Sultangazi Kadın Dayanışması: 'İstanbul Sözleşmesi uygulansın'
Sultangazi Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla kadınlar katledilen İkbal, Ayşenur ve tüm kadınlar için basın açıklamasında buluştu.

Sultangazi Kadın Dayanışması 9 Ekim akşamı, katledilen İkbal, Ayşenur ve tüm kadınlar için basın açıklamasında buluştu. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve kadın cinayetlerinin önlenmesi talep edildi.

Yapılan açıklamada İkbal ve Ayşenur'un katledilmesinde devletin yüklendiği sorumluluklara dikkat çekilerek, "İstanbul’da bir erkek iki kadını katlederken devlet koruyucu, önleyici ve caydırıcı hiçbir adım atmıyor" denildi. 2024'ün ilk 10 ayında en az 296 kadının katledildiği belirtilen açıklamada devletin yargı yoluyla failleri akladığının altı çizildi.

"Karakollardan faillerin elini kolunu sallayarak çıktıklarını, çıktıkları gibi kadınları katletmeye devam ettiklerini biliyoruz. İktidarın cezasızlık politikalarının kadınların şiddetten uzak bir yaşam kurmalarını nasıl olanaksız hale getirdiğini, fail erkekleri nasıl cesaretlendirdiğini her gün görüyoruz" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, kadınların korunması önlem almayan devletin kadınların eylemlerinin engellenmesi için tüm gücüyle seferber olduğu vurgulandı. 

'BU MAHALLE BİZİM!'

Açıklamada geçtiğimiz gün liseli gençlerin yaptığı eyleme yönelik polis baskısı gündem edilerek "Bu mahallede uyuşturucu çetelerinin kol gezerken ve devlet eliyle korunurken liseli kadınlar her gün taciz edilirken, dün mahallemizde katledilen kız kardeşleri için sokağa çıkan liseli gençleri ablukaya alan özel timin, robokopların gaz tabancalarıyla çocukları korkutarak açıklama yapmalarını engellemeye çalışan tutumlarını kınıyor ve kadın dayanışması olarak gençlerimizin yanında olduğumuzu belirterek onları selamlıyoruz" denildi.

AKP iktidarında kadınların şiddete maruz kaldığı, yoksullaştığı ve öldürüldüğü vurgulanan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı; ekonomik kriz koşullarında kadın yoksulluğu derinleşirken ve kadınlar ücretsiz, erişilebilir sağlık hakkına erişemezken; kadınların kürtaj hakkını fiili olarak yasaklamasının yanında kadınların nasıl doğum yapacağına karar veriyor, kadınların bedenleri ve kararları hakkında söz sahibi olma hakkını kendinde buluyor. Katiller serbest dolaşırken İçişleri Bakanı Teknofest’lerde geziyor" denildi.

Kadınların korkmadan şiddete karşı sesini yükseltmeye ve özgür bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğinin altı çizilen açıklamada, "Bu mahallede yaşayan kadınlar olarak yıllardır bu caddede, bu sokaklarda sesimizi yükseltiyoruz. Biz bu sokaklarda, meydanlarda, bulunduğumuz her alanda mücadeleye devam ediyoruz ve tekrar dile getiriyoruz: Bu sokaklar, meydanlar bizim. Sokaklarında katledilmediğimiz; iş yerlerinde ayrımcılığa maruz kalmadığımız, sömürülmediğimiz; bizi hapsetmeye çalıştıkları ailelere mahkum olmadığımız bir yaşamı hep birlikte kuracağız" denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bursa Kadın Platformu: 'Yasta değil, isyandayız'

Bursalı kadınlar Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla cezasızlık politikalarına ve erkek şiddetine ka...

Koruma mekanizmaları yok, kadınlar ölüme mahkum ed...

Artan kadın cinayetleri ve 2 kadının vahşice katledilmesine kadın örgütleri tepkili; "İktidar kadınl...

Yarım saat arayla iki kadın cinayeti | Kadınlar te...

İstanbul Fatih'te, Semih Çelik adlı erkek Ayşenur Halil'i ve İkbal Uzuner'i yarım saat arayla katled...