Çanakkaleli kadınlar: 'Korkma kız kardeşim!'
Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar cinayetlere ve şiddete karşı yürüyüşte buluştu.

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, Ayşenur, İkbal ve katledilen tüm kadınlar için buluştu. Platformun çağrısıyla yan yana gelen kadınlar Golf Çay Bahçesi'nden İskele Meydanı'na yürüdü.

Burada basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar, "Kadınların kahkahasına, kaç çocuk yapacağına, hangi saate hangi sokakta olacağına karar vermeye çalışan cinsiyetçi siyaset dili, erkek şiddetini her geçen gün daha fazla cesaretlendiriyor" dedi.

2024'ün ilk 8 ayında 261, eylül ayında ise 34 kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlatan kadınlar, "Gülistan doku kayboldu, Narin katledildi. 27 Eylül’den bu yana kayıp olan Rojin Kabaiş’ten halen ses yok. Narin’in acısı hala tazeyken bu kez de Osmaniye’de farklı yaşlardan 18 kişinin 14 yaşında bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu haberiyle sarsıldık. Bu 18 kişi teşhis edilmiş olmasına rağmen, yine bu kişilerden sadece 10’u tutuklandı. Artık şiddet gören kadınlar sesini duyurmak için karakollara, yargı kurumlarına değil sosyal medyaya başvurmak zorunda kalıyor" dedi.

'KIZ KARDEŞİNİN ELİNİ SIKI TUT'

Şiddeti engellemekle sorumlu olan kurumların yayın yasakları ve cinayetin üstünü örtmekle meşgul olduğunu söyleyen kadınlar, "Bu ülkede tacizciler, istismarcılar karakollardan, adliyelerden elini kolunu sallayarak çıkıyorsa, kadınlar ellerinde uzaklaştırma kararları ile sokak ortasında paramparça ediliyorsa, bir köyde bir avuç suç ortağı kirli bürokratik ilişkileri ile bir çocuk cinayetinin izlerini elbirliği ile yok ediyorsa, adalet işlemiyorsa, bu iktidarın politikaları onlara izin verdiği içindir! Tam da bu nedenle diyoruz ki kadın cinayetleri münferit değil politiktir" dedi.

İktidara seslenen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını, şiddete karşı koruyucu tedbirler alınmasını talep etti ve açıklamayı şu şekilde bitirdi: 

"Her şeye rağmen biz kadınlar bu karanlığın karşısında durmaya devam edeceğiz. Haklarımızdan ve hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Buradan kız kardeşlerimize sesleniyoruz! Korkma kız kardeşim! Ne umutsuzuz ne çaresiziz. İtildiğimiz karanlığa karşı gücümüz birliğimizde, mücadelemizde! Öfkeni diri, başını dik, kız kardeşinin elini sıkı tut. Olduğumuz her alanda eşitlik ve adalet için örgütleneceğiz, bu karanlığı birliğimizle, mücadelemizle değiştireceğiz!"

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Aydın Kadın Dayanışma Platformu katledilen kadınla...

Aydın Kadın Dayanışma Platformu'nun çağrısıyla kadınlar vahşice öldürülen kadınlar için basın açıkla...

Edremit Kadın Platformu: 'Şiddetsiz bir yaşam isti...

Edremit Kadın Platformu yükselen kadın cinayetlerine ve iktidarın politikalarına karşı buluştu.

Kocaelili kadınlar: 'Katilleri cezalandırmayanlar,...

Kocaeli’de kadın cinayetlerine karşı izinsiz eylem yaptıkları ve eylemde attıkları sloganlar nedeniy...