Şişli Kent Konseyi, Kadın Meclisinin yerel yönetimden taleplerini kamuoyuyla paylaşacağı basın toplantısı gerçekleştirildi. 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler öncesinde, Şişli’de yaşayan kadınların talepleri üzerine bir dizi toplantı ve bu toplantılarda belirlenen talepler doğrultusunda bir protokol oluşturuldu. Protokol, belediye yönetimine aday gösteren AKP, CHP, TİP, EMEP, TKP, İyi Parti, DEVA Partisi, HKP, Vatan Partisi ve Saadet Partisi’ne gönderildi.
EMEP, TİP, TKP, İyi Parti, Deva Partisini protokolü imzaladı. Saadet Partisinin ise 13. Maddede yer alan “toplumsal cinsiyet eşitliği” kavramını kabul etmediklerini belirterek, bu maddeye şerh koyarak protokolü imzaladığı söylendi.
"Biz Şişlili kadınlar, taleplerimizin gerçekleşmesi için seçimden sonra da var gücümüzle çalışacak, sokak sokak, mahalle mahalle örgütlenerek Şişli’de kadın mücadelesini büyüteceğiz" denilerek basın açıklamasını sonlandırıldı.
Hazırlanan protokol ise şöyle:
1. Seçimlerden sonraki ilk 6 ay içinde ilk kadın sığınağını açma. İlçenin ihtiyacı olan 3 sığınak hedefi için çalışma.
2. Şişli Belediyesi Kadın Çalışmaları biriminin gerek Kent Konseyi Kadın Meclisi gerekse kadın STKlarla etkin çalışmasını sağlamak için gerekli mekanizmaları yaratma.
3. Kreş sayısını ilçe ihtiyaçlarına uygun hale getirme, ücretsiz ve nitelikli kreş hizmeti sağlama. Saatlik çocuk bakımı için kreş yapısını uygun hale getirme.
4. Gelir durumuna bakılmaksızın evde bakım hizmetinin herkes için ulaşılabilir olmasını sağlama.
5. Kadın El Emeği Pazarının sürdürülebilirliği için gerekli reklam kampanyasını yapma ve katılım ücretini kaldırma. Pazarın fiziki koşullarını (aydınlatma, ısıtma vb.) iyileştirme
6. Orta ve lise kurumlarına ücretsiz ped temin etme.
7. Tüm eğitim kurumlarında bir öğün ücretsiz yemek sağlama.
8. 40 yaş üstü tüm kadınlara, senede bir ücretsiz, mamografi ve simir testi yapma.
9. Tüm kadınlara, yaş sınırı olmaksızın ücretsiz HPV aşısı yapmak.
10. Hasta ve engelli bireyler için sosyalleşebilecekleri rehabilitasyon merkezleri açma. Bu bireylerin kendisinin ve bakım hizmeti verenin sosyalleşmesi için gerekli mekanizmaları oluşturma. (evden alma,
eve bırakma, vb.)
11. Mahalle evlerini, tüm kadınların aktif ve koşulsuz olarak kullanmasını sağlama.
12. Depreme dayanıklı, güvenli bir ilçede yaşayabilmek için;
*Evlerin/okulların sağlamlığının kontrolünü yapma,
*Yerinde dönüşüm/Kentsel dönüşüm sırasında mağduriyet yaşatmamak,
*Deprem toplanma alanlarının uygunluğunu sağlama,
*Deprem öncesi-deprem sırasında-deprem sonrası senaryolarını hazırlama.
13. İlçede ikamet eden ve talep eden tüm kadınlara, muhtarlara, belediyede her görev ve statüde çalışan yöneticiler dahil, meclis üyeleri ve tüm personele toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci ve farkındalığı içeren eğitimlerin verilmesini sağlama.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.