İzmir Kadın Platformu: 'Her yer suç mahalli'
İzmir'de İkbal ve Ayşenur'un katledilmesi üzerine buluşan kadınlar, "Her yer kadınlar için suç mahalliyken, erkek şiddetini teşvik eden iktidardan korkmuyoruz" dedi.

İzmir Kadın Platformu İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından öldürülmesinin ardından basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada basın metnini platform adına Münevver Yalınız okudu. "Her yer suç mahalli! Faillerden hesap soruyoruz" pankartı arkasında bir araya gelinen açıklamada "Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek devlet yıkacağız elbet" sloganları atıldı.

“Katledilen, şiddete uğrayan her kadının sorumlusu iktidara geldiği günden beri kadın düşmanı politikaları ile hayatımızı kuşatmaya çalışan AKP’dir” diyerek sözlerine başlayan Yalınız, “Dün Semih Çelik isimli erkek 19 yaşında Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner adlı iki genç kadını, İstanbul’un ortasında, gündüz vakti yarım saat arayla vahşice katledip intihar etti” dedi. Beyoğlu’nda bir kadını taciz eden iki erkek fail gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından tepkiler üzerine tutuklandığını belirten Yalınız, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mahinur Özdemir Göktaş’ın sözünü hatırlatarak “Göktaş öldürülen kadınların ardından ‘sıfır tolerans’ diyor. Buradan soruyoruz, İstanbul Sözleşmesini feshedip 6284 sayılı yasayı tartışmaya açmak failleri cezasızlıkla ödüllendirmek mi sizin sıfır tolerans dediğiniz? Kadınları nasıl doğum yapacağına müdahale edip bedenlerini denetim altına almaya çalışmak mı? Siz konuştukça biz ölüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR’

2024 yılının ilk 8 ayında 261 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyleyen Yalınız, Eylül ayında 34 kadının öldürüldüğünü ekledi. Bu kadınların yaklaşık %80’inin evinde öldürüldüğünü belirten Yalınız, “Bu veriler kadınların çoğunlukla tanıdıkları ve hatta ailelerindeki erkekler tarafından öldürüldüğü gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Bu sayıların her geçen gün artmasının en önemli nedeninin, ilişki içinde erkeklerin kadının rolüne yönelik çarpık, mülkiyetçi bakış açısının devlet ve adalet politikaları tarafından desteklenmesi olduğunu söyleyen Yalınız, “Hukuken Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin ayrıldığına ilişkin beyanı anlam ifade etmese de toplum nezdinde bu çıkış erkek şiddeti önündeki barajı yıkan ve o günden bu yana hızla ve katlanarak artan kadın cinayetlerinin politik olduğunun en önemli kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

‘KADINLARIN ADALETE İNANCI YOK OLDU’

Kadınların adalete inancının tamamen yok olduğunu dile getiren Yalınız, bunun en önemli göstergesinin Salı günü Beyoğlu’nda iki kişi tarafından sokak ortasında yere yatırılarak taciz edilen genç kadının tacizcilerden şikayetçi olamamasını söyledi. . 

Erkek şiddeti ve tacizinin yaş ve sınır tanımamakta olduğunu da ekleyen Yalınız, “Narin’in acısı hala tazeyken bu kez de Osmaniye’de farklı yaşlardan 18 kişinin 14 yaşında  bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu haberiyle sarsıldık. Bu 18 kişi teşhis edilmiş olmasına rağmen ,yine bu kişilerden sadece 10’u tutuklanmıştır” ifadelerini kullandı. Son olarak “Her yer kadınlar için suç mahalliyken, erkek şiddetini teşvik eden iktidardan korkmuyoruz ve itaat etmiyoruz” diyen Yalınız, mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu


İlgili haberler
Bursa Kadın Platformu: 'Yasta değil, isyandayız'

Bursalı kadınlar Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla cezasızlık politikalarına ve erkek şiddetine ka...

Ankara Platformu: 'Hesabını soracağız'

Ankara Platformu İkbal ve Ayşenur için Kolej metrosunda bir araya geldi. Yürüyüş yaparak Sakarya Mey...

Adanalı kadınlar haykırdı: 'Sıradaki biz mi olacağ...

Adana Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar kadın cinayetlerine ve cezasızlığa karşı bir araya geld...