Yurt yangını davasında skandallar
Aladağ’da 11 çocuğun yanarak ölmesine neden olan yurt yangını davası görülüyor. 2. duruşma da skandallarla devam ediyor.

Aladağ’da Süleymancılar cemaatine ait kız öğrenci yurdunda 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi 24 çocuğun yaralanması üzerine açılan davanın ikinci duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileri ile yurt müdürünün taksirle öldürme suçundan 2 ila 15’er yıl ile yargılandığı dava öncesi aileler adliye önüne yürüyerek sorumluların en ağır biçimde cezalandırılmasını talep etti.
Burada konuşan müşteki avukatlardan Can Atalay, kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini belirterek ailelerin ifadelerinde kendilerini yönlendirdiğini söylediği İlçe Milli Eğitim Müdürünün de davaya dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Davaya müdahil olan Adana Barosu avukatları ile Sosyal Haklar Derneği avukatları katıldı. Davayı, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da izledi.

SANIK AVUKATLARDAN SKANDAL SORU
Duruşmada S. K. isimli mağdur çocuk ifade verdi. Sanık avukatlarının dinlenen çocuğu yurt olmaması durumunda eğitimine devam edip edemeyeceğinin sorulmasını istemesi mahkeme salonunda gerginliğe neden oldu. Müşteki avukatları “Siz devlet diye bir şey duydunuz mu” diye tepki gösterdi. Mahkeme sorunun sorulmamasına karar verdi.
Savcılık ifadesinde din dersi dışında bir yardım görmediğini söyleyen S.K’ya bu konuda soru sunulması talebini mahkeme kabul etmedi.

TEMİZLİK VE YEMEĞİ DE ÇOCUKLAR YAPIYORDU
Yurtta yemek ve temizlik işlerini yapacak görevli olmadığı için bu işleri kendilerinin yaptığını dile getiren S.K. bulaşık yıkarken suda elektrik olduğunu hissettiğini belirterek bunu görevlilere ilettiğini onların da kendisine “halledilir” dediğini ifade etti. Elektrik kontağı attığı için kendilerine saç kurutma makinesi kullanmamalarının söylendiğini dile getiren S.K. diğer çocuklar gibi yangın merdivenine açılan kapıların kapalı olduğunu ve kollarının çıkarıldığını söyledi.

ÖNCE YANGINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞTILAR, SONRA İTFAİYEYİ ÇAĞIRDILAR
Sanık avukatlarının talebi üzerine tanık olarak dinlenen Kazım Kocagöz, olay günü itfaiyeyi çağıranın kendisi olduğunu belirterek o gün yaşadıklarını anlattı. Olay günü eşinin Yurt Müdürü Cumali Genç’in eşini ziyaret için yurtta olduğunu ve yangını kendisine söylemesi üzerine evine 500 metre uzaklıktaki itfaiyeye aracı ile giderek haber verdiğini ifade eden tanık, itfaiye ile birlikte olay yerine gittiğini belirterek itfaiyenin merdiveninin olmadığını anlattı.
Tanığın ifadesinde çocukları kurtarmak yangın kapılarına değil pencerelere yöneldiklerini söylemesi dikkat çekti. Yangında bir çocuğunu kaybeden biri yaralı kurtulan Salih Aydoğdu, Kazım Kocagöz’ün ve Cuma Ali Genç’in eşinin orada çalıştığını belirterek çocuğunun anlatımına dayanarak söz konusu kadınların ilk önce yangını söndürmeye çalıştığını sonra eşlerini aradığını ifade etti.

İTFAİYEYİ DEĞİL EŞİNİ ARAMIŞ
Sanık avukatları orada çalıştığı söylenen tanığın eşinin ve diğer görevlilerin itfaiyeyi aramak yerine eşlerini arayarak yurdun koşullarını saklamaya çalıştığını söyledi.
Tanığın eşinin şüpheli olarak ifadesinin alındığını söyleyen sanık avukatları eşinin ifadesinde eşinden bahsetmediğini belirterek tanık hakkında yalan beyandan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Diğer bir ihtimale değinen sanık avukatları, orada çalışmıyorsa da yurt görevlilerinin değil tesadüfen orada bulunan birinin eşini arayarak itfaiyeye haber verdiğini ve yurt koşullarının saklandığını söyledi.

YURT MÜDÜRÜ SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ
Tutuklu sanıklardan Yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun işleyişi ile ilgili sadece kendisinin sorumlu olduğunu yönetim kurulunun sadece maddi destek sağladığını belirterek tutuklu bulunan yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olmadığını dile getirdi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA RAĞMEN ‘YANGIN SAYAÇTAN ÇIKTI’ DEDİ
TEDAŞ’ın kontrolünde olan sayaçtan kaynaklandığını iddia eden Genç, bilirkişinin ana panodan çıktığı yönündeki raporuna katılmadığını öyle olsaydı sigortaların atmış olacağını söyledi.
Savcılık makamı mütalaasında bilirkişi raporlarına dayanarak kuvvetli suç şüphesi ve müşteki ailelerin tehdit edilmesi ile ilgili Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını dikkate alarak sanıkların tutukluluk halinin devam edilmesini istedi.

Aileler duruşma öncesi Adliye önünde açıklama yaptı.


İlgili haberler
Yokluğun, yoksulluğun çocukları ölüme götürdüğü ye...

Tek seçenek olan cemaat yurtlarına bilmeden evlatlarını gönderen ana, babaların yüreği yandı Aladağ’...

Yurt yangınında suçlu itfaiye ve çocuklarmış!

Aladağ’da 12 kişinin yanarak hayatını kaybettiği yurt yangınında ilk duruşmada annenin ağzından dökü...

GÜNÜN DAVASI: Aladağ yurt yangını davası

Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını davasının ikinci duruşması bugün gör...