Bir kitap: Nazım'ın Bursa Yılları
Güney Özkılınç’ın Nazım’ın Bursa Yılları eseriyle kitap okuma yolculuğumuz Nazım’a, şiire, aşka, keyfi tutsaklığa, esarete, hürriyete…

Tanya,
Bursa Cezaevi’nde karşımda resmin.
Bursa Cezaevi’nde
Belki duymamışsındır bile Bursa’nın adını.
Bursa’m yeşil ve yumuşak bir memlekettir.
Bursa Cezaevi’nde karşımda resmin.
Sene 1941 değil, sene 1945.
Moskova kapılarında değil artık
Berlin kapılarında dövüşüyor seninkiler, bizimkiler, bütün namuslu dünyadakiler.
Tanya, senin memleketini sevdiğin kadar
Ben de seviyorum memleketimi…

Güney Özkılınç’ın Nazım’ın Bursa Yılları eseriyle kitap okuma yolculuğumuz Nazım’a, şiire, aşka, keyfi tutsaklığa, esarete, hürriyete… Nazım Hikmet 13 yıllık hapishane yaşamının yaklaşık 11 yılını Bursa Hapishanesi’nde geçirir. “Memleketimden İnsan Manzaraları” ve “Kuvayi Milliye” başta olmak üzere birçok eserini orada yazar. Hani insan nereye giderse gitsin kendini orada var eder ya… Nazım da Bursa Cezaevi’ne girerken dost yüreğini, ilime, bilime, özgür yarınlara inanan, hak ve adaleti savunan Nazım Hikmet’i beraberinde götürür. Nazım orada yaşama küsüp kabuğuna çekilmez. "Yaşamın devam ettiği her yerde yapacak bir şeyler vardır" genel tezini hayata geçirircesine kollarını sıvar. Çoğunluğu adi suçlulardan oluşan mahkumlara okuma, yazma, tarih, edebiyat öğretmeye başlar. Kimsesizlere kol kanat gerer. Hapishane yönetimiyle görüşerek mahkumlar için dokuma tezgahı getirtir, onlara dokuma öğretir; ürettikleri havlu, fanila gibi ürünler dışarıda satılır, mahkumların harçlıklarını çıkarmasını sağlar. Başta Orhan Kemal, Kemal Tahir olmak üzere bazı kalemlerin yazarlığına, A. Kadir’in şairliğine yön verir.

Güney Özkılınç, yaklaşık 5 yıl süren araştırmaları sonucu Nazım Hikmet’in ölümünden 40 yıl sonra Nazım’ın Bursa Cezaevi’nde yazdığı şiirlerde ismi geçen kişileri ve yakınlarını bulur, konuşur. Konuştuklarını kayıt altına alır. “Nazım’ın Bursa Yılları” adı altında toplar. Nazım Hikmet’in hapis yıllarında yazdığı dizeler duvarları deler, sınırları aşar, bütün dünyada dilden dile dolanır. Bugün her platformda ismi saygıyla anılan, şiirleri okunan Nazım Hikmet sahi neden onca yıl hapis yattı? Neden asla Kürt halkında ve geniş halk kitlelerin vicdanında mahkum olmayan Selahattin Demirtaş ve arkadaşları tutsak? Düşüncelere zincir vurulamaz, tüm siyasi tutsaklara özgürlük…

Fotoğraf: Kitap kapağı

İlgili haberler
Bir Kitap: Nazi İşgalinde Sovyet Kadınları

Yüreğiyle, beyniyle, bileğiyle, Nazi faşizmini püskürtülmesinde emeği geçen kadınlar. Bu bir kitapta...

Bir kitap: Wedding Barikatları

'Wedding Barikatları 1 Mayıs’ın kitabıdır. Kardeşliğin, dayanışmanın, yoldaşlığın, mücadelenin, dire...

Bir Kitap: Anne Kafamda Bit Var

Tarık Akan’ın Anne Kafamda Bit Var eseri ile kitap okuma yolculuğumuz toplumun üzerine ölü topraklar...