İdari izinli sayılan hamilelerin çalışabilir raporu alması sıkıntılı
Kovid önlemleri kapsamında 28. haftadan sonra idari izinli sayılan kamuda görevli hamile işçi ve memurların, çalışabilir raporu alıp doğum öncesi iznini doğum sonrasına aktarması soruna yol açabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Eşim kamu çalışanı. Şu anda 14 haftalık hamile. Kovid dolayısıyla kamu personeli 28 ve 32. haftalar arası idari izinli sayılıyor. Bu izne çıkarsa 32. haftanın sonunda doğum izninin başlatılması mı gerekiyor, yoksa doğum iznini doğum sonrasında da kullanabilir mi?

Öncelikle okurumuzu ve eşini şimdiden tebrik edelim,

Aynı soru, kamuda işçi olarak çalışan bir okurumuzdan da gelmişti ve şu yanıtı vermiştik: Fiili çalışma yoksa çalışabilir raporu risk teşkil eder 

Kamu görevlileri de işçiler gibi doktor raporuyla doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışıp, doğum öncesi kullanmadıkları analık istirahati süresine doğum sonrasına aktarma hakkına sahip.

Ancak kamu görevlileri işçilerden farklı olarak 16 haftalık analık istirahati (izni) boyunca SGK’dan analık ödeneği almıyor ancak aylıklı izin sayılıyorlar.

Ancak ister işçi ister kamu görevlisi olsun, doğum öncesi (doktor raporuyla) kullanılmayan analık izni süresinin doğumdan sonrasına aktarılabilmesi için, bu süre boyunca fiilen çalışma yapılmış olması gerekiyor.

Okurumuzun eşi 28. haftanın dolduğu tarih itibarıyla (zorunlu olarak) analık istirahatine ayrılmış olacak. Doktora gidip (37. haftaya kadar) çalışabilir raporu almak fiilen mümkün. Ancak bu rapor olsa bile 28. hafta sonunda kovid önlemleri kapsamında idari izinli sayılan kamu personelinin 32. hafta sonunda işe dönüp 37. hafta dolana kadar çalışması ne mümkün ne de ilgili düzenlemelere uygun. 32-37. haftalar arası fiili çalışma yoksa, bu sürenin doğum sonrasına aktarılması da olanaklı değil.

Sonuç olarak okurumuzun eşinin 28. haftanın sonunda idari izne ayrılıp, 32. haftanın sonunda da hekim raporuyla analık iznini başlatması doğru olacaktır.


İlgili haberler
Kadın işçinin doğum izninde çalıştırılması yasaktı...

Doğum iznine ayrılan kadın işçinin çalıştırılması kanunen yasaktır. İşveren kadın işçiden izindeyken...

Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

Erken doğumda da analık izni 16 hafta tam kullandı...

3 haftaya kadar çalışabilir raporu alan ancak 3 haftadan önce erken doğum yapan kadın işçiye doğumda...