Bu sahne kadınların
Senaryodan, kostüme, dekora her şeyi kadınlar, kendi bütçeleriyle yapıyor. Kendi yazdıklarını oynuyor, kadınların gündelik yaşamlarını sorguluyorlar: İşte Öteyüz’ün kadınları!

Ankara Batıkent’te kadınların kurduğu tiyatro topluluğu Öteyüz, öğretmen, psikolog, emekli, işçi, hemşire, ev kadını, muhasebeci gibi bir çok farklı meslekten kadının bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluk. Öteyüz’de bir araya gelen kadınlar anlatıyor...

Öteyüz fikrinin 2001 yılında doğduğunu ve o zamandan beri haftada bir gün bir araya gelerek tiyatro üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatan kadınlar, çalışmalarında ve çıkardıkları oyunlarda her şeyi kendileri hazırlıyor. Senaryodan, kostüme, dekora her şeyi kendileri, kendi oluşturdukları bütçeyle yapıyorlar. Üstelik yazılmış bir oyun yerine kendi yazdıklarını oynuyor, yarattıkları bütün karakterler kadınlardan oluşuyor ve konular da yine kadınların gündelik yaşamları ve sorunlarıyla ilgili. Kadınlar çıkardıkları oyunları Tempo sahnesinde oynamalarına karşın sokağın onlar için her zaman ayrı bir önemi olduğunu söyleyip oyunlarını mutlaka sokağa da çıkarıyorlar.

KADINLAR BİR ARADA GÜZEL
Ayşegül, bir işçi. Depresyon yaşarken tanışmış Öte Yüzle ve hayata bakışı değişmiş. “Çocuklarımla, ailemle ilişkilerim farklı bir boyuta geçti” diyen Ayşegül kadınlarla bir arada amatörce bir şeyler üretmenin ufkunu açtığını söylüyor: “Dedim ki, işte burası olmam gereken yer.”

Öteyüz’de emek veren bir öğretmen arkadaşımız şu cümlelerle anlatıyor kadınlar için buranın önemini: “Öteyüz kadının kendini ifade edebilmesi kendi farkındalığını keşfetmesi ya da daha duyarlı olduğunu farkında olması için önemli bir çizgi. Bize toplumda annelerin kutsallığı empoze ediliyor. Bize verilen bu rolün altında eziliyoruz. Bunu fark etmeyi Öteyüze borçluyum. ‘Kadını kadın eziyor’ diyoruz. Bunu bilinçli olarak mı yapıyor? Hayır, yine bu öğretilen toplumsal değerlerin vermiş olduğu geleneksel davranış. Öteyüz sayesinde ben bunun daha çok farkına vardım ve hayata bakışım daha cesur oldu.”

Emekli bir kadın arkadaşımız “Bize en başta hayatı sormayı sorgulamayı öğretti bu birliktelik. Burası, bazılarımızın buraya ürkek, çekingen gelip buradaki ortamı görünce daha da çoğalarak geldikleri bir yer oldu. Ben burada kendimi iyi hissediyorum kadınlar adına bir şeyler üretmek güzel. Kadının kadına verdiği eksi artı şeyleri bazen içinde yer alarak bazen de seyirci olarak görmek, bunları uygulamak üzere buradayız.” diyor.

Çocukluk hayalini burada gerçekleştiren özel sektörden bir kadın “Burada tiyatrodan çok benim annem oldular, ablam oldular, buraya koşarak geliyorum. Burada insan kendini daha iyi ifade edebiliyor. Ailenin içinde bile ifade edemediğiniz duygularınızı, düşüncelerinizi, burada ifade imkanınız oluyor. Bu grupta olmak güzel” diye dile getiriyor duygularını.
Görüyoruz ki kadınlar her türlü üretimde, bir arada daha güzel...


İlgili haberler
Kadınlar sahneyi devralıyor

Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu için bir tiyatro atölyesi oluşturma fikri amatör,...

GÜNÜN TİYATROSU: Nereye gitti bütün çiçekler?

7 kadın, 7 farklı hikâye... Savaş bölgesinden kadınların yaşatılarını sahneleyen ‘Nereye gitti bütün...

Eee kurtulduk mu?

Bu anlatılan bir KHK hikayesi... Bir gece yarısı KHK’sıyla işinden edilen, öğrencilerinden koparılan...