Foça Yeni Köy’de kültüre ve kadın emeğine açılan kapı: Yörük Ani Evi
Foça Belediyesi tarafından tadilatı yapılarak köye kazandırılan Yörük Anı Evi’ni konuştuk.

İzmir’in Foça ilçesinin yörük köyü olan Yeni Köy’de geçtiğimiz günlerde “Yörük Anı Evi” açıldı. Yörük Anı Evi aynı zamanda, Yeni Köylü kadınların üretime ve toplumsal yaşama katılacağı Kadınca Kararınca Üretici ve Girişimciler Derneğine de ev sahipliği yapacak.

Foça Belediyesi tarafından tadilatı yapılarak köye kazandırılan anı evi ve kadın derneği çalışmalarını Foça Belediyesi Meclis Üyesi ve Foça Kadınca Kararınca Üretici ve Girişimciler Derneği Başkanı Mukaddes Yarba, Yeni Köy Muhtarı Hasan Ercan ve dernek çalışmalarına katılan kadınlarla konuştuk.

‘KADINLARI TOPLUMSAL HAYATA KATACAĞIZ’

Kadınların el birliği ve destek veren kurumların çabalarıyla anı evi ve kadın derneğini köye kazandırdıklarını belirten Yarba, “Anı evinin üst katını tamamen bir müze gibi yörüklerin geçmişte kullandıkları objelerin sergilendiği bir alan haline getirdik. Alt katı da tamamen kadınların eğitim ve üretim yapacakları alan olarak kullanıyoruz” dedi.

Derneklerini bir yıl önce açtıklarını ve Yeni Köylü kadınların el becerilerini geliştirmeyi ve meslek kazandırmayı amaçladıklarını söyleyen Yarba, “Geçen bir yıllık sürede birçok alanda eğitimler vererek, kadınların ürettikleri ürünleri satıp, ekonomik olarak ayaklarının üzerinde kalmalarını sağlamaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde Foça ve köylerindeki kadınların gerçek gıda üretimi yapmalarını, özellikle köylerdeki kadınları toplumsal hayata katacak eğitimler vermeyi ve farklı alanlarda mesleki kurslar açmayı hedefliyoruz. Anı evimizi kadınların yanı sıra köydeki çocuklarımıza bir etüt alanı haline de getireceğiz” diye konuştu.

‘ÜRETEREK PAYLAŞACAĞIZ’

Uzun süredir el sanatları ve el işiyle uğraşan, 8 yıl trikotaj işi yaptığını belirten Gülay Kara, trikotajın kendine çok şeyler kazandırdığını söyledi. Kara, “11 yıldır el işleri standını açıyorum. Bu da bana öncelikle özgürlük ve özgüven sağladığı gibi sosyalleşmemi de sağladı. Üretirken hem öğreniyor hem de öğretiyorsunuz. Dernek bünyesinde elimden geldiğince bildiğim işleri burada kadınlarla paylaşarak onlarla birlikte üretip paylaşacağız” dedi.

‘BURASI KÖY KADINLARINA GELİR KAYNAĞI DA OLACAK’

45 yıldır Yeni Köy’de oturan Zübeyde Yıldırım ise, “Artık köyün yerlisi oldum. Yörük evini canlandırmak, bu kültürü yaşatmak için her çeşit otumuzla gözlemelerimizi yapıp misafirlerimize sunacağız. Köyümüzde her türlü zeytini, zeytinyağını üretiyoruz. Kendi ürettiğimiz tarhanayı, erişteyi köyümüzün anı evine gelenlerine de satarak bütçemize katkı koymak istiyoruz. Burası köy kadınlarına gelir kaynağı da olacak” diye konuştu.

‘FARKLI ALANLARDA EĞİTİMLER VERECEĞİZ’

Derneğin eğitimlerinde yer alan ve farklı birçok alanda eğitim vermek istediğini vurgulayan öğretmen Tülin Taşpınar da “Öncelikle köylülere dönem dönem 7’den 70’şe ilk yardımı vermeyi planlıyoruz. Kadınlarla ve çocuklarla bilime dayalı çalışmaların yanı sıra eğlenceli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bunun yanı sıra 21. Yüzyıl’a uygun dijital eğitimler vereceğiz” dedi.

‘YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK İSTİYORUZ’
“Yeni Köylü kadınlarımızın kullanımı amacıyla açtığımız anı evini kadınlarımızın sosyalleşmeleri amacıyla da kullanıyoruz” diyen Yeni Köy Muhtarı Hasan Ercan, kadınların hem evde ürettiklerini hem de dernekte ürettiklerini satabilecekleri bir alan haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Ercan, “Yörük kültürünü tanıtmak için önümüzdeki günlerde köylülerimizin, ellerindeki atadan kalma objeleri buraya bağışlayarak burayı zenginleştireceklerine inanıyorum. Buradaki amacımız köyümüzün doğal güzellikleriyle el becerilerini birleştirerek köyümüzü kendi doğallığı içinde koruyup geliştirmek” diye ekledi.

Fotoğraflar: Ramis Sağlam // Evrensel

İlgili haberler
Yörük türkülerine adanmış bir hayat: Emel Örgün

Anadolu’nun aşkı, acıyı, sevgiyi, ayrılışı, hastalığı anlatan türküleri arasında yerini alır yörük t...

Polisiye’nin erkek dünyasına çak bir kıvılcım!

Kadın cinayetlerinin ‘adli vaka’ ya da sabah kuşağı programlarının acılı magazin malzemesi olarak su...

Çocuk şarkılarını çocuklarla üreten bir grup: Şuba...

Büyükten küçüğe herkesin hem ruhuna hem diline hitap eden şarkılar üreten Şubadap Çocuk’la hikayeler...