Söke'de kadınlar cinayetlere karşı sokağa çıktı
Söke'de kadın cinayetlerine karşı belediye meydanında bir araya gelen kadınlar: Kadına yönelik ayrımcılığın her türlüsünün ortadan kaldırılması için mücadele edelim.

Aydın Söke'de kadın cinayetlerine karşı belediye meydanında bir araya gelen kadınlar “hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Söke Kadın Platformundan Ayşe Ateş ve Söke Eğitim Sen Kadın Sekreteri Aslı Geyik okudu.

2024 yılının dokuz ayında 292 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyleyen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca çıkan AKP-MHP iktidarı 6284 sayılı Kanunu, nafaka hakkını, ‘toplumsal cinsiyet’ kavramının ‘aileye’ zararını tartışmayı sürdürürken kadınlar eşleri, sevgilileri ve ailelerinden erkeklerce öldürülüyor; kız çocukları tacize, tecavüze uğruyor, kaybediliyor.” denildi.

Devletin kadın cinayetlerinin, kadına ve çocuklara yönelik şiddetin sorumluluğunu almaktan kaçtığını söyleyen açıklamada, “Tam da bu tutumun kendisinin de beslediği kadın düşmanlığının yaygınlığıyla, erkek yargının cezasızlık politikalarıyla cesaretlenen; koruyucu, önleyici ve caydırıcı politikaların yokluğundan güç alan ve bu anlamda arkasını devlete yaslayan erkekler kadınları, çocukları vahşice katlediyor, güpegündüz sokak ortasında taciz ediyor.” denildi.

“İktidar koruyucu uluslararası sözleşmelerin ve yasaların gereğini yerine getirmek yerine tüm kaynaklarını aileyi güçlendirmeye ve korumaya, kadınlığı da bu aileye hapsederek kamusal olanın dışında bırakmaya yönelik politikalara seferber ediyor.” denilen açıklamada, “Güvenliğimizi sağlamak yerine, güvende hissetmesek dahi ailelerimizi korumak üzere susalım, boşanmayalım istiyor. Aile çalıştaylarıyla, programlarla ve kamu spotlarıyla ile makbul kadınlığın tarifini vermeyi sürdürüyor.” denildi.

Açıklamada, erkek şiddetine karşı önleyici ve caydırıcı politikaların yapılması, İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi ve Sözleşme’nin gereğinin yerine getirilmesi, 6284 sayılı Kanun’un etkin bir şekilde uygulanması, Kadına yönelik ayrımcılığın her türlüsünün ortadan kaldırılması için mücadele çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sultangazi Kadın Dayanışması: 'İstanbul Sözleşmesi...

Sultangazi Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla kadınlar katledilen İkbal, Ayşenur ve tüm kadınlar için...

Çanakkaleli kadınlar: 'Korkma kız kardeşim!'

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar cinayetlere ve şiddete karşı yürüyüşte bulu...

Edremit Kadın Platformu: 'Şiddetsiz bir yaşam isti...

Edremit Kadın Platformu yükselen kadın cinayetlerine ve iktidarın politikalarına karşı buluştu.