Veliler istismarı önlemek için ne yapabileceğini bilmiyor
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ kampanyası kapsamında ebeveynlerle bir araya geldi, istismarı önleme yollarını tartışmak için toplantı düzenledi.

Kocaeli Derince’nin Esentepe Mahallesinde ortaokulda Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak velilerle bir araya geldik. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneğinden uzman Yasemin Kahveci ve Burcu Akkaş ile birlikte çocuk istismarını ve çözüm yollarını tartıştık.

Etkinliğe katılan kadınların bazıları boşanmış ve tek başlarına büyütüyor çocuklarını, bazıları da büyükanne, onlar da öğrenmeye çalışıyor istismara nasıl dur deneceğini. Hepsi endişeli ve güvensiz. Her an çocuklara bir şey olacakmış korkusuyla yaklaşıyorlar. Ancak uzmanımız bunun doğru olmadığını, evet kontrol etmek gerektiğini ancak çocuğun yaşamını kısıtlamadan yapmanın doğru olduğunu ve çocuğun yaşadığı her olayı çekinmeden söyleyeceği bir ilişki kurmak gerektiğini altını çizdi.

İstismar konusunda doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmenin önemine de dikkat çeken uzmanlar, istismarın sadece cinsel değil; duygusal, fiziksel biçimleri de olduğunu anlattı. Aslında pek çok ebeveynin eğitim ve çocuk yetiştirme yöntemi olarak uyguladığı bir çok davranış duygusal istismar öğeleri barındırıyor. Bu davranışlar da çocuğun tüm yaşamını etkiliyor, çocukta özgüvensizlik, hırçınlık, umutsuzluk gibi sonuçlara yol açabiliyor.

ÇOCUKTAN İZİN İSTEMELİYİZ
Öte yandan çocukların çoğunlukla kendilerini güvende hissettiği, bildiği yerlerde ve tanıdığı kişiler tarafından istismar edildiğini hatırlatan uzmanlar, çocuklara istismar konusunda verilecek eğitim için şu önerilerde bulundu: “Öncelikle çocuklara bunları anlatmalıyız, ama kaygı uyandıracak biçimde değil, hatta keyifli hale getirip anlatmalıyız. Örneğin çocukların özel bölgelerini oyun kurarak öğretmeliyiz. Çocuklara sır saklamayı öğretmemeliyiz. Eğer sır saklamayı öğretirsek istismarcı bu aramızda sır diyerek çocuğun size bunu anlatmasına engel olur. Çocukları bir birey olarak kabul etmeliyiz. Evinizdeki eşya gibi hükmettiğiniz mal değildir çocuklar. Fikirlerini almamız önemli. Özellikle öpme eylemini gerçekleştirmek için çocuktan izin istemeliyiz anne baba olsak dahi. Kesinlikle ağızdan öpmemeliyiz. Çocuğun birini öpmesi için zorlamamalıyız. Ancak böyle öğretebiliriz çocuklara kendini korumayı. Çocuğa ‘hayır’ demeyi öğretmeliyiz. Tabi en başta bizim, ebeveynlerinin yanında hayır demeyi bilecek ki dışarıda da tereddüt etmeden diyebilsin.”

TIKLAYIN: 8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar


ARTIK KİMSEYE GÜVENEMİYORUM
Sunumun ardından velilerin tepkileri ise şöyle oldu:
Bir baba “Bunu ders olarak okullarda öğretseler güzel olmaz mı? Çünkü çocuklar öğretmeniyle daha kolay öğreniyor.”
Başka bir veli “En yakınları olan öğretmen taciz ediyor onu ne yapacağız”
Bir babaanne “Ben kimseye güvenemiyorum artık, şu yaşlı halimde ne olursa olsun peşinden gidiyorum. Buraya da iki bir şey öğrenirim diye geldim.”

“İyi çocuk yetiştirmek sizce nedir” diye sorduğumuzda ise “Gözü açık olsun bize muhtaç olmasın” diyen de var, “4 erkek çocuğum var yedirmekten, giydirmekten başka şeyleriyle ilgilenmeye inanın vakit kalmıyor” diyen de var. Ama ne olursa olsun tek istedikleri mutlu çocuklar büyütmek.

Tüm bu konuşulanlardan anlıyoruz ki anne babalar bir şey yapmak istiyorlar. Ancak ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Ama bir bildikleri var; çocukları bu karanlık tablodan ne olursa olsun çıkarmak için çabalamak. Bu etkinliklerde daha fazla bir araya gelip, daha fazla kafa yorabilirsek belki böyle üzerimize gelen duvarları yıkabiliriz. 


İlgili haberler
Kocaelili kadınlar istismara karşı ev ev dolaşıyor

Kocaeli’de Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin çocuk istismarına karşı “Meclis acil önlem alsın...

İl il ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ Kampanyas...

Türkiye’nin bir çok ilinde çocuk istismarına karşı ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ diyerek kampan...

Şehrin güvenliği önemli de çocukların geleceği değ...

Çocuk istismarına karşı imza kampanyası yürüten Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’ne İzmi...