Yoksulluk kadınları sosyal dışlanmışlığa da itiyor!
Menemen’de ‘Kadın Emeği ve Kooperatifleşme Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Krizin kendilerine yansımalarını konuşan kadınlar, yerel yönetimden istihdama yönelik adımlar atmasını istedi.

İzmir Menemen’de kadın örgütleri, sendikalar ve Menemen Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğünün düzenlediği “Kadın Emeği ve Kooperatifleşme Çalıştayı” gerçekleştirildi. Kadınlar, yerel yönetimlerin çocuk ve yaşlı bakım merkezleri açarak kadın istihdamına yönelik adımlar atması yönünde taleplerde bulundu.

Menemen’in çeşitli mahallelerinden, iş kollarından ve meslek örgütlerinden kadınların katıldığı çalıştayın açılışında konuşan Menemen Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Emine Koç, Menemenli kadınlarla birlikte düzenledikleri bu çalıştayda, kadın emeğini, krizin kadınlar üzerindeki etkilerini ve yerel yönetimlerin kadın emeğine destek vermesi için neler yapılması gerektiğini konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

‘KADIN KOOPERATİFLERİ GÜÇLENECEK’
Menemen Belediyesi adına konuşan Dilek Aksoy, Menemen’de kadınların ürettiğini ve evin dışına çıkabildiğini belirterek “Ancak bu üretimin devamında ne yapmaları gerektiği konusunda onları güçlendirmek gerekiyor. Biz de belediye olarak kadınlar üretsin ve sosyal yaşama dahil olsun istiyoruz. Bu nedenle kadınlarımız için üretim atölyeleri ve çocukları için oyun odaları açıyoruz. Bu çalıştayın tarım şehri Menemen’de kadın kooperatiflerinin güçlenmesinin aracı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘YAŞAMI İYİLEŞTİRMEK İÇİN’
“Kadın Örgütlenmeleri ve Kooperatifler” başlığında konuşan Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Ege (KEDV) Koordinatörü Ayşe Temiztaş, kadın kooperatiflerinin gelişmelerini, örneklerini ve çalışmalarını aktardı. Kriz dönemlerinde sosyal harcamaların kısıldığını, hak gasplarının arttığını ve kamu harcamalarının azaldığını ifade eden Temiztaş “Ekonomik yoksulluk kadınları sosyal dışlanmışlığa da itiyor. Kadınlar becerilerini, olanaklarını değerlendirecek imkanlardan yoksun kalıyorlar. İşte böyle bir düzlemde kooperatif örgütlenmesi kadınların yaşamlarını iyileştirmede bir model olarak ortaya çıkıyor. Bu sistem altında kadınlar bir taraftan bu sisteme karşı mücadele verme çözümünü ve acil pratik ihtiyaçlarını karşılamak için kooperatiflerde örgütlenme gibi bir çözümü buluyor” değerlendirmesinde bulundu.

ATÖLYELERDE KRİZLE MÜCADELE TARTIŞILDI
Sunumların ardından çalıştay katılımcısı kadınlar, atölyelerde bir araya gelerek tartışmalar yürüttü. Krizin kadınlar üzerindeki yansımaları üzerine yürütülen atölye çalışmalarında konuşan kadınlar, işten çıkarılma korkusunun tüm kadınlar üzerinde özellikle kriz dönemlerinde daha yoğun hissedildiğini anlattı. Kadınlar, yerel yönetimlerin çocuk ve yaşlı bakım merkezleri açarak kadın istihdamına yönelik adımlar atması yönünde taleplerde bulundu.

İlgili haberler
KRİZ VAR, PARA YOK; MESAİ VAR, İZİN YOK: İşçi kadı...

Yoğun geçen kışın ardından tatil yapmak herkesin hakkı. Ancak kriz fırsatçılığıyla kadın işçilerin i...

‘Krizin olmadığını söyleyenler gelsin de bizi görs...

Mamak’ta kışlık hazırlığı yapan kadınlarla sohbet ediyoruz. Bu yıl her zamankinden daha fazla hazırl...

Krizde işçi sağlığı iş güvenliği: Canımız birliğim...

Kadın işçilere koruma ayakkabıları verilmiyor. Makinelerdeki sensörler devre dışı bırakılıyor. Yemek...