Okurumuzun Sorusu:
Merhaba bir şey öğrenmek istiyorum. İşyerim 9. ayda çıkışımı istifa olarak göstermiş ve ben şu an hasta olduğum için çalışamıyorum ve işsizlik maaşı da alamıyorum, haklarım nelerdir acaba?
Okurumuzun verdiği bilgilerden anladığım kadarıyla işveren okurumuzu işten çıkarmış ve okurumuz istifa etmediği halde okurumuzu SGK’ya istifa etmiş gibi bildirmiş.
Bu sorunla sıklıkla karşılaşıyoruz. Pandemi nedeniyle işten çıkarıma yasağı olduğu için işverenler, bu hileli yola daha sık başvurmaya başladı. İşverenler kendi işten çıkardığı işçileri kâğıt üzerinde istifa etmiş gibi gösterip, işten çıkarma yasağının etrafından dolanıyorlar.
Okurumuz SGK’ya istifa etmiş gibi bildirildiği için işsizlik ödeneği alamıyor.
Okurumuzun bu aşamada izleyebileceği iki farklı yol var.
Okurumuz işyerine bir ihtar çekerek SGK’ya yapılan hatalı bildirimin düzeltilmesini, aksi takdirde yasal yollara başvurabileceğini bildirebilir.
İşveren düzeltme yapmazsa, okurumuz önce arabulucuya başvurarak, anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla, işverenin hatalı bildirimi nedeniyle yoksun kaldığı işsizlik ödeneğini işverenden talep edebilir. Okurumuz ihbar tazminatının yanı sıra bir yılını doldurmuşsa kıdem tazminatı ve ödenmeyen tüm yasal haklarını (ücret, fazla mesai vb.) da isteyebilir.
Bir noktanın altını çizelim. Okurumuzun mahrum kaldığı işsizlik ödeneğini işverenden alabilmesi için okurumuzun son 3 yılda 600 gün prim ve son 120 günde iş sözleşmesi kapsamında olma şartlarını taşıyor ancak işten çıkarılma nedeni yüzünden işsizlik ödeneği alamıyor olması gerekir.
İlgili haberler
Kısmi süreli çalışanlar işsizlik ödeneği nasıl alı...
Kısmi süreli (part-time) çalışanlar, her ay eksik günlerini isteğe bağlı sigortalılık ile tamamlarla...
İşsizlik ödeneğinde süreyi son primler belirler
İşsizlik ödeneğine hak kazanan işçiye ne süreyle ödenek verileceğini işçinin son 3 yılda kaç gün pri...
İşsizlik ödeneğinin üst sınırı brüt asgari ücretin...
İşçinin aldığı ücret ne kadar yüksek olursa olsun, aylık işsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.