Yargıtay’dan skandal karar: Zina yasada yok ama uygulamada var!
Yargıtay eşini öldürmeye teşebbüs eden kocaya verilen 20 yıllık hapis cezasını ‘sadakat yükümlülüğü’ diyerek bozdu! Dizi dizi indirim verilmesini istedi.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 17 Kasım 2014’te meydana gelen olayda, başka bir erkekle duygusal ilişki yasadığı iddiasıyla eşini öldürmeye teşebbüs eden kocaya verilen 20 yıl hapis cezasını tartışma yaratacak gerekçelerle bozdu. Sanığa haksız tahrik indirimi ve iyi hal hükümlerinin uygulanmasını istedi. Yerel mahkemenin, “eşlerin birbirlerine yönelik sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarının boşanma sebebi olduğu, haksız tahrik indirimine konu olamayacağı” gerekçesini kabul etmeyen ve sanık kocaya fazla ceza verildiğini öne süren Yargıtay, yine mahkemenin “kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda hâkimlere de görev düşmesi, bu suçlarda takdiri indirimin sanıklar için adeta bir ödül olması” nedeniyle iyi hal indirimi uygulamamasının da “yasal olmadığını” söyledi.

ALDATMA ÖLDÜRME NEDENİ Mİ YANİ?

Yargıtay, kararında sanık kocaya haksız tahrik indirimi uygulanmasını istedi. Yerel mahkeme eşlerin birbirine yönelik sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarının "boşanma sebebi" olduğunu söyleyen yerel mahkemeye karşı Yargıtay “Mağdurun evlilik birliğinden kaynaklanan sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı ve sanığın eylemini bu hiddetin etkisi ile gerçekleştirdiği hususunda ciddi şüphenin olması sebebiyle, şüpheden sanık yararlanır ilkesi de gözetilerek sanık hakkında haksız tahrik hükümleri uyarınca asgari oranda indirim yapılması gerektiği”ni kaydetti. Ayrıca yerel mahkemenin "Hakimlerin kadın cinayetlerini önleme görevi olduğu" yönündeki gerekçesini de kabul etmedi.  

ERDOĞAN 'ZİNA' TARTIŞMASINI YENİDEN AÇMIŞTI

Çocuk istismarına karşı tepkilerin büyüdüğü Şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, istismar ile zina konusunu birlikte ele almış ve “Zina konusunun da yeniden ele alınmasının çok çok isabetli olacağı düşüncesindeyim. Çünkü bu toplumun manevi değerler noktasında farklı bir konum var. Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle bu tacizler vesaire bunları belki de aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım” demiş ve Adalet Bakanlığına zina ile ilgili yeniden bir düzenleme yapılması çağrısı yapmıştı..Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘zina’ konusuyla ilgili çalışma yapılması talimatı verdiğini söylemişti. 

ZİNA YASASI KADINLARIN MÜCADELESİ İLE KALKTI

Ekmek ve Gül'e konuşan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kurucularından Av. Canan Arın "zina" tartışmalarına tepki göstermiş ve şunları söylemişti: 

Zina, 2004 yılına kadar Türk Ceza Kanunu’nda kadınlarla erkekler için eşitlik ilkesini ciddi derecede ihlal edecek bir düzenleme olarak vardı. Erkeklerin bir kereliğine bir kadınla ilişkiye girmesi suç sayılmıyordu, ancak altı ay kadar süreyle herkesin kendilerini evli sanacağı şekilde başka bir kadınla yaşıyorsa o zaman erkek için zina suçu sayılıyordu. Kadınların evine akşamüstü bir erkek ziyarete gelse bile bu zina kabul ediliyordu. Oysa ki iki yetişkin insanın kendi rızalarıyla ilişkiye girmesi hukuki bir suç teşkil etmez. Devlet buna karışamaz. Bu olsa olsa boşanma nedeni olabilir. Çocuk istismarı tartışmasıyla zinayı birlikte yürütmesi çok ciddi bir sorun. Bunun ortadan kaldırılması için mücadele edildi. 2004’te kaldırıldı bu madde. Şimdi yeniden gündeme geliyor, hem de çocuk istismarı gibi bir konuda. Bu, kabul edilemez.”
İlgili haberler
Kadınların erkek, yargı, devlet şiddetiyle mücadel...

Kadın cinayetlerinde artan vahşet tablosunu ve yaygınlaşan cezasızlığı Avukat Ezgi Duman değerlendir...

Kadına yönelik suçlarda yargının durumu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun takip ettiği davalardan hazırladığı rapor, kadına yön...

İktidar çocuk istismarı tartışmasından idam ve zin...

Çocuk istismarına karşı somut adımlar beklenirken hükümet “idam ve zina” tartışması açtı. Böylece he...