3 kadın cinayeti daha
KCDP’nin raporuna göre Haziran ayında 22 kadın katledildi, 27 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz günlerden bugüne 3 kadın cinayeti daha yaşandı.

İstanbul, Ankara ve Mersin'de 3 kadın cinayeti yaşandı. İstanbul'da Güler Gökgöz adlı genç kadın, çocuklarının gözü önünde vahşice öldürüldü. Ankara'da Döndü Ünal sokak ortasında eşi Akif Ünal'ın kurşunlarıyla yaşamını yitirdi. Mersin'de darbedilen Esra Asena Temir kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

‘EN AĞIR CEZAYI ALSIN’

İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde Güler Gökgöz, Tuncay Erol tarafından evinde 2 çocuğunun gözü önünde silahla vurularak öldürüldü. Kaçmaya çalışan Tuncay Erol polis ekipleri tarafından Harem Otogarı'nda yakalandı. Olay Yeri İnceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından Gökgöz'ün cansız bedeni Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

DHA'nın haberine göre Güler Gökgöz'ün annesi Tenzile Gökgöz, katil zanlısının en ağır şekilde cezalandırılmasını istediğini söyleyerek, "Eski eşini aramış 'Güler'i öldürdüm seni de öldürmeye geliyorum' demiş. Karakolda söylediler. Eski eşiyle arasında husumet olup olmadığını bilmiyorum. En ağır cezayı alsın, çıkmasın sürünsün içerde. Benim o 2 çocuğum nasıl anasız kaldıysa o da sürünsün gün yüzü görmesin. 9 ve 4 yaşında çocukları var. Benim kızımın kimseye zararı yoktu. Kendi çalışıp çocuklarına bakıyordu. Kimseyle bir alakası yoktu" dedi.

ATEŞİLİ SİLAHLA EŞİNİ ÖLDÜRDÜ

Ankara'nın Mamak ilçesinde Harman Mahallesi Aşıklar Caddesi 165'inci Sokak'ta Döndü Ünal (45), 2 yıldır evli olduğu eşi Akif Ünal (81) tarafından tabanca ile katledildi. Akif Ünal, aynı silahla yaşamına son verdi. Olaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

‘BU DÜZENDEN HESAP SORACAĞIZ, BİR KADIN DAHA EKSİLMEYECEK’

Mersin’de 29 Haziran’da bir kadın daha erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Mustafa Bangiz'in darp ettiği ve beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Esra Asena Temir’in annesi Asiye Temir DHA’ya konuştu. Asiye Temir, “Sonuna kadar şikayetçiyim. Onun içeriden çıkmasını istemiyorum. Benim yavrum gitti başka yavruların gitmesini istemiyorum” dedi.
Kafasından ve vücudunun çeşitli yerlerinden darbe alan Temir, ağır yaralı olarak Toros Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Beyin kanaması geçiren Temir, müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olaydan sonra kaçan Mustafa Bangiz, gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi ve Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, sosyal medya hesabından Esra Asena Temir’in katledilmesine tepki gösterdi. Esra Asena'yı kadın cinayeti ile yaşamdan koparanın yargısıyla, polisiyle, hükümetiyle, ceza kanunuyla bu erkek düzeni olduğunu söyleyen Koca, “Failleri, katilleri koruyan bu düzeni değiştireceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin ikinci yılında, her geçen gün kadın cinayetleri katlanarak artıyor. Sözleşmenin kaldırıldığı günden bugüne 608 kadın, erkekler tarafından katledildi. Kadın katillerinden de bu erkek egemen düzenden de kadın özgürlük mücadelesi ile hesap soracak, bir kadın daha eksilmesin de var gücümüzle çalışacağız” dedi.

HAZİRAN AYINDA 22 KADIN CİNAYETİ, 27 ŞÜPHELİ ÖLÜM
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Haziran ayı erkek şiddetine ilişkin verilerini paylaştı. Rapora göre erkekler Haziran ayında 22 kadını katletti, 27 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
Rapora göre 22 kadından 6’sı boşanmak istediği, barışmayı reddetmek, evlenmeyi ve ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için katledildi. Kadınlardan 2’si ekonomik, 1’i de çocuğunun velayetini alması bahanesi ile katledildi. Raporda, 13 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 13 kadının hangi bahaneyle katledildiği tespit edilemedi. Raporda, “13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.
Raporda, Haziran ayında kadınların yüzde 41’inin evli olduğu erkek tarafından katledildiğine yer verildi. Bu ay katledilen kadınların yüzde 55’i ise evinde katledilirken bu kadınların yüzde 55’inin ateşli silahla katledildiği paylaşıldı.
‘ŞÜPHELİ ÖLÜMLER AYDINLATILMALI’
KCDP, 27 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirmesine ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.”

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

İlgili haberler
Kadın cinayetleri ve ‘Ne yapmalı?’

Kadın cinayetleri en büyük yaramız. Her ay onlarca kadın için çeltik atıyoruz ölümlere. Burhaniye’de...

Aile Bakanına Belçika’da milletvekiliyken kadın ci...

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, Belç...

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...