Yargıtay, telefon görüşmesini kadın cinayetinde haksız tahrik indirimi gerekçesi saydı
"Kadının başka bir ilişki yaşadığı" iddiası yine bir davada kadın cinayeti için hafifletici sebep sayılarak haksız tahrik indirimi verildi.

Evli olduğu Asiye Aykan’ı öldüren Yılmaz Aykan hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yeni yargılamada mahkeme, haksız tahrik indirimi uyguladı.

Davaya konu olay, İstanbul Üsküdar’da 4 yıl önce meydana gelmişti. Yılmaz Aykan, Mehmet Yılmaztürk’ün sürücüsü olduğu servis aracında bulunan 40 yaşındaki Asiye Alkan’a ruhsatsız silahla birden fazla kez ateş etmiş, kadın olay yerinde hayatını kaybetmişti. Yılmaztürk ise ağır yaralamıştı.

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığa müebbet hapsin yanı sıra 10 yıl hapis cezası verdi; ama Yargıtay, yerel mahkemenin maktul ile Yılmaztürk arasındaki HTS kayıtlarını dikkate almadığı gerekçesiyle kararı bozdu. Yeniden yapılan yargılamada sanık, aldatılma iddiasıyla haksız tahrik indiriminden yararlanarak 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yerel mahkeme YılmazTürk ile öldürülen Asiye Aykan'ın arasındaki telefon görüşmelerini haksız tahrik sebebi olarak görmemişken Yargıtay, Mehmet Yılmaztürk ile Asiye Aykan arasında telefon görüşmesi olmasını ilişki delili ve haksız tahrik sebebi olarak gördü.

Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden Av. Maviş Aydın, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, "Her zamanki gibi yine katil koca için haksız tahrik indirimi uygulandı ve daha önce verilen müebbet hapis cezası süreli hapis cezasına çevrildi. Mahkeme salonunda avukatlara bile dönüp 'Namussuz' diye seslenen bir katil için iyi hal indirimini uygulayan mahkeme, müebbet hapis cezasını hem iyi hal indirimi hem de haksız tahrik indirimiyle 20 yıla indirdi. Mahkemelerden son zamanlarda başka bir karar beklemiyoruz ne yazık ki" dedi. Aydın, karara itiraz edeceklerini de vurguladı.

Kaynak: DHA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Nafaka gaspı, arabuluculuk, uzlaştırma… Komisyonda...

Meclis Komisyonunda şiddette arabuluculuk, uzlaştırma, nafaka hakkının kaldırılması ve tedbir kararı...

Haksız tahrik indirimi uygulanan Seher Çatalca’nın...

Seher Çatalca’yı öldüren Ceyhun Çatalca’nın yargılandığı davada karar verildi. Sanığa tahrik indirim...

GÜNÜN DİKKATİ: ‘Haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indiri...

Bir yandan davalarda kadın cinayetlerine, cinsel saldırılara ceza indirimleri yağarken diğer yandan...