Yeniden Refah Partisinden nafakaya dair kanun teklifi
Nafaka hakkına saldırılarla gündeme gelen Yeniden Refah Partisi, Meclisin Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna nafakanın sınırlandırılmasına dair kanun teklifi verdi.

Nafaka hakkına karşı propaganda yapan Yeniden Refah Partisi, Meclis'in Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna nafaka hakkının sınırlandırılması için kanun teklifi verdi. Teklifte yoksulluk nafakasının beş yıl ile sınırlandırılması ibaresi dikkat çekti. Beş yıldan sonra alacaklı tarafın mağduriyetinin devamlılığı halinde, bu mağduriyetin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının oluşturduğu fondan karşılanacağı ifade edildi. Bu teklif nafakayı sosyal yardıma dönüştürme ve çocuklar için ödenen iştirak nafakasını da hedefe koyma potansiyeline sahip.

NAFAKAYI SINIRLAMA BAHANELERİ

Değişikliğe gerekçe olarak kanun maddesinde geçen "süresiz" ibaresinin mağduriyet yaratması sunuldu. Gerekçenin ifade edildiği metnin devamında ise, "Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedir." denildi. Nafakanın ödenmeme durumunda açılan davalarla kişilerin sürekli karşılaştığı ifade edildi. Süresiz nafakanın kesilmesinin şartlarının takibinin imkansız olduğu gerekçe olarak belirtilirken kısa süren evlilikler için evli kalınan sürenin üstünde nafaka ödenmesi sorun olarak tarif edildi, borç olarak ifade edilen nafakanın kişilerin başka aileler kurması önünde engel olduğu iddia edildi.

 

AVUKAT AVCI: YRP NAFAKAYI HAK OLMAKTAN ÇIKARIP SOSYAL YARDIMA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR

Kanun teklifini Ekmek ve Gül'e değerlendiren Avukat Devrim Avcı şu ifadeleri kullandı:

Yeniden Refah Partisi’nin seçim çalışması zaten kadınların haklarına yönelik bir dizi saldırıyı öne çıkardığı bir propaganda süreci idi. Ve şimdi de görüyoruz ki Meclis açılmasından kısa bir süre sonra yoksulluk nafakasının kaldırılmasına yönelik kanun teklifini sunuyor. Yoksulluk nafakasının kaldırılmasına yönelik bu saldırılar sadece Yeniden Refah Partisi ile sınırlı değil. Bizzat Adalet Bakanı’nın ‘Medeni Kanunu değiştireceğiz, arabuluculuk aile hukukunda da uygulanacak’ şeklindeki söylemleri de kadınların kazanılmış haklarının ne şekilde değiştirileceğine dair diken üstünde tutan bir sürece soktu.
Yeniden Refah Partisi, sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde dahi nafakanın süresiz ödendiğine dair, sanki nafaka yükümlüsünün hiçbir yapacağı yokmuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Değiştirilmesi için kanun teklifi verdiği 176. Maddenin 3. Fıkrasında, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi halinde nafakanın kendiliğinden ortadan kalkacağını veya nafaka yükümlüsünün açacağı yoksulluğun ortadan kalktığı talebi ile açacağı bir dava ile nafakanın iptalini talep edebileceğini görmezden geliyor. Kanunda belirtilen şartları nafaka yükümlüsünün ispatlaması gayri mümkün değil. Sadece kanun teklifi sunan parti, erkeklerin dava açmasını, uğraşmasını, her davacı kendi davasını ispatla yükümlüdür kuralı gereği ispat külfetini yerine getirmesini istemiyor.
Nafaka ödeme yükümlülüğünün her halde beş yıl ile sınırlandırılmasını ve bu beş yıl sonunda yoksulluğun devam etmesi halinde oluşturulacak bir fondan karşılanmasına ilişkin teklifi ise, kadınların sosyal devlet ilkesi gereği iş imkanı sağlamakla yükümlü olan devlete, yardım veren devlet görevi biçiyor. Nafaka hakkını bir sosyal yardıma dönüştürüyor.


Kapak fotoğrafı: Ekmek ve Gül

Görseller: TBMM

İlgili haberler
Nafaka hakkına sınırlama: Neden, Nasıl?

Hükümet ‘Ömür Boyu Nafaka Zulmüne Son’ kampanyacılarıyla ortaklaşa yeni bir düzenleme hazırlığında....

GÜNÜN BİLGİSİ: Nafaka hakkımız tehlikede!

Kadınların boşanma ile kazandığı ‘nafaka hakkı’nda yeni düzenleme yapılması planlanıyor. Adalet Baka...

NAFAKA GERÇEKLERİ

Nafaka nedir, ne değildir? Neden kadınlar için vazgeçilmez bir haktır? Nafaka boşanma sonrası kadınl...