HDP Kadın Meclisinden 1 aylık kampanya: Mücadele, eylem ve örgütlenme halinde olacağız
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran: AKP-MHP İttifakının saldırılarına karşı kararlı ve güçlü devam edeceğiz.

HDP Kadın Meclisi kadın kazanımlarına dönük artan saldırılara karşı başlattığı bir aylık kampanyasını Kuğulupark’ta düzenlediği basın açıklaması ile duyurdu. HDP’li kadın vekillerin de katıldığı açıklama öncesinde kadınlar taşıdıkları pankartta “kayyım” yazdığı için polis engeliyle karşılaştı. Tartışmaların ardından kadınlar “İstismara, İnfaza, Kayyıma Karşı Biz Varız Kadın Mücadelesi Her Yerde” pankartını kaldırırak açıklamalarına devam etmek zorunda kaldı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, AKP-MHP ittifakının kadınların kazanımlarına yönelik saldırılarda bulunduğuna dikkat çekerek, “Onlar erkek egemenliğinin, sarayın, kapitalist sistemin bekasını esas alırken biz kadınlar, eşitlikçi, özgürlükçü mücadeleyi esas alıyoruz. Kararlı ve güçlü devam edeceğiz, her noktada mücadele, eylem ve örgütlenme halinde olacağız” dedi.  

‘EŞİTLİKÇİ ÖZGÜRLÜKÇÜ MÜCADELEYİ ESAS ALIYORUZ’
Kadın mücadelesinin hedefe konularak sindirilmeye çalışıldığını söyleyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Kadınların şeçtiği milletvekillerinin vekilliğini düşüren AKP-MHP bloğu salgın döneminde sömürüyü arttırırken kadınların kazanılmış haklarına da saldırı gerçekleştiriyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar kadınların ve ezilen halkların öfkesini dindiremeyecekler. Onlar erkek egemenliğinin, sarayın, kapitalist sistemin bekasını esas alırken biz kadınlar, eşitlikçi, özgürlükçü mücadeleyi esas alıyoruz”diye konuştu. 

‘KÜRT ANNELERİNE KARGOYLA CENAZE YOLLADILAR, MEZARLIKLARA SALDIRDILAR’
Salgın döneminde de siyasal iktidarın tüm uyarılara rağmen kadına yönelik şiddeti önleyecek tedbirler almadığını ifade eden Başaran, “Aksine İstanbul Sözleşmesi’ni adeta yürürlükten kaldırdı. Kadına yönelik şiddete mücade eden kadın derneklerine saldırdı, bunun son örneği Rosa Kadın Derneği ve özgür kadın hareketine saldırılar oldu. Yetmedi infaz düzenlemesiyle kadın katilllerini salıverdiler. TV’ lerde çocuk istismarını meşrulaştırdılar. Belediyelere kayyum darbesi ile kadın iradesini hedef aldılar. Kürt annelerine kargoyla ceneza yolladılar, cenazeleri kaldırımlara gönmerek mezarlıklara saldırarak bir halkın değerlerine değerlerine saldırdılar”diye ekledi.

Bu süreçte Kanal İstanbul ve Bursa Kirazlıyayla başta olmak üzere ekolojik yıkıma sebep olacakbirçok projenin hayata hayata geçirmeye çalışıldığına da dikkat çeken Başaran, “ Herkese ‘Evde kal’ çağrıları yaparken işçileri ölümüne çalışmaya zorladılar. Kadınları işsizliğe, yoksulluğa mahkum ettiler. Şimdi de kadın düşmanı politikalarla ömrünü uzatmaya çalışan iktidar ‘normalleşme’ söylemleri ile kazanımlarımıza göz dikmiş durumda”dedi.

“AKP-MHP boloğunun kadın düşmanı politikaları süreklilik haline geldi” diyen Başaran, “Biz kadınlar biliyoruz ki, onların normali cinsiyetçiliktir, faşizmdir, kadın düşmanlığıdır. İntihar adı altında kadınların yaşamını sona erdirmektir” diye seslendi.


‘HAKLARIMIZI SİYASAL İKTİDARIN VE İTTİFAKININ İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ’
Kadın haklarına yönelik saldırılara karşı bir aylık kampanya başlattıklarını ifade eden Başaran, “Evde sokakata, mecliste, iş yerinde kısacası hayatın her alanında haklarımıza sahip çıkacağız. Meclisten geçirilmek istenen istismar yasasına karşı ‘İstismarın affı yok’ diyeceğiz. Siyasi tutsaklar için ölüm yasası anlamına gelen ancak çeteler, hırsızlar, kadına ve çocuğa karşı suç işleyenleri salıveren kadın düşmanı infaz yasasına karşı sokakları terk etmeyeceğiz. Kadın düşmanı kayyımların kentlerimizi erkekleştirmesine izin vermeyeceğiz. Haklarımızı siyasal iktidarın ve ittifakının insafına bırakmayacağız”diye konuştu.

Kadına yönelik saldırıların tek amacının kadınları susturup biat etmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Başaran, “Ancak unuttukları bir şey var. Biz kadınlar, eşit-özgür bir yaşam için kararlı ve güçlü devam edeceğiz. Hep birlikte kayyımlara, infaz yasasına, istismara, kadına yönelik şiddete karşı her noktada mücadele eylem ve örgütlenme halinde olacağız” dedi.

İlgili haberler
AKP’li yıllarda büyüyen genç kadınlar: Sorunları d...

Türkiye’de yaşamı muhafazakâr-cinsiyetçi politikalarla daha da sıkıştırılan genç kadınlar açısından...

Tek adam bölgeyi hedef tahtasına çevirdi

Rosa Kadın Derneği’nin hedefe konması tesadüf değil. Bundan sonra bizim yapacağımız da birlikteliğim...

Bir kayyum hikayesi: İşimden oldum, direncimden as...

Van’da kayyumla işinden olan belediye işçisi bir kadın anlatıyor: Sinmedim, hakkımı aramaktan vazgeç...