Şişli’de kadınlar: Şişli Etfal Hastanesinden de İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz
Şişli Etfal Hastanesi önünde bir araya gelen kadınlar ‘Sağlık hakkımıza ve yaşam sözleşmemize sahip çıkıyoruz! Ne Şişli Etfal’den ne sözleşmeden vazgeçmiyoruz’ dedi.

Şişli Etfal Hastanesi önünde bir araya gelen Şişli Etfal Kadın Dayanışması ve İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu üyesi kadınlar, Şişli Etfal Hastanesinin de, İstanbul Sözleşmesi’nin de kadınlar için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayarak “Şişli Etfal’den de İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz” dedi.

Şişli Etfal Hastanesinin kadınların en büyük sağlık güvencesi olduğu belirtilen açıklamada;“Pek çoğumuz bu hastanede doğduk, çocuklarımızı bu hastanede kucağımıza aldık. Başımız sıkıştığında, annemiz, babamız ya da çocuğumuz hastalandığında gideceğimiz adres belliydi; iki adım ötemizdeki Şişli Etfal Hastanesi. Herhangi bir sağlık problemimizde sığınağımız 122 yıllık bu sağlık çınarı olmuştur” denildi.

Şimdi bu olanakların ellerinden alınmaya çalışıldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi;“Oysa nitelikli, erişilebilir ve parasız sağlık hakkının, en temel ve vazgeçilmez bir insan hakkı olan yaşama hakkının güvencesi olduğunu,hepimiz iyi bilmekteyiz ve bu hakka en fazla ihtiyaç duyanlar, genciyle yaşlısıyla, göçmeniyle,engellisiyle, yoksulun da yoksulu olan biz kadınlarız. Etfal’in bölünerek başka bölgelere taşınması halinde; şiddete uğradığımızda, hayati tehlike yaşadığımızda, çocuğumuz ateşlendiğinde, bir yakınımız kalp krizi geçirdiğinde, bizi İstanbul trafiğinin insafına mı bırakacaksınız? Bunun vebalini Sağlık Bakanlığı yetkilileri üstlenmeye hazır mı?”

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’

Öte yandan yönetenlerin, kadınların yüzlerce yıllık mücadelesiyle elde ettiği kazanımlarının izlerini taşıyan, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilk tanımlayan, taraf devletlere kadına yönelik şiddeti önleme ve politika geliştirme yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi’nin de ellerinden alınmak istendiğine işaret eden kadınlar; “Temel insan hak ve özgürlüklerini düzenleyen, TBMM’de bir kanunla onaylanan İstanbul Sözleşmesi, ulusal ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak, açıkça hukuka aykırı bir şekilde kaldırılmaya çalışılmaktadır.Şişli Etfal Hastanesi de, İstanbul Sözleşmesi de biz kadınlar için yaşamsal öneme sahip kazanımlardır. Dikkat edin; her iki kazanımı elimizden almaya çalışan zihniyet de aynıdır. Bu zihniyet, erkek egemen zihniyettir. Sağlık hakkımızı da yaşam hakkımızı da erkeklerin iki dudaklarının arasına hapsetmeye çalışan eril anlayışlara geçit vermeyeceğimizi buradan, Şişlili kadınlar olarak bir kez daha haykırıyoruz. Vazgeçmiyoruz! Ne Etfal’den ne İstanbul Sözleşmesi’nden. Sağlık hakkımız olan 122 yıllık Şişli Etfal’i kapatamazsınız! Şişli Etfal’in tam teşekküllü olarak yine aynı yerinde, yenilenen binalarıyla kalacağına dair güvence istiyoruz.Yaşam hakkımızın teminatı olan 10 yıllık İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararınız yok hükmündedir, kararı tanımıyoruz. Yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi’ni uygula, kadına şiddeti durdur!”


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bodrum’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için nöbet...

Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı ‘Alanları terk etmiyoruz, nöbett...

Şiddet failinden avukata telefon: İstanbul Sözleşm...

Sözleşme'den çekilmenin şiddet faillerini cesaretlendirdiğine dikkati çeken Av.Rabia Özgökçe: "Şimdi...

KADAV raporu İstanbul Sözleşmesi’nin şiddete uğray...

KADAV, Ocak ve Şubat ayı görüşmelerinden derlediği raporla şiddet karşısında kadınların deneyimlerin...