Kadın işçinin doğum izninde çalıştırılması yasaktır
Doğum iznine ayrılan kadın işçinin çalıştırılması kanunen yasaktır. İşveren kadın işçiden izindeyken çalışmasını istese bile kadın işçi bunu reddedebilir.

Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Bir şey danışmak istiyorum. 17 haftalık hamileyim özel sektörde çalışıyorum. Bu zamana kadar hiçbir yıllık iznim izin gibi geçmedi, hep çalıştım. Her bayramda da çalıştım. Şimdi yöneticim doğum iznimde çalışabilir miyim diye sormakta. Ne yapmalıyım çalıştırırlarsa?  

İş Yasası’nın 74. maddesi şöyle diyor:

“Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.”

Yasa açık ve net.

Kural olarak kadın işçiler doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta boyunca çalıştırılamazlar. 8+8 haftalık analık izni yasal bir haktır.

Kadın işçinin istemesi ve doktorun onay vermesi şartıyla, kadın işçi doğumdan önce 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda kadın işçi doğumdan önce 3, doğumdan sonra 13 toplamda 16 hafta boyunca çalıştırılamaz.

Kanun açıkça “çalıştırılmayacak süreler” diyor. Yani analık izni kadın işçi için hak; işveren için ise kadın işçiyi analık izni boyunca çalıştırmak yasaktır!

Okurumuz bu maddeyi göstererek, doğum izni sırasında çalışmasının kanunen yasak olduğunu belirtebilir.

Hiçbir biçimde okurumuz analık iznindeyken çalışmak zorunda değildir. Okurumuzun analık izni sırasında çalışması (çalıştırılması) kanunen yasaklanmıştır!

Okurumuz kanunen çalışmasının yasak olduğu bir dönemde çalışmayı kabul etmediği için işten çıkarılırsa bu İş Yasası’na açıkça aykırı olur. Okurumuz her türlü hakkını yasal yollarla talep edebilir.

Yeri gelmişken söyleyelim.

Okurumuz yıllık izinlerinde ve bayramlarda çalıştığı ispatlayabilecek kanıtlara sahipse, fiilen çalıştığı için kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretleri ile bayram çalışmalarının karşılığını talep edebilir.


İlgili haberler
Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

Kadınlara 8 ay, erkeklere 30 gün doğum izni toplu...

Şişli Belediyesi ile Genel-İş Arasında Sözleşme İmzalandı. Kadınlara 8 ay, erkeklere 30 gün doğum iz...

Sağlık emekçisi kadınlar ücretsiz kreş hakkı, ücre...

Biz 24 saat hizmet verirken, hastane kreşi neden 24 saat hizmet vermiyor?.. Çalıştığımız hastaneler...