Sultangazi Kadın Dayanışması istismara karşı bir araya geldi
İstanbul'un Sultangazi ilçesinde bir market sahibinin 11 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar etmesi üzerine kadınlar istismara karşı bir araya geldi.

16 Nisan günü İstanbul'un Sultangazi ilçesinde bulunan Gazi Mahallesi'nde Aziz Gıda isimli marketin sahibinin 11 yaşında bir kız çocuğunu istismar etmesi üzerine mahalleli istismarın yaşandığı market önünde bir araya geldi. Sultangazi Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla basın açıklamasında buluşan mahalleli, "Suçluyu değil çocuğu koru", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Çocuk istismarına hayır" sloganlarıyla yaşanan olaya tepki gösterdi.

Yapılan basın açıklamasında çocuğun yaşadığı istismarı ailesine anlatmasıyla birlikte olayın ortaya çıktığı ancak market sahibinin olayı çeşitli bahanelerle yalanladığı belirtildi. İstismarın yaşandığı günden sonraki gün ailenin markete giderek kamera kayıtlarını görmek istediği ancak market sahibinin "Kameralar bozuk" diyerek aileyi geçiştirdiği belirtildi. Bunun yanı sıra market sahibinin oğlunun, istismara uğrayan çocuğun ailesine "Aramızda çözelim bu işi, uzatmayalım diyerek para teklif ettiği vurgulanırken duruma tepki gösteren aileye "Bize bir şey yapamazsınız, biz güçlüyüz" denildiğini söylendi.

'BU SORUN TOPLUMSALDIR'

Açıklamada, istismara uğrayan çocuğun ailesinin suç duyurusunda bulunması üzerine market sahibinin göz altına alındığı ancak daha sonra serbest bırakıldığı ifade edildi. Açıklamada Türkiye'de yaşanan çocuk istismarı vakalarının son 10 yılda yüzde 400 arttığı belirtilirken pek çok istismar dosyasının üzerinin kapatıldığı ve faillerin cezasız bırakıldığı ifade edildi. Açıklamaya şu şekilde devam edildi:

"Çocukları koruyan, güçlendiren sözleşmeler uygulanmıyor. Çocukların beyanları ciddiye alınmıyor. Failler para vererek tehdit ederek suçlarını kapatmaya çalışıyorlar. Ülkemizde 5 çocuktan en az 2’sinin yaşadığı bu sorun yokmuş gibi davranılıyor. Oysa bu sorun toplumsal ve politiktir. Yalnızca faillerin ceza alması da yetmez, görmezden gelen, bu sorumluluk zincirinde yer alan, buna dair politika üretmeyen bakanlıklara kadar herkesin sorumluluğu vardır. Biz buradayız. Burada istismara maruz bırakılan çocuğun yanındayız. Sesini duyuyoruz o sesi yükseltiyoruz."

Gazi Mahallesi'nde yaşayan genç kadınlar ise yaşanan istismar olayına karşı tepki göstererek mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çocuk istismarı 3 kat arttı! Davaların neredeyse y...

Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini ortaya koyuyor. Bu,...

GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...

Çocuk istismarı yüzde 700 arttı

2016 yılı Çocuk İstismarı Raporunu açıkladı. Rakamlar Türkiye’deki tabloyu ortaya koyuyor: Son 10 yı...