Gebze Aile Mahkemesi çocuk istismarını evlilikle akladı | Bakanlık tepkiler üzerine araştırma başlattı
Kocaeli Gebze 4. Aile Mahkemesi 15 yaşında istismara uğramış hamile çocuğun Hakan Başar isimli kişiyle evlendirilmesi için mahkemeye başvuran ailenin talebini onayladı.

Kocaeli Gebze 4. Aile Mahkemesi 15 yaşında istismara uğramış hamile çocuğun Hakan Başar isimli kişiyle evlendirilmesi için mahkemeye başvuran ailenin talebini onayladı. Adalet Bakanlığı kanun yararına bozma talebinde bulundu. Yargıtay’ın kararı bozma nedeni “küçüğün 16 yaşına girmemiş olması” oldu.

Medyascope'den Senem Büyüktanır'ın haberine göre, Yargıtay, kararı “evlenmesine izin verilmesi istenen küçüğün 14 Eylül 2007 tarihinde doğduğu, karar tarihinde 15 yaş 1 ay 3 günlük olduğu” gerekçesiyle bozdu. Yargıtay kararında kanun hatırlatılarak evlenme yaşının 17 olduğu fakat hakimin “pek önemli bir sebeple” 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebileceği kaydedildi.

Yargıtay, kararında “her ne kadar küçüğün gebeliği düşük ile neticelenmiş ise de mevcut durum itibari ile evlenmek istemesi ve ailesinin de rıza göstermesi dikkate alınarak” denildi. Gebze 4. Aile Mahkemesi’nin almış olduğu karar kanun yararına ve sonucu etkilememek üzere bozuldu:

“1-4721 sayılı Kanun’un 124 üncü maddesinde erkek ve kadının 17 yaşını doldurmadıkça evlenemeyeceği, ancak hakimin olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebileceği, olanak bulundukça karardan önce anne ve baba veya vasinin dinleneceği düzenlenmiştir.

2-Somut olayda evlenmesine izin verilmesi istenen küçüğün 14.09.2007 tarihinde doğduğu, karar tarihinde 15 yaş 1 ay 3 günlük olduğu, yasada öngörülen 16 yaşını doldurma şartını taşımadığı anlaşılmaktadır. Buna göre İlk Derece Mahkemesince evlenmesine izin verilmesi istenilen küçüğün henüz 16 yaşını doldurmamış olduğu gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Gebze 4. Aile Mahkemesi kararının istinaf incelemesinden geçmeden kesinleşmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı, “kanun yararına bozma” talebinde bulundu. Yargıtay 2. Ceza Dairesi bakanlığın bu talebini yerinde görerek, ve sadece bu nedenle bozma kararı verdi. Bu bozma kararı Gebze 4. Aile Mahkemesi’nin 15 yaşında evliliğe "olur" veren kararını ortadan kaldırmıyor.

Haberin kamuoyunda duyulması üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 15 yaşında, düşük yapmış ve evlendirilmesi mahkeme tarafından onaylanan çocuğu korumak için harekete geçti. Medyascope’un habeirne göre bakanlık yetkilileri, Gebze’ye giderek mahkeme kararından sonra evlilik yapılıp yapılmadığını araştıracak. Yetkililer, 15 yaşında hamile bırakılan ve Hakan Başar isimli erkekle evlendirilmek istenen çocukla ilgili bir soruşturma ya da ceza davası açılıp açılmadığını da tespit edecek. Bakanlık ayrıca aile ve çocukla ilgili sosyal inceleme başlattı.

Fotoğraf: Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği

İlgili haberler
Avukat Doğanoğlu: Çocuk evliliklerinde affa asla i...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği kendi instagram hesaplarından avukat Senem Doğanoğlu ile yaptığı ca...

Biz sesimizi çıkarmadıkça çocuklar istismara uğram...

Bugün lise öğrencisi olan D.E’yi istismar eden S.E. 3. duruşmada sabit ikametgah gerekçesiyle serbes...

Hiranur Vakfı davasına karartma| İstismar davası h...

Hiranur Vakfı'nın istismar davasının ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme avukatların katılımı redde...