8 Mart kadınları birleştiriyor
Ankara Yenimahalle’de 8 Mart çalışması yürüten Hatice Boyraz Özel, ilçelerinde kutlayacakları 8 Mart etkinlikleri için kadınlarla buluşmalarını, sohbetlerini, kadınların tepkilerini anlatıyor...

Yeni Batı Mahallesi’nde ev ev gezerek hem 8 Mart bildirilerimizi verdik hem de kadınlarla yüz yüze sohbet etme olanağı yakaladık. Hemen herkes kadın cinayeti, taciz, tecavüz , çocuk istismarı olaylarına çok tepkili. Bir an önce bu soruna çözüm bulunması çağrıları yapan kadınlar bir yandan da ancak bunu kadınların durduracağını söylüyor. Bunun üzerine yaptığımız toplantı çağrımıza kadınlar olumlu cevaplar verdi.

BİRLİKTE HAREKET ETMEK KADINLARA UMUT VERİYOR
8 Mart ve kadın cinayetlerini, çocuk istismarını tartışmaya devam ediyor; Yeni Batı Mahallesi’nde kadınlarla bir araya gelerek bütün bu olumsuzlukların “Üstesinde nasıl gelinebiliriz?” konuşuyoruz. Herkes şu konuda hemfikir: “Bütün bu sorunlar devlet yetkililerinin söylemleri ile meşturlaştırılmaya çalışılıyor, istismar evlilik ile bağlanmak isteniyor, istismar edenler cezasızlıkla daha da cesaretlendiriliyor ve dolaylı yoldan destekleniyor...” Buluştuğumuz kadın arkadaşlar, diyanetin fetvalarını eleştirirken, çocukların evlilik ve rıza yaşının 12'ye indirilmesine ise çok tepkili. “Yeni yasa çıkarmaya çalışmak yerine var olan yasaları uygulasınlar” diyerek tepki gösteren kadınlar, “Kadın katillerine iyi hal indirimleri, işte bütün bunlar bu katillere cesaret veriyor” diyor. Ve hep bir ağızdan şu sonuç çıkıyor, “Biz kadınlar daha çok bir arada olur, mücadele edersek bunların üstesinden gelebiliriz; bütün bu kötülükler engelleyebiliriz.”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün mücadele günü olduğunu bunu klasik kutlama günlerinden ayıran da kadınların hakları ve var olma mücadelesi olmasıyla açıklanacağını söyleyen kadınlar, “Daha çok yan yana gelmeliyiz, her ay düzenli olarak toplanmalıyız” sonucu çıkarıyor.

'KADIN OLDUĞUMUN FARKINA BİLE VARMADAN YAŞADIM'
Eşinden ayrılan bir kadın bu ülkede yalnız bir kadın olmanın -hele de boşanmışsa- ne kadar zorluklarla geçtiğini anlatıyor: “Tekstilde çalışıyordum, ne bir gün bir etek veya elbise giydim ne de makyaj yaptım. Çünkü onları yaparsam tacize uğrayacağımı düşünüyordum, o zaman da çalışamazdım ve çocuklarıma bakamazdım. Çünkü hiçbir dayanağım, desteğim yoktu. Kendi başıma ayakta kalıp çocuklarımı büyütmem gerekiyordu. Kadın olduğumun farkına bile varmadan yaşamaya çalıştım. Kadına hele de eşinden ayrılmış bir kadına hangi gözle baktıklarını düşününce başka çaremin olmadığını düşündüm”.

Sağlık emekçisi bir arkadaşın şehir hastaneleriyle ilgili verdiği bilgileri hayretle karşılayan kadınlar da bunlarla ilgili hiç bilgilerinin olmadığını söyledi. Zaten olumlu bir şekilde yararlanamadığımız sağlık sisteminin şehir hastaneleriyle birlikte yoksulların artık hiç sağlık hizmeti alamaz hale geleceği bilgisine kadınlar tepki gösteriyor. Hazır bir aradayken 'ne yapmalıyız'ı da hep birlikte düşünüyoruz. Ve bu toplamdan kadınları ilçemizde 8 Mart etkinliklerine çağırırken bir ay sonra yine bir araya gelme kararı alıyoruz.

İlgili haberler
Kartal’da bir 8 Mart sohbeti: Ne güzel güçlüymüşüz...

Kartallı kadınlar Ekmek ve Gül yazarı Fulya Alikoç'un konuşmacı olarak katıldığı bir 8 Mart etkinliğ...

8 Mart 2018: Her halde direnişteyiz

OHAL ve savaş gölgesi altında kutladığımız 8 Mart, kadınların ‘OHAL'de de her halde de direniyoruz’...

8 MART 2018: Kadınlar her yerde sokakta!

İl il kadınların 8 Mart coşkusu, talepleri, şarkıları, halayları, forumları...