Gebze’de çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi onayına kadınlar tepki gösterdi
Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, ‘Şiddete, istismara, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı susmuyoruz ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz’ dedi.

Gebze’de çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi onayına kadınlar tepki gösterdi. Gebze Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Şiddete, istismara, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı susmuyoruz ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Gebze’de 15 yaşında istismara uğramış hamile çocuğun Hakan Başar isimli kişiyle evlendirilmesi mahkemece onaylandı. Gebze Kadın Platformu karara tepki gösterdi.

Gebze 4. Aile Mahkemesi, 15 yaşında istismara uğramış hamile çocuğun Hakan Başar isimli kişiyle evlendirilmesi için mahkemeye başvuran ailenin talebini onayladı.

‘FAİLLER CEZASIZ KALIYOR’

Gebze Kent Meydanı’nda “İstismar suçtur aklanamaz” pankartı açan kadınlar, “Koruma aklama istismarı yargıla” ve “Susma haykır istismara hayır” sloganları attı. Gebze Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eylem Türkyılmaz, bu kararın mahkemelerin çocuklar aleyhine verdiği ilk karar olmadığını belirtti. Faillerin cezasız kaldığının altını çizen Türkyılmaz, “İstismar faillerinin, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllerildiği, iyi hal-kravat indirimi ile en alt sınırdan ceza aldıklarını biliyoruz. Daha bugün yine basından öğrendik ki yedi yıl önce uğradığı istismar sonucu sanıkların tahliyesi sonucu intihar eden E.Y’nin yaşadıkları kapatılmak istenmektedir. Çocuklar eşitsizliğin, yoksulluğun sarmalında iktidar ve ortakları eliyle tarikatlara, cemaatlere, dini vakıflara, sübyan okullarına mecbur bırakılmaktadır. Buralarda yaşanan her türlü şiddet ve istismar ise kapatılmakta, failler cezasız kalmaktadır” dedi.

‘BİRBİRİMİZİN ÇARESİYİZ’

“İstismarı ve şiddeti hiçbir şekilde aklatmayacağız” diyen Türkyılmaz, “Yoksulluk ve şiddetin her geçen gün arttığı bölgemizde Gebze 4. Aile Mahkemesi çocuğu değil istismar failini korumuştur. Bu durumu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Kadınların, çocukların ve LGBTİ’lerin hedef gösterildiğini belirten, “Meclise giren HÜDA PAR ve Yeniden Refah Parti’sinin AKP ile birlikte kadınları korumak için etkin uygulanması gereken 6284 sayılı Kanunun kaldırılması için pazarlık masalarında çalışmalar yapılmaktadır. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın daha önceden katıldığı bir programda çocuk yaşta evliliklere dair yaptığı konuşma ile istismarı meşrulaştırmıştır. Zaten neredeyse her yıl istismarın evlilikle aklanması yasa tasarıları gündemimize getirilip, tepkilerimizle geri çekiliyor. Yıllardan beri kadınlar istismarın evlilikle affına izin vermedi, vermeyecek. Hiçbir şiddet, istismar failinin aklanmasına izin vermeyeceğiz. Tüm kadınlara, kız kardeşlerimize sesleniyoruz. Birbirimizin çaresiyiz. Şiddete, istismara, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı susmuyoruz ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Türkyılmaz son olarak şu soruları yöneltti:

* Mahkemeler kimin için karar vermektedir? Çocuğa yönelik suçlar bu kadar açıkken ve giderek artarken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı nasıl bir yol izlemeyi düşünmektedir?

* Bölgemizde yaşanan çocuğun istismarına evlilik kararı veren Gebze 4.Aile Mahkemesi hâkimi hakkında HSK tarafından soruşturma başlatılmış mıdır?

* Kız çocukları için ayrı okul açmanın mümkünatını anlatan Milli Eğitim Bakanı Gebze bölgesinde kaç kız çocuğun okula gitmediğini bilmekte midir? Okula gidemeyen çocukların eğitim alması için ne gibi çalışmaları vardır?

* Peki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, basında yer almasaydı, yaşanan istismardan ve Gebze 4.Aile Mahkemesinin verdiği evlilik kararından haberi olacak mıydı? İstismar failleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

* 2023 ün ilk altı ayında kaç kadın ve çocuk şiddet ve istismar şikâyeti ile yargı ve kolluk mercilerine başvurmuştur?

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/EVRENSEL


İlgili haberler
Gebze'de çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi on...

EMEP: Tek adam iktidarı mevcut şiddetten koruyan yasaları uygulamayarak, aileyi koruma adı altında y...

Gebze Aile Mahkemesi çocuk istismarını evlilikle a...

Kocaeli Gebze 4. Aile Mahkemesi 15 yaşında istismara uğramış hamile çocuğun Hakan Başar isimli kişiy...

Kocaeli ve Gebze'de kadınlar: Öfkemizle yaşamı yen...

Kocaeli'de ve Gebze'de kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart” sloganlarıyla sokağa ç...