İşçi onay vermezse kıdem tazminatı taksitle ödenemez
İşçinin yazılı onayı yoksa kıdem tazminatı taksitle ödenemez. İşveren ödeme yapmadığı takdirde arabulucu-dava yoluyla tazminat faiziyle talep edilebilir.

Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Bizim işyeri il değiştiriyor. Kıdem tazminatlarını taksit ile vermek istiyorlar. 1 sene içinde 2 ayda 1 vereceklermiş. İmza atmamızı istiyorlar. Bu şekilde verebilir mi? Ne yapmam gerek?

Kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından derhal ödenmesi gerekir. 1475 sayılı İş Yasası’nın yürürlükteki 14’üncü maddesine göre, iş akdinin sona ermesinin ardından kıdem tazminatı ödenmezse, geciken süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz kıdem tazminatına uygulanır.

Sonuç olarak kıdem tazminatının derhal ve nakit olarak ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi ancak işçinin bunu kabul etmesi ile mümkündür. İşçi ile işveren arasında kıdem tazminatının taksitle ödeneceğine ilişkin yazılı bir anlaşma yapılmadığı takdirde, taksitle ödeme mevzuata aykırı olur.

Yazılı olarak kabul etmediği, anlaşma yapmadığı halde kıdem tazminatı taksitle ödenen işçi, önce arabulucuya giderek, anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla kıdem tazminatını, faiziyle, talep edebilir.

Sonuç olarak okurumuz kıdem tazminatının taksitle ödenmesini kabul etmek zorunda değildir. İşveren “taksidi kabul etmeyenlere tazminat ödemeyeceğim” derse okurumuz arabulucu sürecini başlatabilir. Arabulucuda anlaşma olmazsa okurumuz dava açabilir.

Yargı süreci 1 yıldan uzun da sürebilir. Yani taksitle ödemeyi kabul etmez ve yargı yoluna giderse okurumuzun kıdem tazminatını alması belli bir zaman alabilir. Ancak yargı sürecinde okurumuzun kıdem tazminatı alacağına “mevzuata uygulanan en yüksek faiz” uygulanacaktır. Şu an itibariyle yıllık mevzuata uygulanan en yüksek faiz yüzde 25’tir.

İlgili haberler
Kıdem tazminatı kadın işçiler için neden vazgeçilm...

Genel İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Sekreteri Özgür Genç kıdem tazminatının işçi kadınlar için öne...

Kıdem tazminatından olmamak için bunlara dikkat ed...

İş Yasası’nın 25. maddesinin 2. fıkrası uyarınca “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve b...

Hamilelilik kıdem tazminatına engel değil

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan ve hamilelik nedeniyle işten çıkarılan ya da sözleşmesi yen...