Biliyor musunuz? Ayşe büyüdü. Yaklaşık bir ay önce eski öğrencilerimden biri aradı. İsmini unutmuştum. Kendini hatırlattı. Konuştuk dünden bugünden. Mutlu bir şekilde, heyecanla dinlerken onu; öğrencim aniden “Öğretmenim biliyor musun Ayşe büyüdü?” dedi. Önce anlamadım. Sonra bizim Ayşe’den bahsettiğini anladım. Sınıfta öyle adlandırırdık. “Bizim Ayşe.”
Ayşe’nin Günleri’ni sınıfta okumuş, sonrasında drama şeklinde oynamıştık. Hatırlıyorum da sınıfımdaki her bir çocuk, nasıl da minik yürekleriyle Ayşe’ye destek olmuşlardı: “Hadi Ayşe”, “Başaracaksın Ayşe”, “İyileşeceksin Ayşe”, “Annen gelecek Ayşe.” Ona güç vermek kötülüklerden korumak için minik bedenlerle Ayşe’nin arkasına adeta duvar örmüşlerdi. Sonra eski öğrencim bir itirafta bulundu. “Öğretmenim onu yazan bendim.” Konu Ayşe’nin Günleri olunca hemen hatırladım. Sınıfımızdaki “benden sana” kutusuna Ayşe için duygularımızı yazıp koymuş, sonradan okumuştuk. O kutuda Ayşe için ne çok sevgi, umut cümleleri vardı. Yalnız bir gönderide Ayşe’nin annesine kızgınlık vardı. Sonrasında üzerinde çok konuştuk annelerin değeri hakkında. Şimdi “Onu ben yazdım” diyordu. Güldük, yad ettik. O da şimdi öğretmen. Öğrencilerine Ayşe’nin Günleri’ni okutuyor.
Çocuklarımız büyürken Ayşe’nin Günleri yol arkadaşı oldu onlara. Birçok çocuğun umudu, okuma sevgisi, sıkıntılara direnme azmi Ayşe de simgelendi.
Bir Bulutun Ardında, Ayşe’nin yaşam öyküsünün devamı. Ayşe bu kez Almanya’da, devamında Türkiye’de yeni sorunlarla mücadele etmek zorunda. Dilini bilmediğin bir ülkede yaşamak her yaş için zordur. Özellikle ergenlik dönemindeki Ayşe için… Kültürler arası fark ve geleneksel cinsiyetçi bakış açısı, kadınların yaşamak zorunda kaldıkları ayrımcılık bizim yıllar öncesinden tanıdığımız Ayşe’yi isyan ettirmez mi? Anne ve babası arasında seçim yapmak zorunda kalınca yüreğinde fırtınalar kopmaz mı?
Bir Bulutun Ardında, erkek egemen sisteme direncin, umudun, kardeşliğin, ufuktaki ışığın öyküsüdür. Teşekkürler Gülsüm Cengiz, bizi yeniden “Bir Bulutun Ardında” Ayşe’ye kavuşturduğun için.
Fotoğraf: Nebat Bukrek/Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Kızıl Ekim Fabrikası örneği ile Sovyetlerde kadın...
Sovyetlerde kadınların durumu, kadınların devlet idaresine, kamusal, ekonomik ve kültürel hayata akt...
Yeniden üretim ve Ari Venüs
Kadınların faşizmde doğurganlığa hapsedilerek, ‘milletin yeniden üretilmesinde’ nesne haline getiril...
‘Farklı bir çocukluk kültürü için çocuk kitaplarıy...
Çocuklar için harika kitap önerilerimiz var. Çocuklara rehberlik eden, onlara düş kurması için alan...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.