Sırtımıza yüklenen yüklerden yine birlikte çıkabiliriz
Pandemi ile ev içindeki sorumluluğu artan kadınlar, eğitimden mahrum kalan çocuklar için eş zamanlı bir atölye düzenledi Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği.

Pandemi süreci kadınların omuzlarındaki yükü artırmış çocukların eğitimden mahrum kalmasına neden olmuştu. Bu süreçte fiziksel aktiviteden yoksun kalmak, yan yana gelip sosyalleşememek tüm kadınların ve çocukların ortak sorunu haline geldi. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak kadınlar ve çocuklarla eş zamanlı etkinlik yapmaya karar verdik. Kadınlar için yaratıcı drama, çocuklar için ise çocuk hakları atölyesi yapacaktık ve etkinliğimizin duyurusunu bir davetiye ile okul önlerinde, kapı kapı dolaşarak duyurusunu yaptık. Oldukça iyi bir katılımla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz kadınlar ve çocuklar için topluluk önünde kendini ifade etme, özgüven kazanma, fiziksel aktivite gibi faydaları içeriyordu.


Oyunlarla başlayan yaratıcı drama etkinliği, atölye yürütücüsü arkadaşımızın her kadının kartlara yazılmış kimliği doğrultusunda bir eylem söylemesi ve kadınların bu eylemlerle ilgili adım atmalarını istemesiyle ilerledi. Gece dışarı çıkmak, istediğini giyinebilmek, dilediği zaman seyahat edebilmek, bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmek gibi eylemler, boşanan, çalışan, işsiz, işçi kadınlar, göçmen erkek gibi kimlikler arasında adım atıp ilerlemek açısından farklılıklar gösterdi. Kadınların kenetlenip çember içine aldığı kuzuyu kurttan koruması her seferinde kadınların kurda karşı daha da özgüvenle karşı koyması açısından çok çarpıcıydı. Birbirinin ismini hatırlayıp ip atarak ve o birbirine dolaşmış ipi tekrar çözerek birbirleri arasında oluşturdukları ağ sonrası kadınların hissiyatları mutlu oldukları, yan yana gelmenin çok iyi geldiği, kendilerini rahatlamış ve dertleşmiş gibi hissettiği yönündeydi.


Çocukların mutluluğu ise görmeye değerdi. Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birlikte olmanın mutluluğunu yazdıkları notlarla dile getirmişlerdi.


Tabii ki yetmezdi. Yaratıcı drama ve çocuk hakları atölyemizin devamı için hem atölye yürütücüsü arkadaşlarımızla hem de kadınlarla sözleşerek ayrıldık.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği: Sözü...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği: 'Savaşa, yoksulluğa, zamlara ve şiddete karşı sözümüzü...

GÜNÜN ŞARKISI: Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışm...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart yaklaşırken kadının gücüne, inancına, dayanışma...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği: Kaza...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden yürürlükten kalkm...