıkılan yolda bırakın sağlığın parasız olması, SSK’ların devri ile ilk iş olarak halka ucuz ilaç sağlayan ilaç fabrikaları kapatılarak ilk adımı atmış oldular.
Gerçekten vatandaş hastanelerden ne kadar faydalanabildi? Her geçen gün sağlık hizmetlerinin paralı hale gelmesi, asgari ücretle çalışan emekçilerin önüne aşılmaz setler çekmeye devam ediyor. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.518 TL olduğu günümüzde asgari ücretle geçinen bir ailenin ve özellikle kronik bir hastalığı olan kadının kesintisiz sağlık hizmeti alması gerekiyorsa ve ailede hastalanan çocuksa, öncelik kadının olmayacaktır.
Yine koruyucu sağlık hizmetleri ne yazık ki önceliğini kaybetmiş ve ciddi anlamda sekteye uğratılmıştır. Burada da etkilenen başta gebe kadınlar ve çocuklardır.
Kadın bedeni üzerinden hesaplar yapan, kaç çocuk doğuracağına karar veren ne yazık ki kadın sağlığı önüne engeller koymaya devam ediyor, kürtaj yasal olmasına rağmen isteğe bağlı kürtaj neredeyse yapılamaz hale getirilmiş durumda. Bu durum yoksul kadın emekçileri ya merdiven altına yöneltiyor ya da sakat doğumlar, anne ölümleriyle sonuçlanıyor.
7 BUÇUK MİLYON KİŞİ SAĞLIKTAN YOKSUN
Yetkililer ülkede yaşayan herkesi parasız sağlık hizmeti alma hakkına kavuşturacağız diyor ama 7 milyon 200 bin kişi prim borcu nedeniyle sağlık hizmetinden yoksun kalmış durumda. “53 lira verin sağlık hizmeti alın” aldatmacası da tam da kapsam dışı kalan ve borcunu ödeyemeyen emekçilere dayatılan borcun taksitlendirilmesidir.Yapılan zamlar ve uygulamalar yaşamın yarısını oluşturan kadınların yaşamını istihdama katılsın ya da katılmasın son derece olumsuz etkileyecek. Kadınlar muayene olmakta, kontrollerini düzenli yaptırmada, ciddi sorunlar yaşayacak.
Ayrıca son yapılan zamlarla kamu hastanelerine dahi gidemeyen emekçilere özel hastanelerin kapıları da tamamen kapatılmış oldu.
İlgili haberler
DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...
Doğum borçlanması yine gündemde... Emekli olmak için gereken yaşı doldurdunuz. Ama prim gün sayısını...
Bitmeyen ağrılar omurga problemlerine işaret
Hiç bitmez kadınların sırtındaki yük de, zihinlerindeki yük de. Bu yükler daha genç yaşta etkiler ka...
Bu damızlık kızın öyküsü çok tanıdık!
Sıkıyönetim ilan ediliyor; anayasa askıya alınıyor, gazeteler kapatılıyor. Kadınların okuması, eğlen...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.