Farplas'ta fabrika önü direnişi sonlandırıldı
Sendikal hakları için 2 Şubat'tan bu yana fabrika önünde direnişte olan Farplas işçileri direnişi sonlandırdı: "Sendikalaşma için verdiğimiz mücadele devam edecek."

2 Şubat'tan bu yana kapı önünde direnişte olan Farplas işçileri direnişlerini sonlandırdı. Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube binasında yapılan açıklamada "Bugün itibariyle fabrika önünde sürdürdüğümüz direnişi sonlandırıyoruz. Ancak Farplas'ta üyelerimizin hakları ve sendikalaşma için verdiğimiz mücadele devam edecek" denildi.

SENDİKALAŞMAYI ENGELLEME HİLELERİ: TAŞERON ŞİRKETE BÖLMEK, İŞKOLLARINA AYIRMAK...

Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Limter-İş temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasında konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, kamuoyuna anlatılan başarı hikâyesinin altında muazzam bir emek sömürüsü bulunduğunu söyledi. Farplas direnişinin sömürüyü, kötü çalışma koşullarını, düşük ücretleri, baskıyı-mobbingi gözler önüne serdiğini vurgulayan Aydın, "Yürüttüğümüz mücadele, fabrikada işçiler örgütlenmesin, sendikalaşmasın diye yapılan hileleri, hukuksuzlukları bir bir ortaya çıkardı. Bu güne kadar işyerine uğramayanı Çalışma Bakanlığı Müfettişlerinin işyerine gelmesini sağladık ve resmi olarak da işverenin suçunun tespit ettirdik. Artık kimse yalanlar üzerine şirket masalları anlatamayacak. Farplas işvereni bugüne kadar, fabrikayı yasaya aykırı biçimde onlarca taşeron şirkete bölerek, bu şirketleri farklı işkollarına tescil ederek, işyerinde sendikanın yetki almasının önüne geçmeyi başardı. Fabrikayı yıllarca böyle yönettiler. İşçileri böyle çalıştırdı" dedi. 

"Farplas Otomotiv'de son yıllarda, bölgemizde tanık olunan en önemli ve en zorlu hak arama mücadelelerinden birini yürüttük" diyen Aydın, "Bir taraftan işverenin haksız ve hukuksuzluğuna karşı mücadele ederken, diğer taraftan polis baskısına karşı mücadele ettik. Farklı işkollarında yer alan tüm taşeron şirketlerde DİSK'e bağlı sendikaları örgütledik. Farplas işçileri DİSK bünyesinde kol kola girdi, kenetlendi, örgütlendi. Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş sendikalarımızla birlikte ortak örgütlenme örneği verdik. Çalışma Bakanlığından çoğunluk tespitlerini alabildik. Böylece Farplas işvereninin fabrikayı parçalara bölerek, işçilerin sendikalaşmasını önleme oyununu boşa çıkarmış olduk. Örgütlenemez denilen fabrikada işçiler ile birlikte örgütledik, sendikalaştık, hakları için harekete geçirdik. İşçilerle birlikte pek çok eylem yaptık. İş bıraktık. Bunun sonucu bugüne kadar işçilere asgari ücret düzeyinde maaş reva gören şirket daha yüksek zamlar yapmak zorunda kaldı. Farplas işvereni, işçiye bugüne kadar hiç vermediği kadar zam verdi. Birçok kalemde sosyal hak verdi, ikramiyeleri 3'den 4 'e çıkardı, var olan sosyal hakları yüzde 100 artırdı, bugüne kadar yüzde 50 olarak uygulanan fazla mesaiyi yüzde 100 hafta sonu mesaisini yüzde 200'e bayram mesailerini yüzde 300'e çıkardı. Bu eylemler arasında, işten atmalara karş fabrika işgali de bulunuyor. İşçiler, sendikalarıyla birlikte fabrikanın çatısında direndiler, sadece kendi fabrikalarındaki işçilere değil, tüm işçi sınıfına örnek oldular. Fabrika içeresindeki direnişimiz işverenini davetiyle, çok sert bir şekilde polis şiddetiyle karşılaştık. Ancak bu polis şiddetine ve baskısına karşı yılmadık direnişimizi kararlılıkla sürdürdük" diye konuştu.

Bu süreçte hukuki mücadelelerinin de devam ettiğini söyleyen Aydın, "Yetki davalarımız devam ediyor. İşverenin az sayıda işçi üzerinden, işyerine sokmaya çalıştığı sarı sendikaya karşı yetki itirazımızı yaptık. Uluslararası alanda referandum talebiyle mücadelemizi devam ettiriyoruz. Sendikamızın gözetiminde ve avukatlarımızın desteğiyle, işten atılan üyelerimizin büyük bölümü arabulucu görüşmelerinde kıdem ve ihbar tazminatlarının çok üzerinde tazminatlar aldırdık. Diğer üyelerimizin ise tüm davalarını yine sendikamız gözetiminde avukatlarımızla yürütüyoruz.Tek bir üyemizi yalnız bırakmadık bundan sonra da bırakmayacağız" dedi. 

'KAÇINILMAZ OLARAK SENDİKA OLACAK'

"Bugün itibariyle fabrika önünde sürdürdüğümüz direnişi sonlandırıyoruz" diyen Aydın, "Ancak Farplas'ta üyelerimizin hakları ve sendikalaşma için verdiğimiz mücadele devam edecek. Farplas işçileri ile birlikte yapmış olduğumuz bu mücadele, işçi sınıfı mücadele tarihinde mutlaka yerini alçaktır. Geçmişte birçok sendikanın örgütlenme çalışması yaptığı, ancak başaramadığı 2 bin kişinin çalışmış olduğu bu işyerinde kaçınılmaz olarak artık sendika olacak. Farplas'ta yürüttüğümüz mücadele, aynı zamanda büyük bir dayanışma örneğidir. Kadın işçilerinin öne çıktığı bu mücadelede, kadın ve erkek işçilerin dayanışması tüm işçi sınıfına örnek oldu. Bu vesileyle, mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, emekten yana partilere, siyasi örgütlere, dernek ve kuruluşlara, kadın örgütlerine, kardeş sendikalarımıza, vardiya çıkışlarında ziyaretimize gelen işçi kardeşlerimize ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

İlgili haberler
Patronu ‘Yılın Meleği’ seçilen Farplas kadınlar iç...

Direnişteki kadın işçilerle, hangi insanlık dışı çalışma koşullarına karşı direnişe geçtiklerini, ha...

Kadın dostu postunda emekçi kadın düşmanlığının şa...

Farplas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter ‘kadının iş dünyasında güçlenmesine destek ve...

PAS South işçisi kadınlar: İçeridekiler baskılarda...

PAS South’ta çalışan ve sendikalaştıkları için işten atılan kadın işçiler Ekmek ve Gül’e çalışma koş...