Sevda Karaca kız çocuklarının eğitimden adım adım nasıl koptuğunu anlattı
EMEP Milletvekili Sevda Karaca katıldığı Cumhuriyet TV programında kız çocuklarının eğitimden adım adım nasıl koparıldığını anlattı

Milli Eğitim Bakanının karma eğitimi hedefe koymasına Yayın Kurulu Üyemiz, EMEP Milletvekili Sevda Karaca katıldığı Cumhuriyet TV programında tepki gösterdi. 

Kız çocuklarının eğitimden nasıl adım adım bizzat Milli Eğitim Bakanlığının politikalarıyla, iktidar politikalarıyla uzaklaştırıldıpının hafızalarda tutmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Karaca, "2009 Temmuz ayında MEB bir yönetmelikle lise ve ortaokul öğrencilerinin nişanlanmasının önünü açtı. 2012 yılında getirildi değil mi 4+4+4 sistemi? Biz o zaman ne tartıştık? Bu sistem örgün eğitimdeki kız çocuklarının okullaşmasının önüne geçecek bir sistem. Aynı zamanda kız çocuklarının erken yaşta, zorla evliliklere mahkum edecek olan bir sistem ve onların ailelerinin aynı zamanda kız çocukları üzerinde gerici tasarruflarda bulunmasının önünün devlet tarafından açılması anlamına gelen bir sistem dedik. ‘1 buçuk milyon kız çocuğu nerede?’ sorusu işte 4+4+4 sistemiyle gelinen noktanın verisi. Nisan 2012 yılında MEB dini eğitim veren, yurt ve pansiyon açan ve kurumlardan, bunların denetlenmesinden sorumlu olmaktan çıkardı kendisini. Kendi görevini Diyanet İşlerine verdi. Üstelik vakıf ve cemaatlerin açtığı kurslarda, yurtlarda kız çocukların başlarına gelenleri tartışıyorduk. Devletin açtığı olanaklarla kız çocuklarının hayatına nasıl el konabildiğini tartışıyorduk. AKP iktidarı, 2013 yılında açık öğretime giden bir öğrencinin evlenebileceğini söyledi" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanının "ülkenin değerlerini" bahane göstererek "çocuklar erken evlendiriliyor, evli kız çocuklarının açık öğretime devam etmelerinin olanaklarını sağlayalım" sözünün milyonlarca kız çocuğunun eğitimden koparılıp, evlendirilip, açık öğretime bile gidememelerinin dayanakları dan bir tanesi olduğunu söyledi. 

İlgili haberler
Kadınların, kız çocuklarının pede ulaşamaması siya...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, hijyen kitlerini ihtiyaç sahibi kadınlara ulaştırdı. Bu dayanışma...

Av. Yolaşan: 'Tarikatlarda kız çocuklarının yaşadı...

DİH Kadın'dan Av. Çağla Yolaşan tarikatte yaşanan çocuk yaşta zorla evlendirilme olayını Ekmek ve G...

'Eğitim müfredatı kız çocuklarına dayatılan gelene...

'Eğitim müfredatı kız çocuklarına ve kadınlara dayatılan geleneksel yaşam biçimi eğitim müfredatı il...