Çocuk istismarı yüzde 700 arttı
2016 yılı Çocuk İstismarı Raporunu açıkladı. Rakamlar Türkiye’deki tabloyu ortaya koyuyor: Son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı!

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği ve Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi 2016 yılı Çocuk İstismarı Raporunu açıkladı. Rakamlar Türkiye’deki tabloyu açıkça ortaya koyuyor;
- Son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı ve 10 yılda 300 bin istismar vakası yaşandı.
- Çocuk tecavüzlerinin sadece yüzde 5’i ortaya çıkıyor yüzde 95’i gizli kalıyor. Ensest vakaların ise ancak binde 1’i ortaya çıkıyor.
- İstismarcıların yüzde 66’sı akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler ve istismarcıların yüzde 9’u çocukla aynı evde yaşıyor.
- Adliyelerdeki her 4 tecavüz davasından biri çocuklarla ilgili.
- Kız çocukları akrabaları tarafından istismar ediliyor.
- Cinsel tacize uğrayan erkek çocukların yüzde 44.9’u tanıdığı ama evde yaşamayan biri tarafından taciz edildiğini bildirmiş.
- Dünya Sağlık Örgütü ve Ankara Üniversitesi’nin hazırladığı bir araştırma raporuna göre erkeklerin yüzde 8.7’si; kadınların yüzde 7.2’si çocukluklarında cinsel tacize uğradı.

HER YIL 70 BİN HAMİLE KIZ ÇOCUĞU ÖLÜYOR
- Dünya genelinde de son 4 yılda çocuklara yönelik taciz veya şiddet uygulamaları yüzde 90 arttı.
- Dünya Nüfusunun Durumu 2014 Raporu’na göre, her yıl 91 bin kız çocuğu anne oluyor ve tüm evliliklerin 3’te 1’ini 18 yaş altı kız çocukları oluşturuyor.
- 15-19 yaş arasındaki kız çocuklarında hamile kalmaya veya doğuma bağlı ölümler çok sık ortaya çıkıyor. UNICEF raporlarına göre, her yıl 70 bin kız çocuğu hamile kalmaya veya doğuma bağlı olarak hayatlarını kaybediyor.



ÖNERİLER
Raporda çocuklara yönelik cinsel suçların önlenmesi noktasında öneriler de yer alıyor. Bu önerilerin başında yargı mensuplarının eğitilmesi ve çocuğun yüksek yararı prensibini içselleştirmeleri, çocuk ve ailelere yönelik iyi dokunuş/kötü dokunuş ve bedenlerine
istenmeyen davranışa izin vermeme temalı eğitimlerin verilmesi yer alıyor. Ayrıca eğitim sisteminin de buna uygun hale getirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Yargı aşamasındaki yanlışlara da dikkat çekilen raporda dava süresince mağdur çocukların sanıkla yüz yüze gelmelerinin engellenmesi, ifadeleri alınmadan önce bir sosyal hizmet uzamanı veya psikolog ile görüşme yapılması, soruşturma evresinde mağdur çocukların ifadelerinin avukat ve sosyolog nezaretinde alınması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bunun yanı sıra çocuklardan defalarca kez ifade alınması, olayın tekrar tekrar anlattırılması ve defalarca kez adli tıp raporu istenmesinin çocuğun menfaati ilkesine uymadığı ve mağdur çocuğu daha fazla mağdur ettiği belirtiliyor.

AZ CEZA SUÇUN ÖNÜNÜ AÇIYOR
Raporda “İyi hal ve saygın tutum indirimi” kararlarının neredeyse rutin bir uygulama haline geldiği de vurgulanıyor ve “Daha az ceza kız çocuklarına, kadına şiddetin, tacizin, tecavüzün, kadın cinayetlerinin önünü açıyor ve kamu vicdanını rahatsız ediyor” değerlendirmesi yapılıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

800 çocuk istismarı dosyası Türkiye'nin özeti!

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 800 çocuk istismarı dosyasını inceleyerek...

GÜNÜN İYİ HABERİ: Almanya’da çocuk evlilikleri res...

Almanya’da küçük yaşta evliliği yasaklayan yasa mecliste kabul edildi. Yasa, son yıllarda savaştan k...

Eğitim sistemi çocuk istismarını etkiler mi?

Eğitim sisteminin çocuğa yönelik cinsel istismarda payı var mı? Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiği...

GÜNÜN ÖNERİSİ: Çocuk istismarından haberdarsanız b...

Çocuk istismarından, ihmalinden kuşkulanıyor ya da bunu biliyorsanız istismarın durması ve çocuğun k...

İstismara uğrayan çocuk: Gidecek yerim yoktu

Ağrı’da İmam Buhari Yatılı Erkek Kuran kursunda kalan 9 yaşındaki erkek öğrenci, 17 yaşındaki Kuran...